În instanțele clujene din 2015 se judecă un proces de corupție în care procurorii au stabilit un prejudiciu de peste un milion de euro. Procurorii DNA Cluj au trimis în judecată un dosar de corupție în care ”suveica” unor foști șefi din cadrul CFR Dej a fost depistată că a comis un prejudiciu din fonduri europene în valoare de peste un milion de euro. În primă fază, judecătorii de la Tribunalul Cluj au condamnat cu executare o singură persoană din lotul respectiv, restul primind pedepse cu suspendare. Însă, după ce Curtea de Apel a decis să anuleze sentința de condamnare, judecarea procesului s-a reluat de zero. În proces este implicat Dumitru Irimuș, dejeanul care a fost implicat în afacerea Trafer și a fost liderul de sindicat al depoului dejean.

În vara anului 2020, Curtea de Apel Cluj a decis ca un proces, în care se investighează o fraudă cu fonduri europene de peste un milion de euro, să fie rejudecat de la zero. Chiar dacă a fost trimis în judecată în 2015, dosarul se află acum la stadiul de reaudiere a martorilor. Oamenii ar trebui să povestească despre cum în 2009 inculpații au falsificat mai multe documente.

Vă dați seama ce se alege de pe urma unui dosar în care judecătorii ar trebui să recompună activitatea infracțională a inculpaților din ceea ce martorii își amintesc că s-a întâmplat în urmă cu aproape 13 ani!

În cadrul dosarului a fost trimis în judecată și Dumitru Irimuș, finul lui Viorel Simuţ care a fost directorul general al Companiei Naţionale CFR. Irimuș a fost implicat în afacerea Trafer și a condus sindicatul de la CFR Dej.

Potrivit rechizitoriului, ”cu privire la inculpatul Irimuș Dumitru, organele de urmărire penală au reținut că, în baza unei rezoluții infracționale unice, (…) în calitate de administrator de fapt al inculpatei S.C. IDM Agro Company S.R.L. și reprezentant legal al proiectului, cu intenție, a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – Oficiul Județean Cluj, la Cererea de finanțare nr. F xxx pentru realizarea proiectului „Construirea unei ferme de vaci cu lapte, achiziție mașini și echipamente agricole și folosirea energiei regenerabile” și, ulterior, după încheierea Contractului de finanțare nr. C xx/09.06.2009, pe parcursul implementării proiectului documente false și inexacte în legătură cu procedurile de selecție de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii și lucrări, activități care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în valoare de 3.943.000 lei (contribuție a Uniunii Europene – 80% și cofinanțare națională – 20%), din care a primit efectiv suma de 2.878.867,04 lei, respectiv suma de 2.303.093,63 lei din bugetul Uniunii Europene și suma de 575.773,41 lei de la bugetul de stat”.

În prima instanță, Irimuș a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în formă agravată şi continuată (…) interzice inculpatului pe o durată de 3 ani, care începe după executarea pedepsei principale a închisorii, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de administrator la vreo societate comercială. (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani (…) inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei municipiului Dej sau a Asociaţiei Filantropice Medical Creştine Cluj Napoca pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare”, arată soluția pe scurt referitoare fostul șef de sindicat.

Fraudă cu fonduri UE

Cea mai mare pedeapsă a primit-o BĂRĂIAN ILDO CAMELIA care a fost condamnată la 5,6 ani închisoare cu executare ”pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în formă continuată şi agravată”.

Potrivit rechizitoriului, „în perioada 2008 – 2011 inculpata Bărăian Ildo Camelia, în calitate de consultant în cadrul firmei SC Hard Manager Company SRL, i-a sprijinit pe ceilalţi inculpaţi să depună cu intenţie la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – Oficiul Judeţean Cluj, cereri de finanţare pentru realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, în domeniul agricol şi zootehnic”.

Procurorii DNA Cluj au trimis în judecată mai mulţi oameni de afaceri pentru o serie de afaceri frauduloase cu fonduri europene. Potrivit DNA, ”în perioada 2008-2011, inculpata Bărăian Ildo Camelia, în calitate de consultant în cadrul firmei S.C. Hard Manager Company S.R.L., i-a sprijinit pe ceilalţi inculpaţi să depună cu intenţie la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – Oficiul Judeţean Cluj, cereri de finanţare pentru realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, în domeniul agricol şi zootehnic.

Pe parcursul implementării proiectelor, tot la sugestia inculpatei Bărăian Ildo Camelia, beneficiarii fondurilor au depus, la aceeaşi instituţie, documente false şi inexacte întocmite în cea mai mare parte de inculpată, ce au vizat fie îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, fie fraudarea procedurilor de selecţie de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii şi lucrări, activităţi care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a fondurilor respective.

Prejudiciul produs ca urmare a acestor activităţi infracţionale a fost în valoare de 16.291.311 lei, din care s-a primit efectiv suma totală de 5.805.931,90 lei, respectiv suma de 4.683.775,63 lei din bugetul Uniunii Europene şi suma de 1.122.156,27 lei de la bugetul de stat.

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra a două terenuri ce aparţin inculpatului S.C. Agrodenisa S.R.L”.

Afacerea Trafer l-a urmărit pe Irimuş

Asupra lui Dumitru Irimuş au mai planat o serie de acuzaţii de corupţie, el fiind implicat în Afacerea Trafer, când şefii CFR au atribuit preferenţial o serie de lucrări din cadrul companiei. Dumitru Irimuş, fost şef de echipă în cadrul departamentului de reparaţii a Depoului CFR Dej, a ajuns după Revoluţie lider sindical al Depoului. Ulterior a devenit finul şefului Depoului Dej, Viorel Simuţ care a ajuns în scurt timp directorul general al Companiei Naţionale CFR. La Felix, în judeţul Bihor, TRAFER a câştigat licitaţia pentru renovarea agenţiei de voiaj CFR. În paralel, firma i-a aranjat lui Necolaiciuc un apartament de protocol, dotat cu saună, fitness etc. De acelaşi tratament se va bucura şi Ioan Pintea, ex-director al CN CFR Infrastructură Cluj. Un alt personaj cooptat în „echipa” TRAFER este dejeanul Alexandru Buhai, ex-directorul companiei IRLUC din cadrul CN CFR, companie ce administra toate depourile CFR. Buhai a fost până în 1990 şeful depoului Dej. Alte contracte derulate prin TRAFER pentru CN CFR sunt şi cele pentru şube – hainele groase de iarnă ale ceferiştilor. La Vatra Dornei, TRAFER a câştigat o licitaţie privind întreţinerea unei linii de cale ferată. Asta în contextul disponibilizărilor masive de angajaţi ai CN CFR din epocă, când locul acestora a fost luat de către firme care s-au angajat că vor realiza lucrările de reparaţii şi întreţinere ale infrastructurii feroviare. De asemenea, unul dintre foştii jurişti ai SC Trafer, Ioan Munteanu a fost locţiitor al şefului SRI Dej. Munteanu a răspuns de Depoul Dej, unde lucra Irimuş, şi de Salina Ocna Dej. Soţia acestuia, medic, a activat la cabinetul medical al Depoului Dej. Munteanu a fost pensionat în 1997, după o detaşare post revoluţionară la Bihor, unde a fost adjunctul şefului SRI Oradea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here