Virgil Andrieș, fost președinte CSM și fost președinte al Curții de Apel Cluj, a depus cererea pentru a ieși la pensie. În aceeași situație se află și procurorul clujean Rica Leordean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

În decembrie 2019, se aflau în plata Casei Naționale de Pensii 3.861 de foști procurori și judecători. Ei reprezintă mai puțin de jumătate din cei 9.000 de posesori ai pensiilor speciale.

Pensia medie a magistraților este de 18.315 de lei, iar bugetul de stat plătește pentru ea 17.000 de lei, potrivit aceleiași Case Naționale de Pensii. Și asta pentru că statul român, începând cu anul 2002, a considerat că la salariile speciale pe care le au – ca garanție a incoruptibilității – să li se ofere și pensii pe măsură. Problema este că magistrații nu au contribuit asemenea marii majorități a oamenilor din România la sistemul de pensii. Aceeași statistică de la Casa Națională de Pensii spune că dacă ar fi ca un magistrat să aibă pensia pe măsura contribuției sale de-a lungul vieții active, atunci, o pensie de procuror și judecător ar ajunge să fie de circa 3.000-4.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here