Producătorul de beton SUT ICIM din Brașov, una dintre cele mai importante firme din acest domeniu din Transilvania cu o cifră de afaceri de peste 15 milioane de lei, a depus o cerere de insolvență împotriva Maurer Imobiliare, dezvoltatorul unuia dintre cele mai ambițioase proiecte imobiliare din Cluj Napoca, Maurer Panoramic. Reprezentanții Maurer spun că nu au plătit betonul primit pentru că era de proastă calitate. Afacerea Maurer este controlată de Simon Maurer și de Marian Băgăcean, ”proxy-ul” lui Nelu Varga, finanțatorul din umbră al echipei de fotbal CFR Cluj.

La Tribunalul Brașov se judecă cererea de insolvență depusă de SUT ICIM, unul dintre mai mari producători de beton din Transilvania, împotriva firmei Maurer Imobiliare, dezvoltatorul proiectului imobiliar Maurer Panoramic care se edifică în Piața Abator. Cererea a fost depusă în luna septembrie, însă la începutul acestei luni firma producătoare de beton a decis să retragă solicitarea depusă.

Administratorul și unul dintre acționarii firmei, MARINICA IOAN, a refuzat să facă orice comentariu vizavi de acest proces.

În replică, cei de la Maurer spun că nu au plătit contravaloarea betonului primit pentru că era de proastă calitate.

”Societatea Maurer Imobiliare S.A. a  achiziționat în perioada 05.07.2019 – 12.08.2019 mai multe cantități de beton de la acest furnizor, care s-au dovedit a avea deficiențe calitative, sens în care am informat furnizorul și am transmis probe de analiză la un laborator de specialitate.

În data de 30.08.2019 am primit din partea furnizorului notificarea de punere în întârziere nr. 264/26.08.2019 prin care ne solicită achitarea de urgență, în termen de 5 (cinci) zile, a întregii cantități de beton livrată, în valoare totală de 208.944,65 lei astfel cum rezultă din cuprinsul notificării atașată.

Deși am avut mai multe discuții cu privire la calitatea betonului livrat și am notificat furnizorul cu privire la suspendarea plății cantității afectate de vicii până la primirea rezultatelor de laborator, în data de 26.09.2019 furnizorul a înregistrat pe rolul Tribunalului Brașov cererea de deschidere a procedurii insolvenței societății noastre, sens în care s-a format dosarul nr. 3495/62/2019.

Am aflat despre respectiva cerere de deschidere a procedurii insolvenței în seara zilei de 27.09.2019 când conducerea societății a decis achitarea promptă a întregului debit astfel încât problematica impusă de cererea furnizorului să nu comporte nicio discuție în fața instanței – plata a fost făcută în cuantumul exact impus de notificarea furnizorului (208.944,65 lei) achitând astfel integral debitul pretins de acesta.

Ca atare, cererea de deschidere a procedurii insolvenței formulată intempestiv și neîntemeiat de acest furnizor, nu putea fi soluționată de Tribunalul Brașov altfel decât potrivit dispozițiilor art.72 alin.(5) din Legea nr. 85/2014 potrivit căruia „În cazul achitării, până la închiderea dezbaterilor, a creanței creditorului care a solicitat deschiderea procedurii, judecătorul-sindic va respinge cererea ca rămasă fără obiect, cauțiunea depusă fiind restituită în mod corespunzător.„

Ulterior, la solicitarea noastră, societatea ȘUT – ICIM S.A. a formulat și înregistrat o cerere de renunțare la judecată precum și o cerere de renunțare la calea de atac în fața primei instanțe.

La termenul de judecată din data de 07.11.2019 (primul și singurul) judecătorul sindic a constatat că litigiul este stins, a luat act de cererea de renunțare la judecată a societății ȘUT-ICIM S.A. și urmarea cererilor de renunțare la calea de atac, formulate de ambele părți hotărârea a rămas definitivă”, explică Cristina Nicodim, reprezentata Maurer.

Proiect pe ”linia” lui Paszkany

Inițial, proiectul imobiliar din Piața Abator a fost demarat de Arpad Paszkany, care a comandat un studiu de trafic pentru zona respectivă. Ulterior, proiectul a fost cumpărat de milionarul clujean Stefan Gadola, unul dintre acționarii Energobit, și acum a ajuns să fie dezvoltat de Simon Maurer, prin intermediul firmei Maurer Imobiliare. În această afacere, alături de Maurer figurează și Marian Băgăcean, proxy-ul lui Nelu Varga, finanțatorul din umbră al echipei de fotbal CFR Cluj.

”Subsemnatul Băgăcean Vasile-Marian, cetățean român (…), în calitate de asociat unic deținând 100% capitalul Social al NEVA TOWER RESIDENCE – S.R.L., o societate înființată și care funcționează în conformitate cu legislația din România, cu sediul social în România, jud. Cluj, mun. Cluj-Napoca, str. Ploiești nr. 17-19, (…) și subscrisa 2. MAURER IMOBILIARE – S.A., o societate (…), legal reprezentată de dl Creța Marius-Nelu – Administrator, în calitate de invitat și viitor asociat al Societății, având în vedere:

– Contractul de Asociere din data de 1.11.2018 încheiat printre alții de dl Băgăcean Marian și Maurer Imobiliare având ca obiect dezvoltarea de către Societate pe terenul situat în România, mun. Cluj – Napoca, Piața Abator nr. 1, în suprafață de 2.160 m.p.,(…), a unui proiectul imobiliar rezidențial si comercial „Proiectul”. (…) Se aprobă prin prezenta cesiunea, la valoarea nominală, de către asociatul MAURER IMOBILIARE – S.A. către asociatul BĂGĂCEAN VASILE-MARIAN, a unui număr de 62 de părți sociale ale Societății, având o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 620 lei. (…) DI BĂGĂCEAN VASILE-MARIAN deține 152 de părți sociale, având o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 1.520 lei, b) Dl MAURER SIMON-ANDREAS deține 248 de părți sociale, având o valoare nominală de 10 lei fiecare și o valoare nominală totală de 2.480 lei. Participarea la beneficii și pierderi a asociaților Societății este următoarea: a) Dl BĂGĂCEAN VASILE-MARIAN participă la beneficiile și pierderile Societății în proporție de 38%; b) DI MAURER SIMON-ANDREAS participă la beneficiile și pierderile Societății în proporție de 62%”, se arată într-o notă publicată în Monitorul Oficial.

Trebuie remarcat că, în afară de Simon Maurer, toți oamenii de afaceri care au avut de-a face cu acest proiect imobiliar au fost partenerii de afaceri ai lui Arpad Paszkany.

Nelu Varga pe-o mână cu Hrebenciuc

Clujeanul Nelu Varga a fost implicat în dosarul retrocedărilor frauduloase de păduri, alături de Viorel Hrebenciuc, și a fost achitat de acuzații în dosarul în care Hrebenciuc a fost condamnat.

Împreună cu omul de afaceri turdean, Costel Călugăr, ar fi cumpărat drepturile litigioase de la moștenitorul Vlad Sturdza. În 2006, Elie Vlad Sturdza, un strănepot al lui Dimitrie Ghica, a cerut în instanță retrocedarea a mai multe mii de hectare pe motivul că terenurile ar fi fost luate abuziv de Statul Român în perioada comunistă. Instanțele din Bacău i-au respins cererea pe motiv că Sturdza nu ar avea calitatea de moștenitor. Însă, procesul a fost strămutat. La Tribunalul Covasna, unde statul a pierdut procesul, Direcția Silvică Bacău a fost reprezentată de casa de avocatură „Stoica și Asociații”, după ce, în primele trei instanțe, statul a fost reprezentat de proprii juriști. Cealaltă parte a fost reprezentată în instanță de deputatul PSD de Brașov, Ioan Adam.

La doar câteva luni după decizia Tribunalului, moșia Ghica a fost promisă spre vânzare societății Prokon Hit Timber, care se angaja să plătească în schimbul ei 140 de milioane de euro. Doar că, potrivit documentelor, vânzătorul nu este moștenitorul Elie Vlad Sturdza, ci doi procuratori, clujenii Varga Ioan Gheorghe și Călugăr Daniel Constantin, care, cel mai probabil, au cumpărat titlurile de proprietate de la Sturza. Cei doi s-au angajat printr-un precontract ca, timp de doi ani, să nu înstrăineze altcuiva cele 43 de mii de hectare. Cu toate acestea, cei doi au încheiat un contract cu o companie nemțească aflată în grupul HIT Holzindustrie Torgau OHG.

Sateliții lui Paszkany

Gazeta de Cluj a prezentat în exclusivitate că Nelu Varga se află în spatele tranzacției prin care Marian Băgăcean a cumpărat pachetul majoritar al clubului de fotbal CFR Cluj. Varga a intermediat vânzarea clădirii C.I.A. din Zorilor către un cetățean german și încearcă să preia clădirea Sigma, clădirea respectivă fiind în patrimoniul lui Arpad Paszkany, fostul investitor principal al echipei de fotbal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.