Lista persoanelor care au beneficiat de jaful de la Composesoratul Muntele Băișorii continuă cu alte nume cu rezonanță din județul Cluj, care au primit suprafețe însemnate de teren din rezervele composesoratului, fără să țină cont că există litigii în această zonă. Neregulile de la Composesoratul Muntele Băișorii în ceea ce privește modul în care s-au inchiriat parcelele de teren au fost sesizate și consemnate în raportul de control al Prefecturii Cluj încă din anul 2013. Principala problemă este că o serie de persoane, au închiriat suprafețe de teren de sute de metri pătrați în schimbul sumei de numai 10 lei pe an, tarif de care ar fi putut să beneficieze numai membrii composesori. 

Prof. dr. ing. Aurica Căzilă a fost distinsă cu titlul onorific de Profesor Emerit de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Acest titlu nu a împiedicat-o să închirieze, în anul 2012, un teren cu o suprafață de 742 de metri pătrați de la Composesoratul Muntele Băișorii, în schimbul sumei de 10 lei pe an. Potrivit unui proces verbal al adunării generale încheiat în anul 2008, de acest tarif pot beneficia numai membrii composesori, însă inspectorii din cadrul Prefecturii Cluj au descoperit în urma activității de control că Aurica Căzilă nu figurează în registrul de membri. 

„Oferta de nerefuzat” a fost înfășcată de medici, inspectori și consilieri silvici

Radu Valentin Ilea este medic primar în psihiatrie. Potrivit informațiilor publice, acesta a fost angajat la Spitalul de Boli Psihice Cronice Borsa, Cluj și la clinica  Eurosanclinic. În anul 2010, Radu Valentin Ilea a închiriat de la Composesoratul Muntele Băișorii un teren cu o suprafață de 979 de metri pătrați, la prețul de numai 10 lei/an. Potrivit declarației de avere pe care Radu Valentin Ilea a completat-o în anul 2015, acesta încasa un venit anual în valoare de 76.855 de lei din partea Spitalului de Boli Psihice Cronice Borsa, unde era angajat ca medic primar în psihiatrie. De asemenea, în declarația de avere, Ilea și-a notat și terenul închiriat de la Composesoratul Muntele Băișorii.  

Un alt beneficiar al jafului de la Composesoratul Muntele Băișorii este Dănuț Iuliu Ghiran, consilier superior la Garda Forestieră Cluj. Acesta a beneficiat de aceleași facilități precum membrii composesori, după ce a închiriat, în anul 2012,  un teren cu o suprafață de 600 de metri pătrați de la Composesoratul Muntele Băișorii, în schimbul căruia trebuie să achite numai 10 lei pe an. Având în vedere că Dănuț Iuliu Ghiran nu figurează în registrul de membri, ar trebui să achite o chirie de 0,3 euro/metru pătrat în fiecare an.  Consilierul superior de la Garda Forestieră Cluj a uitat să-și noteze în declarația sa de avere terenul închiriat de la composesorat. 

Stațiunea Muntele Băișorii s-a dezvoltat extrem de mult în ultimul deceniu, iar cei care și-au dorit să închirieze o bucată de teren din rezervele composesoratului Muntele Băișorii  au beneficiat de oferte extrem de profitabile în schimbul unor sume derizorii. Indiferent de statutul social sau de potența financiară, aproape oricine a putut să intre în posesia unei parcele de teren. Astfel, nu putea sta de-o parte nici Marcel Budușan, inspector la  Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj. Budușan a închiriat un teren cu o suprafață de 984 de metri pătrați în schimbul sumei de numai 10 lei pe an. În declarația de avere, Marcel Budușan a notat că deține un teren cu o suprafață de 1000 de metri pătrați în localitatea Muntele Băișorii, dobândit în anul 2012, însă nu a menționat modalitatea în care a intrat în posesia terenului. 

Soția fostului prefect al județului Cluj n-a prins oferta Mariei Cirebea

Lista continuă cu Monica Felicia Vuşcan, soția lui Gheorghe Vușcan –  fostul prefect al județului Cluj. Monica Felicia Vuşcan a închiriat, în anul 2012, un teren cu o suprafață de 1000 de metri pătrați de la Composesoratul Muntele Băișorii. Aceasta nu a prins celebra „ofertă” la chirie de 10 lei pe an, însă a beneficiat de un preț de trei ori mai mic decât cel stabilit oficial de Composesoratul Muntele Măișorii. Potrivit unui proces verbal încheiat în anul 2009, în care este stabilit prețul de închiriere a terenurilor, persoanele din afara composesoratului trebuie să achite o chirie de 0,3 euro/metru pătrat în fiecare an. Ei bine, Monica Felicia Vuşcan a închiriat terenul la 0,1 euro/metru pătrat/an, fiind stabilită o chirie de 100 de euro/an. 

În timp ce greii Clujului se bucură că au prins un loc în Stațiunea Muntele Băișorii, membrii composesori se tem că vor rămâne fără niciun petic de pământ, după ce Maria Cirebea s-a instalat ilegal la conducerea structurii și a început să organizeze composesoratul după bunul plac, să parceleze terenurile și să le închirieze anumitor persoane fizice sau societăți comerciale. Cu toate că vorbim despre o zonă turistică, care s-a dezvoltat extrem de mult în ultima perioadă, oamenilor nu le-au fost repartizați niciodată bani sau lemne de foc în cei 23 de ani de funcționare, ba chiar au fost nevoiți să lupte în instanță pentru a-și recăpăta drepturile.

347 de contracte încheiate în condiții suspecte

Potrivit raportului încheiat de Prefectura Cluj în anul 2013, reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj s-au deplasat la „sediul composesoratului”, adică acasă la domiciliul Mariei Cirebea Maria, în localitatea Muntele Băişorii, iar la solicitarea Instituției Prefectului Județului Cluj au centralizat contractele de închiriere/concesiune încheiate de composesorat cu diverse persoane fizice şi juridice și încasările composesoratului în perioada 2008-2012. Din informațiile primite rezultă un număr de 347 de contracte încheiate în perioada 2008-2012, toate fără număr doar datate. Din moment ce nu există un număr de ordine apare suspiciunea că aceste contracte nu pot fi urmărite şi controlate. 

„În acelaşi timp Instituția Prefectului Județului Cluj a solicitat O.C.P.I. a județului Cluj copii xerox după extrasul de informare a cărților funciare aparținând composesoratului Muntele Băişorii. Solicitarea s-a întemeiat pe faptul că cei care închiriază teren de la composesorat aveau obligația contractuală ca în termen de 1 an pe cheltuiala lui să efectueze toate demersurile în vederea dezmembrării suprafeţei închiriate în vederea notării în cartea funciară rezultată. 

Având în vedere că Composesoratul Muntele Băişorii a refuzat să pună la dispoziția reprezentanților Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj contractele de închiriere şi concesionare în copie xerox motivând refuzul că, conțin date cu caracter personal, s-au comparat datele oferite din centralizarea efectuată de Direcția Generală a Finalelor Publice Cluj cu cele oferite de O.C.P.I. a județului Cluj. Extrasele de informare au fost centralizate de Instituția Prefectului Județului Cluj şi au fost în număr de 542 de cărți funciare.”, arată raportul întocmit de Prefectura Cluj. 

1 COMENTARIU

  1. Logic ca toate aceste ilegalități sunt susținute de cei care au primit terenuri acolo, de aceia nu ia nimeni nici o măsură…membri composesori care au dreptul nu au primit nici măcar un metru de teren excepție ” cunostintele” doamnei Cirebea( doamna e un cuvânt mare care nu poate fi atribuit acestei fiinte)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.