Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică și spălarea banilor, potrivit comunicatului DIICOT.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 28-31 ianuarie 2021, o societate comercială din insulele Cayman, al 7-lea operator de criptomonede la nivel mondial, a fost victima unei infracțiuni de fraudă informatică, realizată prin accesarea fără drept a unui sistem informatic – o platformă prin intermediul căruia se controlează conturile de criptomonede. Accesarea s-a realizat ca urmare a deținerii fără drept, de către inculpat, a codului API ce permitea accesul total în respectivul sistem informatic.
Fondurile au fost transferate succesiv în mai multe adrese și portofele virtuale de criptomonede, în vederea ascunderii identității persoanei din spatele atacului, fiind astfel sustrase criptomonede în valoare totală de 620.000 de dolari.
Ulterior, criptomonedele au fost virate către mai multe adrese virtuale și direcționate către diferiți comercianți de monede virtuale, în vederea valorificării.
Pentru a-și ascunde activitatea infracțională, inculpatul a ales să intre în posesia sumelor de bani prin efectuarea mai multor retrageri, cu sume mai mici de 10.000 de lei pentru a nu fi nevoit să prezinte un document de identitate.
La data de 04.03.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat 2 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 7 telefoane mobile, 3 laptopuri, 5 stick-uri de memorie și 2 portofele electronice și suma de 10.800 lei. De asemenea a fost recuperată și suma de 40.000 lei, aflată în contul unuia dintre exchangerii de bitcoin.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova, al luptătorilor din cadrul SAS Dolj și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti” Craiova.

Citește și: Cum a ajuns România capitala videochatului? Interviu din culisele unui studio clujean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.