Raoul Weiss, traducător și antropolog de origine alsaciană, a fost expulzat din România! Raoul Weiss, aka Modeste Schwartz, despre care pressone.ro titra că postează din Cluj pe site-urile gândeste.org și visegradpost.com, a anunțat, pe pagina sa de Facebook că a primit interdicție de a mai intra în România timp de cinci ani.

”Vă anunț plin de regret că la cele din întâlnirile noastre prevăzute în România voi întârzia cu vreo 5 ani, dreptul meu de intrare pe teritoriu fiind oprit prin decizie MAI până în data de 11 sept. 2023. Parcă aș fi o „amenințare la adresa securității naționale„. Decizia respectivă mi-a fost comunicată ieri după miază de către poliția de frontieră de pe aeroportul din Cluj, care pe urmă m-a expulzat în direcția Vienei. În momentul de față mă aflu la Budapesta.”, a scris Raoul Weiss.

Scriitorul Alexandru Petria relatează că Weiss ”e genul de intelectual incomod, nealiniat, ale cărui texte sunt ca mâna pusă din greșeală pe o urzică.”

”Ceea ce i s-a întâmplat lui Raoul Weiss este o imensă mizerie, dacă nu e spion sau potențial terorist.

El este un gânditor de stânga cu tendințe conservatoare și un prozator talentat.

Născut în Alsacia, cetățean francez, a ajuns în România de mai mulți ani, a învățat româna și maghiara. Este îndrăgostit de locurile noastre. Mă consideră nașul lui literar.

În 24 octombrie se întorcea cu avionul la Cluj, fusese la Târgul de Carte din Frankfurt. Pe aeroport, a aflat că are interdicție de intrare în țară, pentru 5 ani, fiind considerat un „pericol pentru siguranța națională”.

Weiss este corespondentul pentru România al importantului site Visegrad Post, unde articolele apar în engleză și franceză. Acolo semnează cu pseudonimul Modeste Schwartz.

De subliniat- dacă nu este spion sau potențial terorist, a deranjat cu articolele sale din presa internațională. Cum îl cunosc, nu-l cred deloc una sau alta. E genul de intelectual incomod, nealiniat, ale cărui texte sunt ca mâna pusă din greșeală pe o urzică”, a postat Petria pe Facebook.

Pressone.ro dezvăluia, în 2017, că în spatele articolelor semnate Modeste Schwartz stă un scriitor și traducător de origine franceză, care făcea parte dintr-un grup de intelectuali adunat în jurul filosofului și eseistului François Bréda (recent decedat) la cafeneaua literară Insomnia din Cluj-Napoca.

Raoul Weiss era prezentat în presa locală, încă de la stabilirea sa în zona Clujului (inițial în satul Mera), drept un intelectual apropiat valorilor tradiționale și totodată un contestatar al inepțiilor debitate, la vremea sa, de fostul primar Gheorghe Funar.

Câtă vreme a locuit prin Cluj, Weiss a fost un personaj care nu ezita să intre în controverse – nici cu partenerii săi de dialog poziționați la stânga (pe care îi numea marxiști), nici cu cei de pe extrema dreaptă a eșichierului politic, scrie cluj.pro.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here