Locotenentul de securitate Matei Marius Dumitru, a încheiat în urmă cu douăzeci de ani un contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru închirierea unui apartament pe strada Someșului. După ce nu și-a mai plătit chiria, Emil Boc a dat în judecată întreaga familie Matei. În primă instanță, judecătorul a decis evacuarea familiei Matei din imobilul deținut de stat.

Nu și-au mai plătit chiria și judecătorul a dat ordin de evacuare

În anul 2000, Matei Marius Dumitru a încheiat cu Municipiul Cluj-Napoca un contract de închiriere pentru imobilul situat pe strada Someșului nr. 44, ap.1. După ce nu și-au mai plătit chiria, în mai 2016, Municipiul Cluj-Napoca a deschis un proces împotriva lui Dumitru Marius Matei, a Danielei Georgeta Matei, a Alexandrei Maria Matei și a lui Marius Daniel Matei. După aproape doi ani de proces, în ianuarie 2018, Judecătoria Cluj-Napoca i-a dat dreptate lui Boc și l-a obligat pe Matei Marius Dumitru să plătească municipalității suma de aproximativ 4.500 lei cu titlu de penalități de întârziere a chiriei restante. Mai mult, instanța a dispus evacuarea familiei Matei din imobil.

La adresa respectivă funcționa și societatea Thor Import Export SRL, firma de detectivi particulari înființată în 1992 de către Dumitru Marius Matei. În prezent, societatea este radiată.

Emil Boc, obligat să vândă apartamentul

Toate părțile din dosar au atacat cu apel sentința dată de Judecătoria Cluj-Napoca, astfel că în septembrie 2018 Tribunalul a schimbat sentința, obligându-l pe Emil Boc să încheie cu Matei un contract de vânzare-cumpărare cu privire la imobilul respectiv pentru prețul de 19.539 lei. Apartamentul de pe strada Someșului este compus din 4 camere, bucătărie, cămară de alimente, 2 băi, antreu, vestibul, wc, sas, logie și balcon în suprafață de 84,40 mp și teren în suprafață de 130 mp.

„Admite apelul declarat de Matei Marius Dumitru, Matei Daniela Georgeta, Matei Alexandra Maria şi Matei Marius Daniel împotriva Sentinţei civile nr. 658 din 31.01.2018, pronunţată în dosar nr. 9909/211/2016 al Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care o schimbă în parte în sensul că: Respinge integral cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Municipiul Cluj-Napoca, prin Primar. Admite cererea reconvenţională formulată de Matei Dumitru Marius şi Matei Daniela Georgeta împotriva reclamanţilor pârâţi reconvenţionali Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Municipiul Cluj-Napoca, prin Primar şi în consecinţă: – obligă Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Municipiul Cluj-Napoca să încheie cu Matei Marius Dumitru şi Matei Daniela Georgeta contract de vânzare-cumpărare autentic cu privire la imobilul situat în Cluj-Napoca, str. Someşului, nr. 44, jud. Cluj pentru preţul 19539,86 lei, în caz contrar prezenta hotărâre va ţine loc. Respinge apelul declarat de Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Municipiul Cluj-Napoca prin primar împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă reclamanţii Consiliul Local şi Municipiul Cluj-Napoca să plătească pârâtului Matei Dumitru 5582 lei, cheltuieli de judecată la fond. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate. Obligă Consiliul Local şi Municipiul Cluj-Napoca să plătească apelantului Matei Dumitru Marius suma de 3719 lei, cheltuieli de judecată în apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 18.09.2018”, se arată în soluția pe scurt.

Procesele nu s-au terminat

În martie 2019, locotenentul de securitate Matei, a deschis un proces împotriva Municipiului Cluj-Napoca în care cerea instanței să anuleze actele unei executări silite din noiembrie 2017. Judecătoria a admis în parte contestația, însă ambele părți au declarat apel, dosarul se află acum la Tribunalul Cluj, următorul termen de judecată fiind în 28 februarie.

Pe rolul Tribunalului Cluj mai există un dosar ce are ca și obiect ”pretenții” în care Emil Boc a dat în judecată întreaga familie Matei. Dosarul a fost deschis în urmă cu câteva zile și deocamdată nu a fost stabilit primul termen de judecată.

Marius Dumitru Matei, un securist care a bătut la Revoluție oameni

În cartea despre Revoluția din decembrie 1989 de la Cluj, scrisă de Victor Lungu (actualmente redactor șef al Ziar de Cluj) și procurorul militar în rezerva Tit Liviu Domsa, cel care a întocmit în 1990 primul dosar al ofițerilor implicați în evenimentele din decembrie 1989, autorii relatează un episod halucinant în care Marius Dumitru Matei, ofițer pe prelucrare informativă şi membru al grupei antiteroriste a MI (1989) îi bate pe cei care au vizitat-o pe celebra disidenta Doina Cornea.

Vă prezentăm un fragment apărut în ziardecluj.ro
”Până la data de 24 ianuarie 1990, când a fost trecut în rezervă, maiorul Herţa Gheorghe a lucrat la Inspectoratul judeţean Cluj al Ministerului de Interne – Departamentul Securităţii Statului. În ultimii ani a fost coordonator în dosarul d-nei Doina Cornea. În data de 21 decembrie 1989, în jurul orei 21,00, colonelul Ioniţă Nicolae – fostul şef al Securităţii Cluj, i-a ordonat locţiitorului său, colonelul Ţincă Ovidiu, să formeze o grupă operativă care să se deplaseze pe strada Alba Iulia din Cluj-Napoca, de unde să reţină şi să transporte la sediul Miliţiei municipiului persoanele care intenţionează să o viziteze sau care, deja, au fost în vizită la d-na Doina Cornea.

După primirea ordinului, col. Ţincă Ovidiu a raportat că nu are maşină pentru a transporta, la sediul miliţiei, persoanele reţinute. Col. Ioniţă Nicolae i-a comunicat că se va rezolva acest impediment. În acest sens, acesta a luat măsura ca, în pasajul de sub Calea Turzii, din apropierea străzii Alba Iulia, să se deplaseze autoduba cu nr. 31-Cj-260, condusă de plutonierul de miliţie Andreşan Valentin.

Această autodubă se afla în Piaţa Mihai Viteazul în locul în care fusese instalat dispozitivul grupei antiteroriste din cadrul Inspectoratului judeţean Cluj al MI. Cu autoduba s-au mai deplasat, în zona indicată, locotenentul de securitate Matei Marius Dumitru, locotenentul de securitate Cioban Constantin şi plutonierul major de miliţie Cenan Iacob – toţi membri ai grupei antiteroriste.

Autoduba a fost parcată în pasajul de sub strada Calea Turzii. Executând ordinul colonelului Ţincă Ovidiu, împreună cu căpitanul de securitate Lăpuşan Liviu, locotenent colonelul de securitate Ermalai Averian şi maiorul de securitate Herţa Gheorghe, s-au deplasat, în autoturismele ultimilor doi, în zona locuinţei d-nei Doina Cornea, unde au luat legătura şi cu alţi lucrători de securitate care supravegheau zona. Pe la ora 21,30 – 22,00, au fost reţinuţi şi urcaţi în autodubă: Măruţiu Marius Lucian, Haţiegan Şerban Tiberiu, Kilin Istvan Csaba şi Borza Gheorghiţă Florian, care ieşiseră din curtea locuinţei d-nei Doina Cornea. Cele patru persoane reţinute au fost transportate la sediul Miliţiei municipiului Cluj-Napoca. Din declaraţiile lui Kilin Istvan Csaba, Borza Gheorghiţă Florian şi Haţiegan Şerban Tiberiu rezultă că pe timpul transportului şi la sediul miliţiei au fost loviţi de către locotenentul Cioban Constantin şi locotenentul Matei Marius Dumitru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.