Din pomelnicul noilor miniștri ai cabinetului Ciucă, Clujul este reprezentat de Csilla Hegedus, propunerea UDMR pentru funcția de ministru la Investiţii şi proiecte Europene. În 2014, pentru o scurtă perioadă de timp, clujeanca a fost Ministru al Culturii, a primit funcția de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. Ea ocupă și funcția de purtător de cuvânt la UDMR. Ea se ocupă și de fundația Transylvania Trust care primește fonduri din bani publici pentru restaurarea castelelor din Transilvania.

 Csilla Hegedus se ocupă de ani de zile, prin intermediul asociației Transylvania Trust, de restaurarea Castelului Banffy din Bonțida.

Hegedus a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, pe vremea când ministru era Kelemen Hunor. Ea a ocupat și funcțiile de președinte al Administrației Fondului Cultural Național ( AFCN ) și de președinte al Fundației Transylvania Trust, fundația care se ocupă de administrarea și reabilitarea Castelului Banffy din Bonțida. Pe vremea când ocupa cele două funcții, de șef al AFCN și președinte al fundației Transylvania Trust, Hegedus și-a acordat 1,5 milioane de euro pentru reabilitarea Castelului Banffy. Asta în situația în care domeniul Banffy din Bonțida a fost concesionat de administrația comunei prințului Charles. Hegedus a rămas președinte al fundației, alături de tatăl ei, Szabo Balint. El a fost și patronul firmei Utilitas, care se ocupă, ca principal domeniu de activitate, de restaurarea de monumente. Prin intermediul acestei firme, au fost câștigate contracte de milioane de lei de la diferite instituții de stat. Spre exemplu, această societate a primit contractele de restaurare pentru Ruinele cetăţii Károlyi, Biserica Evanghelică din Bistrița Năsăud, Castelul Károlyi din Satu Mare, Casa Kós Károly din Cluj Napoca, etc.

În 2018 el a renunțat la acțiunile firmei care au fost cumpărate de un profesor de la Universitatea Tehnică Cluj Napoca.

”Asociatul, Szabó Bálint-György, a hotărât ieșirea din S.C. UTILITAS CENTRU DE CERCETARE PROIECTARE IN DOMENIUL REABILITĂRII PATRIMONIULUI CONSTRUIT – S.R.L. și cesionarea, dreptului de proprietate asupra părților sociale ce le deține în societate asociatului Kirizsán Imola. Astfel, Szabó Bálint-György cesionează-300 părți sociale a câte 10 RON fiecare, în valoare totală de 3.000 lei asociatului Kirizsán Imola care preia aceste părți sociale, cesiunea făcându-se la valoare nominală. 2. Szabó Bálint-György pierde calitatea de asociat și administrator în S.C. UTILITAS CENTRU DE CERCETARE PROIECTARE IN DOMENIUL REABILITARII PATRIMONIULUI CONSTRUIT – S.R.L. și declară că în urma cesiunii dreptului său de proprietate asupra părților sociale se va retrage din societate și, nu mai are nicio pretenție față de societate sau față de asociatul unic Kirizsán Imola. 3. În urma cesiunii părților sociale Kirizsán Imola devine asociat unic, deținând 100% din capitalul social; adică 500 părți sociale a câte 10 lei fiecare, în valoare totală de 5.000 lei. Pierderile și beneficiile îi revin în totalitate asociatului unic”, arată o notă în Monitorul Oficial.

De altfel, Kirizsán Imola lucrează din anii 90 la firma respectivă: inițial a fost angajat ca proiectant, apoi a devenit director executiv.

Fostul șef al Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei a reclamat lucrările Utilitas, dar s-a pus batista pe țambal

Firma Utilitas s-a ocupat de lucrările de reabilitare al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Fostul director al Muzeului a reclamat celor de la Ministerul Culturii faptul că lucrările au o calitate îndoielnică.

”Lucrarea a fost făcută de o firmă agreată de minister, a costat 600000 de lei, iar acum umiditatea a crescut până la 98%, ceea ce înseamnă un dezastru pentru patrimoniul unic al muzeului nostru. Când m-am plâns ministerului, dl ministru a răspuns în bătaie de joc că de vină ar fi directorul, care nu ar fi deschis ferestrele. Dl ministru nu se referă probabil nici la schimbarea acoperișului. Aici proiectul a fost făcut de firma Utilitas SA, a dlui Szabó Bálint, care este tatăl dnei Csilla Hegedüs, consiliera dlui ministru. A prevăzut în proiect planșee de beton, dar a uitat să prevadă o expertiză și o consolidare a clădirii. Rezultatul este că au apărut fisuri grave, iar clădirea este în pericol de a se prăbuși. Când am protestat, ministerul m-a asigurat că edificiul se află în perfectă stare. Pus în fața evidenței, ministerul a fost de acord cu mine că trebuie făcută o expertiză. Ea trebuia făcută înainte de începerea lucrărilor. Acum dl Szabó nu mai dorește să o facă fără bani. Vorbește de suma de 15000 de euro, care ar reprezenta 1% din suma de 1,5 mil. de euro necesare pentru consolidare”, declara Ioan Piso, fostul director al muzeului clujean.

Bani de la Viktor Orban prin fundația ministrului

Pe lângă banii publici ai statului român infuzați de fundația Transylvania Trust, o parte consistentă a fondurilor din cadrul acestei fundații vin de la o altă entitate juridică similară: Fundația Bethlen Gabor din Ungaria. De fapt, prin intermediul acestei fundații statul maghiar investește bani în proiectele pe care le susține în afara granițelor Ungariei.

Până acum, 148 de milioane de euro au fost acordate de către Fondul Bethlen Gabor pentru dezvoltarea grădinițelor, a creșelor și a centrelor culturale din Ardeal. De altfel, una dintre politicile sociale pe care marșează statul maghiar, dar și UDMR, constă în încurajarea și susținerea natalității în comunitățile maghiare. Este proiect pe termen lung deoarece multe dintre satele din Secuime sunt depopulate.

Însă, cea mai mare parte din bani merg spre bisericile romano-catolice din Transilvania care, în baza retrocedărilor de imobile au ajuns să dețină majoritatea clădirilor din centrele istorice ale marilor orașe, iar Cluj Napoca se află în această situație.

Contract secret între Electric Castle și fundația ministrului

Din 2013, la Castelul Banffy se organizează Festivalul Electric Castle care, de la prima ediție, a avut succes fiind unul dintre cele mai bine cotate evenimente din zonă. Între organizatorii festivalului și administratorii fundației Transylvania Trust există un contract de închiriere a locației respective, însă suma este secretă.

Fundația, care a primit fonduri de la bugetul public, are în derulare, de ani de zile, un proiect de reabilitare a castelului din Bonțida. Lucrările s-au oprit, iar banii par că s-au cheltuit în cu totul altă parte.

Averea noului ministru de la Investiții

Potrivit ultimei declarații de avere, Hegedus are în Cluj trei terenuri cu o suprafață de aproximativ 1500 mp, două apartamente și o casă de vacanță în localitatea Gârbău. Deține două depozite bancare: unul de 21275 lei și altul de 32.051 euro, deschise în 2010. Fiica ei a primit o bursă de 15.400 lei în cadrul Comisiei Europene. De la UDMR a câștiga 84.392 lei, iar de la fundația Transylvania Trust aproape 20.000 lei. De asemenea, a mai câștigat 7.750 de la Comisia europeană, de pe urma diferitelor proiecte în care s-a implicat, și aproape 40.000 lei de la european Strategy Research Institute din cadrul unei universități din Ungaria. De pe urma chiriei pe care o primește a obținut un venit de aproape 30.000 lei.

Însă, declarația de venit nu arată care a fost salariul ei pentru funcția de secretar de stat.

Hegedüs Csilla a fost secretar de stat responsabil pentru patrimoniul cultural, iar în 2014 a fost pentru scurt timp ministru al culturii și viceprim-ministru. Din 2011 este vicepreședinte executiv al UDMR responsabil pentru cultură, și purtător de cuvânt al Uniunii din 2019.

Din 2001, coordonează revitalizarea Castelului Bánffy din Bonțida și este organizator de programe educaționale și culturale. A coordonat implementarea a peste zece proiecte finanțate de Comisia Europeană, având parteneri din numeroase state ale UE.

În 2008, programul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, organizat din 2001 la Castelul Bánffy a câștigat Marele Premiu Europa Nostra. Din 2012 până în prezent, este membru al juriului Marca patrimoniului european din Bruxelles. Din martie 2020, este cercetător la Institutul de Cercetare în Strategii Europene de la Budapesta. 

3 COMENTARII

  1. Pana la urma vad ca UNGURII incet incet conduc Clujul!!!! RUSINE POLITICIENILOR ROMANI incompetenti!!! Pana la urma UDMR este partid sau Uniune..ca sunt doua chestii diferite..???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.