Beiuşul are cetăţean de onoare un securist, care a băgat în temniţele comuniste aproape 30 de copii pentru că doreau să citească şi altceva în afară de literatură marxistă

Alături de Mihail Samoilă, cel de-al doilea soldat român mort în Afghanistan, Consiliul Local al Municipiului Beiuş a făcut cetăţean de onoare (titlu – post mortem) un fost comunist şi securist, cu acte în regulă. Decizia consilierilor este impardonabilă, mai ales că directorul Liceului Teoretic “Samuil Vulcan”, Flore Salvan, a închis 28 de copiii, doar pentru că citeau ceea ce se numea literatură anti-marxistă. Mai mult, doi dintre eleviii închişi au stat un an şi şase luni în penitenciar pentru că nu aveau “origini sănătoase”, respectiv erau fiii de chiaburi şi legionari.  

Acelaşi Flore Salvan a ars şi circa 80.000 de volume din biblioteca aşezământului cultural, considerate anti-marxiste. Unii istorici beiuşeni susţin că o bună parte din volumele bibliotecii “Samuil Vulcan” au fost, în fapt, transportate la Braşov, în biblioteca personală a lui Flore Salvan.

Incompetenţa naşte monştri

Anul trecut de ziua Liceului “Samuil Vulcan”, toţi directorii, vii sau morţi, au fost făcuţi cetăţeni de onoare. Unul dintre ei nu merita această onoare. După ce a închis 18 elevi ai Liceului Mixt şi zece fete din cadrul Liceului Pedagogic pentru aşa-zise fapte subversive împotriva comunismului, comise în perioada 1947-1948, directorului i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la înfiinţarea Liceului “Samuil Vulcan” (1 noiembrie 2003 n.red.). Reabilitarea forţată şi, mai grav, inconştientă a avut loc ca urmare a Hotărârii Consiliului Local Beiuş nr. 53 din 29.10.2003. Am încercat să luăm legătura cu primarul Silviu Odobasian, dar nu a fost de găsit. În schimb, doi profesori beiuşeni au avut amabilitatea să ne ofere amănunte. Profesor de limba şi literatura latină, în cadrul Colegiului Naţional “Samuil Vulcan”, Teodor Rif, ne-a declarat că acordarea acestui titlu s-a făcut din cauza neştiinţei. “Nici domnul primar Odobasian şi nici doamna director Mihele (directorul Colegiului Naţional “Samuil Vulcan”) nu au avut cunoştinţă de faptele lui Flore Salvan. Ambii au vrut să le facă o surpriză foştilor directori. Ulterior, au aflat şi s-a pus în discuţie ridicarea titlului, dar la propunerea unui consiler s-a renunţat la idee”, ne-a declarat Teodor Rif. Directorul Liceului Pedagogic din Beiuş, Gavril Hădăreanu, a fost tranşant. “Consilierii locali au făcut o greşeală impardonabilă. Ar fi trebuit să se intereseze, dar nu au întrebat pe nimeni. Când s-a dat citire deciziei, toţi cei care cunoşteau situaţia au protestat. Eu nu prea am fost băgat în seamă, mai ales că nu mai aparţin elitei  «Samuil Vulcan»”, a spus Gavril Hădăreanu. Afirmaţiile noastre şi ale elevilor şi profesorilor din generaţia anilor ’50 sunt sprijinite şi de documentele vremii. “Dosarele lor sunt la Securitate. Propunem eliminarea lor definitivă din toate şcolile statului …”, este scris negru pe alb într-un document semnat de şeful secţiunei de învăţământ, Pantea Lazăr, şi inspectorul biroului pedagogic – Flore Salvan. Dar, bolşevicii nu s-au rezumat la exmatriculare.

Fete din clasa a V-a aruncate în temniţă

Potrivit cazuisticii înmagazinate în fondurile documentare deţinute de către Direcţia Judeţeană Bihor a Arhivelor Naţionale, în anul 1950, cele două grupuri de elevi au fost închise şi exmatriculate. Primul grup este format din zece fete de la “Liceul Pedagogig de Conducere”, toate în clasa a V-a, care s-au făcut vinovate de activitate într-o “organizaţie subversivă”. În momentul exmatriculării lor, primele şapte eleve se găseau încă în penitenciar, iar ultimele trei erau libere, după ce ispăşiseră pedepse cu închisoarea de câte un an şi şase luni fiecare. “Elevele de la punctul 1-7 (şapte eleve n.red.), inclusiv, sunt condamnate la mai mulţi ani în urma procesului care a avut loc în Martie 1949 şi în prezent sunt în închisoare. Elevele de la punctul 8-10 (trei eleve n.red.), inclusiv, au fost condamnate la 1 an şi 6 luni şi au terminat pedeapsa, fiind libere în prezent. Însă şi după ieşirea din închisoare manifestă tot o atitudine duşmănoasă. Propunem ca aceste zece eleve să fie eliminate definitiv din  toate şcolile din R.P.R”, documentul este semnat şi de Flore Salvan (Comitetul Provizoriu au Judeţului Bihor, Secţiunea de Învăţământ şi Cultură, Nr. 4.966/1950, din 8 Februarie 1950 n.red.). Este de amintit faptul că în actele comuniste nu este specificată legătura fetelor cu organizaţia subversivă, relaţie a cărei existenţă este dificil a fi crezută în condiţiile tradiţionalismului românesc din epocă, amplificat şi de caracterul monahal al liceului respectiv.

Opinia – un delict

Al doilea grup terorizat de Flore Salvan este format din douăzeci de băieţi de la Liceul Mixt, elevi în clasele VI – VIII şi X – XI. În rechizitoriu, elevii sunt acuzaţi de apartenenţă la aceeaşi organizaţie subversivă, de furt, de deţinere ilegală de armament, atac asupra sediului organizaţiei U.T.M. şi de tentativă de asasinat îndreptată împotriva directorului şcolii şi a activistului U.T.M. Dintre tineri, 18 au fost condamnaţi la închisoare, iar doi au fost găsiţi nevinovaţi, constatare care nu i-a scutit însă de exmatriculare. “Prezentarea aparatului probatoriu este fundamentată pe supoziţiile făcute de factorii de conducere ai şcolilor respective, probele materiale lipsind cu desăvârşire. Este de crezut că s-a vrut desfăşurarea unei demonstraţii de forţă, de intimidare, prin montarea acestui proces, supoziţie întărită mai ales prin constatarea absenţei conexiunilor dintre anumite fapte incriminatorii, dar şi prin caracterul politic, de clasă, imprimat acuzaţiilor”, ne-a declarat istoricul orădean Augustin Ţărău. Unul dintre elevi este vinovat şi de trecutul tatălui său, fost legionar, iar un altul pentru că este fiu de fost chiabur cu 40 hectare de pământ. “Toţi au constituit o organizaţie subversivă în şcoală în cursul lunii Martie-Iunie 1949. În cadrul acestor organizaţii ţineau şedinţe secrete în internat, având şi arme pe care le-au furat. Au furat suma de 12.000 lei din camera pedagogului, bani depuşi de elevi în păstrare. Au dat o lovitură, noaptea, nereuşită, cu chei false, la sediul Organizaţiei de Plasă a U.T.M., intenţionând să fure cotizaţiile. Au furat haine, bani de la elevi. Plănuiau să asasineze pe directorul Liceului, pe F. Salvan şi activistul conştient U.T.M. Roibu Trestian”, se specifică într-un document. Politica de bolşevizare s-a manifestat printr-o represiune sălbatică îndreptată împotriva elitelor, chiar la vârste foarte fragede. “Se prea poate, ca prin aceste măsuri să fi fost sancţionat delictul de opinie, bănuială întărită pe baza unor elemente puse în culpa elevului Brânzaş Liviu. El a fost surprins citind cărţi interzise din biblioteca liceului, bibliotecă aflată în plin proces de purificare din care s-au epurat circa 60.000 volume, mai rămânând circa 20.000 volume planificate spre epurare în acelaşi an”, a completat istoricul.

Stelian Abrudan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.