Nela Secară, condamnată la 3 ani de pușcărie într-un dosar de spălare de bani, a încercat să obțină clemența de la judecătorii Curții de Apel Cluj. Ea a cerut anularea pedepsei, dar instanța i-a respins cererea.

” Respinge ca inadmisibilă contestaţia în anulare formulată de contestatoarea Secară Nela Mirela, împotriva deciziei penale nr.1448/A/22.11.2021 a Curţii de Apel Cluj, pronunţată în dosar nr.6806/111/2013. Obligă contestatoarea la plata cheltuielilor judiciare în sumă de 300 lei în favoarea statului. Definitivă.”, arată soluția pe scurt.

Ea a fost prezentată de Antena 3 drept victima a ‘statului paralel’, folosită intensiv, în 2019, de postul lui Dan Voiculescu împotriva procurorilor DNA Oradea.

Nela Secară a intrat în atenţia poliţiştilor în septembrie 2012, când la sesizarea lor Parchetul Bihor a deschis un dosar de evaziune. În baza informaţiilor de la poliţişti, inclusiv interceptări, filaje şi filmări, anchetatorii au concluzionat că în 2011 Secară ar fi conceput şi pus în aplicare un circuit evazionist pentru a sustrage de la plata impozitelor şi TVA trei firme pe care le controla: Deirofashion SRL, ArtPel SRL şi Forklift SRL, scrie Bihoreanul. Prejudiciul produs bugetului statului într-un singur an, a stabilit expertiza Direcţiei Finanţelor Publice, a ajuns la 689.035 lei.

Deşi Secară a acuzat că arestările sale au fost rezultatul abuzurilor procurorului Ardelean, documentele din dosare arată contrariul. La 21 noiembrie 2012, Tribunalul Bihor a respins o primă propunere de arestare a femeii, pentru o „nulitate absolută”, cauzată de faptul că procurorul a omis s-o audieze. Ulterior, însă, tot Tribunalul a decis arestarea, după ce viciul de procedură fusese înlăturat, arată Bihoreanul.

Scăpată din arest după plata cauţiunii, Nela Secară şi soţul său au fost arestaţi a doua oară în martie 2013, pornind de la un denunţ al unei partenere de afaceri.

La doi ani după ce Judecătoria i-a condamnat în acest dosar pe soțu său şi pe şoferul lor, iar faţă de Nela Secară a încetat procesul pe motiv de prescriere a faptei, în octombrie 2018 Curtea de Apel a desfiinţat hotărârea, achitându-i pe toţi cei trei inculpaţi. Motivul? Martorii importanţi şi-au schimbat declaraţiile făcute în faţa anchetatorilor şi a instanţei de fond, prin care susţinuseră acuzarea, afirmând că le-au dat la cererea procurorului Ardelean, scrie Bihoreanul.

Alte două dosare amânare cu anii

După cele două arestări din 2012 şi 2013, Nela Secară a mai fost anchetată – fără a fi şi arestată, ci doar pusă sub control judiciar – şi într-un al treilea dosar, tot pentru evaziune şi instrumentat tot de un procuror al Parchetului Bihor, scrie Bihoreanu. De altfel, în 2016 acesta a şi trimis-o în judecată, pentru prejudicierea bugetului cu alţi 200.000 lei, împreună cu una din vechile prietene şi colege din dosarul precedent, Anna Maria Popovici, care între timp îşi făcuse o nouă firmă, Maricor SRL, dar acţionau după vechea reţetă, cu facturi pentru operaţiuni fictive.

Deşi de la trimiterea în judecată au trecut 6 şi respectiv 3 ani, nici unul dintre cele două procese nu a fost soluţionat printr-o primă sentinţă. Ambele dosare, purtând numerele 6806/111/2013 (inculpaţi Nela şi Coriolan Secară, Anna Maria Popovici şi firmele lor), respectiv 2133/P/2016 (inculpaţi soţii Secară, Anna Maria Popovici, Ana Bora şi firmele lor) se află la Tribunal, unde prin diferite tertipuri împricinaţii au obţinut nu mai puţin de 58 şi respectiv 19 amânări.

Întrebată de Bihoreanul de ce acuză DNA pentru problemele sale, dat fiind că dosarele sale au fost făcute de Parchetul Bihor, Nela Secară susține că procurorul Cristian Ardelenean ar fi cel care i-a instrumentat toate dosarele. Mai mult, ea îl acuză pe procuror până şi de măsluirea condamnării pe care a încasat-o în 1987, potrivit Bihoreanul.

2 COMENTARII

  1. Opa! Procurorii ticalosi nu numai ca nu au patit nimic, se intorc acum si fac zile grele unor oameni neovediti vinovati. Asta este justitia din Romanica. Pentru asta muncim noi de ne spetim, sa platim asemenea procurori si judecatori. Siktir!

  2. Atât judecătorii cât și procurorii fac doar jocuri, execută ordine și afaceri personale,grup!! Oamenii de rând și afaceri fără apărare plătesc în toate felurile!!!!!….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.