SC Nova Power&Gas, una dintre firmele fraților Simion și Teofil Mureșan – patronii Electrogrup, a ajuns să fie partener egal cu statul român într-o afacere de producție a energiei electrice nucleare. Cei doi frați au cumpărat o termocentrală dezafectată pe amplasamentul căreia o firmă americană vrea să implementeze un proiect experimental de producere a energiei nucleare prin intermediul unor mini-reactoare. În baza acestui fapt, compania de stat Nuclearelectrica s-a asociat cu firma fraților Mureșan și este de așteptat ca peste 10 ani centrala atomică de la Doicești să fie construită și să producă energie.
Deputata Gavrilă Anamaria a adresat Ministerului Energiei mai multe întrebări despre sistemul energetic național. Printre acestea se regăsesc unele care fac referire la o afacere din care fac parte clujenii Simion și Teofil Mureșan, patronii Electrogrup. Este vorba despre un proiect experimental care ar urma să producă energie electrică în cadrul unei centrale care folosește mini-reactoare nucleare.
Potrivit deputatei, ”deținătorii terenului de la Doicești, SC Nova Power, au pe anul trecut o cifră de afaceri de 580.790.378 lei și o pierdere de 28.186.313. Orice companie care înregistrează pierderi este descalificată de la orice licitație. Cum este posibil ca o mare companie națională importantă, cum e Nuclearelectrica, cu o cifră de afaceri de 55 de ori mai mare, să se asocieze cu o firmă aflată în pierderi: Vă rog să ne comunicați raționamentul economic pentru care Ministerul Energiei a decis să cheltuie miliarde de dolari pentru capacități de producție a energiei electrice care vor aparține unei firme private? Menționez că Nova Power&Gas a cumpărat o serie de active pe amplasamentul respectiv cu o sumă infimă în comparație cu valoarea investițiilor ce urmează să se facă de aproape 10 miliarde dolari”, arată una dintre întrebările adresate de deputată.
În răspunsul primit, reprezentanții Ministerului Energiei nu spun care a fost modalitatea în care firma clujenilor a ajuns să facă parte din această afacere, dar se arată că SC Nova Power&Gas va deține 50% din acțiunile viitorului producător de energie nucleară din România.
”La data de 24 mai 2022, în cadrul workshop-ului Smal Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la București de agenția de Comerț și Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de comerț al SUA, Nuclearelectrica, NuScale și Nowa Power&Gas SRL au semnat un memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din românia pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.
Compania de proiect pentru implementarea tehnologică SMR în România este reprezentată de RoPower Nuclear, care este și viitorul proprietar al SMR-ului, deținută de Nuclearelectrica, care va fi operatorul centralei și Nova Poer&Gas, care este proprietarul sitului de la Doicești. Rolul RoPower va fi de dezvoltator și viitor proprietar al centralei nucleare, în timp ce Nuclearelectrica va fi operatorul. RoPower este deținută în proporție de 50% de SNN și în proporție de 50% de Nova Power&Gas, proprietarul sitului de la Doicești. Afirmația conform căreia ”Ministerul energiei a decis să cheltuie miliarde de dolari pentru capacități de producere a energiei electrice care vor aparține unei firme private” nu are niciun fundament, având în vedere toate elementele expuse”, se arată în răspunsul ministerului.
O centrală vândută în cascadă până a ajuns la cine trebuia
În anul 2014, Termoelectrica și-a scos la vânzare o centrală termoelectrică pentru că nu mai era rentabilă. Anterior, oprise producția de energie electrică din aceleași considerente de rentabilitate. Este vorba despre centrala de la Doicești, județul Dâmbovița. Activele au fost cumpărate de compania European Energy Communications SRL la preţul de 60,89 milioane lei (13,8 milioane euro). Compania European Energy Communications SRL era deţinută de European Communications SRO, înregistrată în Cehia şi controlată de Kateryna Lysenko, cetăţean ucrainean domiciliat în Kiev.
Însă,după licitaţie, European Energy Communications nu a plătit niciun ban, a intrat în faliment, astfel că procedura a fost reluată la un preţ mult mai mic. Firma Geco Garden Pub, o companie cu activităţi în domeniul imobiliar, deţinută de Radu Marius Gheorghe, a cumpărat activele. Potrivit informaţiilor din presă, Radu Marius Gheorghe ar fi fratele lui Gabriel Gheorghe, un fost partener de afaceri al primarului Adriean Videanu, fost ministru al economiei, dar şi partener de afaceri cu fostul primar al Clujului condamnat pentru corupție, Sorin Apostu.
Iar Apostu este unul dintre prietenii fraților Mureșan. Nu este un secret pentru nimeni că Simion Mureșan și fostul primar își petreceau vacanțele împreună.
Astfel că, de la Geco Garden Pub, Termocentrala Doiceşti, a trecut la actualul proprietar, grupul E-INFRA, fostul Electrogrup, unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente şi servicii pentru domeniul energetic.
„Ca urmare a experienţei de la Câmpia Turzii, unde Nova Power & Gas (companie membră a grupului EINFRA) a promovat conceptul de site mixt format din centrală pe gaz şi centrală fotovoltaică, am demarat căutările pentru alte locaţii în ţară, pentru un al doilea proiect în acelaşi concept“, spun reprezentanţii Nova Power & Gas. Potrivit acestora, primele discuţii cu proprietarii terenului de la Doiceşti, Geco Garden Pub, au avut loc la începutul anului 2019. „A urmat studiul pentru racord la Transgaz şi la celelalte utilităţi. Primul document angajant între Nova Power & Gas şi Geco Garden Pub a fost semnat în mai 2021. În decembrie 2022, a fost preluat întregul site al fostei centrale, Nova Power & Gas devenind proprietar unic al site-ului şi deţinător al tuturor activelor aflate în proces de demolare. Nova Power & Gas se angajează să livreze site-ul liber de construcţii şi gata de începere a lucrărilor pentru noua centrală în decembrie 2023.“
Iar pe 9 ianuarie 2023, reprezentanții Nowa Power au transmis că ”NuScale Power și RoPower au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare, Front-End Engineering and Design (FEED), pentru prima centrală SMR din România, marcând un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR™ cu reactoare modulare mici (SMR) în țara noastră.”
Clubul ”băieților deștepți” din energie
Frații Teofil și Simion Mureșan sunt implicați, cu preponderență, în afacerile cu energie electrică. Ei au cumpărat de la omul de afaceri Rareș Criste firma Ten Transilvania Energy, acum radiată de la Registrul Comerțului.
Cei doi au reuşit performanţa ca, prin Ten Transilvania Energy să fi cumpărat energie electrică de la SC Beny Alex (societate din Satu Mare, cunoscută prin faptul că aparţine lui Vasile Ţânţaş şi Ioan Oltean şi că a beneficiat de posibilitatea de a cumpăra energie electrică la un preţ mult prea mic de la statul român), SC Green Energy (firmă din Piatra Neamţ, controlată de Gheorghe “Pinalti” Ştefan) şi Gevco SRL (controlată acum de Marinescu Gabriel). Energia cumpărată a fost revândută la preţuri mult mai mari.
De asemenea, prin intermediul Nova Power Gas SRL frații Mureșan au câștigat de la compania de apă Aquatim din Oradea Aquatim un contract de 8 milioane de lei, fără TVA, în situația în care valoarea estimată era de 24.000.000 de lei, fără TVA.
Inițial, societatea a fost controlată de Alin Ardelean, fiul fostului șef DGIPI Virgil Ardelean, și de Rareș Criste și a schimbat două denumiri. Până în 2007 firma a fost cunoscută sub numele de AMGAZ FURNIZARE SRL și, ulterior, până în 2010 a funcționat sub denumirea de TEN GAZ SRL
O altă afacere a patronilor de la Electrogrup este Direct One. Frații Teofil și Simion Mureșan au cumpărat aproximativ 1.000 de km de rețea de fibră optică din București prin intermediul căruia se realizează transferul de date. Până acum, compania Direct One, deținută de frații Mureșan, administra o rețea de aproximativ 5.000 de km de fibră optică. Prețul tranzacției a fost de aproximativ 30 de milioane de euro iar contractul a fost intermediat de KPMG, din partea fraților Mureșan și de firma de avocatură Leaua și Asociații, din partea grupului Uti, care a vândut. SC Direct One SA este o companie deținută de MURESAN TEOFIL OVIDIU, MURESAN SIMION ADRIAN, PANTAZESCU MARIAN și DOBRESCU MIHAI.
Afacerea nucleară construită pe coada Vulpii
Până în 2010, firma Nova Power&Gas a fost controlată de Alin Ardelean și de Rareș Criste și a schimbat două denumiri. Până în 2007 firma a fost cunoscută sub numele de AMGAZ FURNIZARE SRL și, ulterior, până în 2010 a funcționat sub denumirea de TEN GAZ SRL.
În 2005, Rares Criste a intrat în afaceri prin intermediul Premier Construct şi, în paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc.. Dacă la Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a făcut afaceri timp de 5 ani. La această societate, Criste a dezvoltat un adevărat “lanţ al puterii”. A deţinut controlul acestei firme alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul șef al Doi şi-un sfert, şi alături de Sorin Piciu, un alt personaj bine înfipt în afacerile cu energie. De asemenea, Criste este unul dintre partenerii constanţi ai unei firme olandeze, Energon Holding Delft B.V, axată pe afacerile cu energie. Ten Transilvania Energy avea contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe.