Titi Jeican

O fostă angajată a societății BT Development Soporului SRL a cerut insolvența firmei din Recea Cristur, iar instanța a admis cererea de deschidere a procedurii insolvenței. În plus, femeia a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca o plângere penală împotriva BT Development Soporului SRL. În firma respectivă, acționari sunt Stern Immobillien AG (un dezvoltator imobiliar din Germania) și BT Farming & Agriculture SRL, afacere în jurul căreia ”gravitează” Toma Rus, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Cluj.

În martie 2020, Maria-Nicoleta Popescu a depus la Tribunalul Specializat Cluj o cerere pentru deschiderea procedurii insolvenței împotriva dezvoltatorului imobiliar BT Development Soporului SRL. Firma respectivă are sediul în Recea Cristur și a fost înființată în anul 2014 de către firma din Germania – Stern Immobilien AG ( 67%) și BT Farming & Agriculture (33%) , reprezentate de Alin Constantin Jeican. Administratorul firmei este neamțul Elender Ralf Peter.

BT Farming & Agriculture deține și firmele BT Wild Ranch SRL (n.r. fond privat de vânătoare) și BT Bison Ranch SRL, ambele cu sediul tot în Recea Cristur, administrator fiind cetățeanul austriac Karner Rudolf.

Firmele au legătură cu Toma Rus, fostul șef al BCCO Cluj, care a fost prezentat de jurnaliști ca fiind directorul general al fermei de bizoni – BT Ranch.

Toma Rus

La sfârșitul lunii noiembrie, Tribunalul Specializat Cluj a admis cererea de deschidere a procedurii insolvenței, formulată de Maria-Nicoleta Popescu împotriva BT Development Soporului SRL. Administratorul judiciar provizoriu a fost numit Prestigiu SPRl.

Ca urmare a deciziei instanței, până în luna ianuarie cel târziu, administratorul judiciar trebuie să depună un raport asupra cauzelor și împrejurărilor ce au dus la apariția stării de insolvență a BT Development Soporului SRL. De asemenea, BT Development Soporului SRL are obligația de a pune la dispoziția administratorului judiciar provizoriu toate informaţiile şi documentele apreciate ca necesare cu privire la activitatea şi averea sa, precum şi lista cuprinzând plăţile efectuate în ultimele 6 luni anterioare deschiderii procedurii şi transferurile patrimoniale făcute în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii. În termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, administratorul judiciar are obligația de a efectua inventarierea bunurilor BT Development Soporului SRL. Până în 11 ianuarie 2021 trebuie depuse cererile de admitere a creanțelor asupra averii.

Totodată, s-a dat dispoziţie tuturor băncilor la care BT Development Soporului SRL

are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără ordinul administratorului judiciar.

Administratorul judiciar mai are obligația de a depune lunar un raport ce trebuie să cuprindă descrierea modului în care şi-a îndeplinit atribuţiile, justificarea cheltuielilor efectuate cu administrarea procedurii sau a altor cheltuieli efectuate din fondurile existente în averea BT Development Soporului SRL.

Administratorul judiciar are obligația de a depune raportul în maxim 20 de zile de la data desemnării sale, cu obligaţia de a notifica creditoarea şi debitoarea în cazul formulării unei propuneri de trecere a BT Development Soporului SR în faliment în procedură simplificată.Raportul va fi dezbătut în instanță în 14 ianuarie 2021.

La o zi după decizia Tribunalului Specializat Cluj, BT Development Soporului SRL a făcut o cerere de ordonanță prezidențială prin care s-a cerut suspendarea provizorie a executării sentinței Tribunalului, până la soluționarea cererii de suspendare formulată în apelul declarat împotriva aceleași sentințe. Curtea de Apel Cluj a admis în 11 decembrie cererea formulată de BT Development Soporului SRL.

De menționat că în anul 2020, Maria-Nicoleta Popescu a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca o plângere penală împotriva BT Development Soporului SRL.

Afacerea cu bizoni a ”născut” imobiliare

Firma BT DEVELOPMENT SOPORULUI SRL a edificat un bloc de etaje și 120 de apartamente în zona străzii Soporului, lângă Baza Sportivă din Gheorgheni.

Afacerea a pornit în 2014, când soții Cornelia Anca și Marin Virgil Moldovan au obținut, pe persoană fizică, autorizația de construire a blocului de pe Soporului nr 5. Astfel, soții Moldovan, în calitate de proprietari a terenului, obțin o autorizație de construcție pentru un bloc de 9 etaje cu 120 de apartamente. Din documentația supusă autorizării și întocmită de Tektum Arhitectură&Artă, investitorul proiectului rezidențial este societatea BT Development Soporului SRL.

Afacerea imobiliară a fost finanțată printr-un credit contractat de la Libra Internet Bank, valoarea lui fiind de peste 30 de milioane de lei.

Legat de contractarea creditului, reprezentanții Libra au făcut și o plângere penală împotriva lui Jeican și a dezvoltatorului german Stern pentru înșelăciune, dar procurorii dejeni nu au trimis dosarul în judecată.

”Admite cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej. În baza art.318 alin.(15) Cod procedură penală constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei din data de 19.12.2017, emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej în dosarul nr.852/P/2017 şi confirmă renunţarea la urmărirea penală privind infracţiunea de înşelăciune, prev. de art.244 alin.(1) Cod penal, persoană vătămată fiind Libra Internet Bank, iar intimat Jeican Constantin Alin. În baza art.275 alin.(3) Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică azi, 22.01.2018. Judecător de cameră preliminară”, arată soluția pe scurt a instanței.

Jeican, condamnat cu suspendare

În anul 2014 Alin Constantin Jeican a fost trimis în judecată pentru delapidare, fiind ulterior condamnat cu suspendare. Firma Villa Tirol din Bihor (care avea un obiect de activitate similar cu cel pe care îl derulează BT Wild Ranch) a făcut o plângere penală împotriva lui Jeican. Clujeanul a fost administrator la firma Villa Tirol, iar bizonii care au fost aduşi la Recea Cristur, au fost “cazaţi”, iniţial, la această firmă. După ce Jeican a plecat de la Villa Tirol pentru a deschide afacerea din Recea Cristur, l-au urmat şi bizonii!

Firma bihoreană Villa Tirol l-a acuzat pe Jeican că a luat bani din conturile societăţii.

„De altfel, după descoperirea parţială a prejudiciilor aduse SC Villa Tirol, acesta (n.r. Alin Constantin Jeican) a şi recunoscut săvârşirea infracţiunii. Astfel, la data de 30.11.2011, Jeican Constantin Alin a semnat o convenţie cu administratorul subscrisei, prin care recunoaşte că a ridicat suma de 826.000 de lei din conturile societăţii, obligându-se să o restituie în termen de 1 an de zile. Era vorba despre sumele ridicate în numerar şi despre sumele însuşite prin casino-uri, la momentul respectiv subscrisa neavând cunoştinţă şi despre însuşirea prin propriile firme a sumei de 336.493,67 de lei”, arată plângerea reprezentanţilor SC Villa Tirol”, se arăta în plângerea penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.