Tribunalul Cluj a confirmat legalitatea rechizitoriului în care Ioan Oroian, unul dintre șefii USAMV, este acuzat de delapidare. Inițial, Judecătoria Cluj Napoca a decis să excludă majoritatea probelor obținute de procurori în dosarul de urmărire penală, dar Tribunalul Cluj a rejudecat cauza și a constat că probele au fost obținute în mod legal și a dispus începerea procesului de delapidare.

Tribunalul Cluj a decis că procesul de delapidare în care este acuzat fostul președinte al Senatului USAMV, Ioan Oroian, poate începe.

”Desfiinţează în parte încheierea din 21.04.2020 cu privire la constatarea nelegalităţii absolute a actului de administrare a probelor obţinute prin supraveghere tehnică şi a punerii în executare a lor, încuviinţate prin încheierea penală nr. 233/C/2016 a Judecătoriei Cluj-Napoca (D. 14662/211/2016), respectiv cu privire la dispoziţia de excludere din materialul probator al proceselor verbale în care a fost consemnat rezultatul activităţilor de supraveghere tehnică, înlăturând totodată dispoziţia de îndepărtare fizică de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor optici aferenţi. Soluţionând cauza, constată regularitatea rechizitoriului nr. 211/P/2016 al Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj aşa cum a fost rectificat prin ordonanţa procurorului din 18 mai 2020, legalitatea administrării probelor şi a actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecății în primă instanță de către Judecătoria Cluj-Napoca. Respinge ca nefondată contestaţia Parchetului cu privire la neregularitatea rechizitoriului în privinţa stabilirii în concret a cuantumului cheltuielilor de judecată datorate de fiecare inculpat. Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Poruțiu Viorel, Oroian Ioan, Avram Alin Florin, Popa Claudiu, Grigorean Adina, Grebenișan Maricel şi partea responsabilă civilmente PR VENTURE TEAM SRL. Menţine celelalte dispoziţii din încheierile contestate. Obligă fiecare inculpat şi parte responsabilă civilmente la plata către stat a sumei de 1.200 lei fiecare cu titlu de cheltuieli de judecată din calea de atac a contestaţiei. Definitivă. Soluționată și pronunţată în camera de consiliu din data de 25.03.2021”, arată soluția pe scurt a instanței. 

Din administrator de cămin, Oroian a ajuns șef prin USAMV

Potrivit anchetatorilor, în 2016, Ioan Oroian îndeplinea funcţia de preşedinte al Senatului aceleiaşi universităţi şi, în virtutea acestei calităţi, dar mai ales raportat la faptul că prima sa funcţie în cadrul USAMV Cluj-Napoca a fost aceea de administrator de cămin, cunoştea modul în care puteau fi închiriate camerele de cămin pe timp de vară, motiv pentru care – în calitate de preşedinte al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania – a inventat un pretext ştiinţific în vederea rezervării spaţiului de cazare din Căminul Agronomia II, pe perioada 4 – 8 august 2016, în care s-a organizat Festivalul Untold la Cluj-Napoca, cu intenţia de a închiria în interes propriu aceste spaţii de cazare către participanţii la festivalul menţionat.

„Având în vedere însă că cel care – potrivit fişei postului – putea încheia contracte şi reprezenta instituţia în probleme administrativ economice, respectiv cel care conducea instituţia în toate

problemele ce revin compartimentului economico-administrativ şi cel care aproba folosirea spaţiilor de cazare era inculpatul Poruţiu Vasile Viorel, director general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, inculpatul Oroian Ioan Gheorghe l-a instigat pe acesta să aprobe blocarea închirierii spaţiului de cazare din Căminul Agronomia II, sub pretextul organizării unei conferinţe ştiinţifice, în perioada 4 – 8 august 2016”, se arată în comunicat.

În acest sens, Vasile Poruţiu a primit şi a aprobat o cerere formulată de Ioan Oroian, în calitate de reprezentant al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania, ştiind că acel document este fals deoarece manifestarea ştiinţifică preconizată nu va avea loc, urmând ca, în realitate,

spaţiul de cazare să fie folosit în vederea însuşirii sumelor de bani ce urmau să fie percepute cu titlu de chirie de la diferite persoane care urmau să participe la Untold.

A organizat o conferință falsă

„În concret, la data de 7 martie 2016, Ioan Oroian a depus adresa falsă, din care rezulta că, în perioada 4 – 7 august 2016, la Cluj-Napoca se va organiza a XXXV-a ediţie a Conferinţei Societăţii Naţionale de Protecţia Plantelor din România, motiv pentru care era necesară aprobarea a 120 de locuri de cazare, iar în aceeaşi zi inculpatul Poruţiu Vasile Viorel a

aprobat cererea respectivă. Deoarece cei doi erau conştienţi că – raportat la funcţiile lor înalte deţinute în cadrul USAMV Cluj-Napoca – închirierea acestor camere de către ei în mod direct ar fi însemnat o expunere prea mare şi o dare în vileag a planului lor în cadrul instituţiei şi că acesta nu ar fi fost realizabil fără persoanele din eşalonul administrativ inferior, inculpaţii

Oroianu Ioan Gheorghe şi Poruţiu Vasile Viorel au apelat la ajutorul coinculpaţilor Avram Alin Florin, care îndeplinea funcţia de administrator al Căminului Agronomia II, şi Grebenişan Traian Marcel, care era administratorul financiar al restaurantului studenţesc Agronomia”, precizează PÎCCJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.