În ședința ordinară a Consiliului Județean Cluj din 28 noiembrie, s-a votat cu 33 de voturi pentru proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean nr. 229/2022 privind aprobarea Proiectului ”CONSTRUIREA CENTRULUI DE TRANSPLANT MULTIORGAN CLUJ” și a Hotărârii Consiliului Județean Cluj nr. 241/2021 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții “ANSAMBLUL CLINICILOR UNIVERSITARE – AMENAJARE URBANĂ ȘI PEISAJERĂ”.
Ideea realizării unui centru de transplant multi-organ în Cluj-Napoca a pornit de la faptul că tot mai multe persoane suferă de insuficiență terminală a unui organ solid (cord, plămâni, ficat sau rinichi), transplantul de organ reprezentând singura opțiune de supraviețuire a acestor pacienți, se arată în proiectul de hotărâre.
Alin Tișe a declarat că în momentul de față, proiectul este în faza de licitație. De asemenea, președintele Consiliului Județean a mai menționat faptul că în momentul de față, Centrul de Transplant nu este pe lista PNRR, dar speră că acest lucru se va modifica.
De asemenea, necesitatea realizării unui centru de transplant multi-organ la Cluj-Napoca este evidențiată și în cadrul documentelor strategice realizate la nivel național, acesta regăsindu-se în PLAN GENERAL REGIONAL DE SERVICII SANITARE 2021 – 2027 REGIUNEA NORD-VEST, aprobat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.686 din 1 octombrie 2020 privind modificarea pct. II din anexa la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.376/2016 pentru aprobarea Planurilor regionale de servicii de sănătate.
Totodată, trebuie să amintim faptul că în 25 noiembrie 2021 au fost aprobați aprobați indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiției “CENTRU INTEGRAT DE TRANSPLANT CLUJ-NAPOCA”, iar valoarea totală a investiției a fost de 950.750.304,93 lei (inclusiv TVA).
În urma actualizării indicatorilor tehnico-economici, realizată de către proiectant prin raportarea la indicele lunar al prețurilor de consum raportat de către Institutul Național de Statistică, indicele IPC a ajuns la între perioada de referință iunie 2021 și perioada curentă octombrie 2023 la 129,46 %. Astfel, valoarea totală a proiectului cu TVA a ajuns la suma de 1.141.338.028,538 lei.
Centru se propune a fi realizate pe un teren în suprafată de 17.318 mp și are o suprafață totală desfășurată de 41.868,40 mp având un număr de 280 de paturi după cum urmează:
Departament Transplant Renal și Urologie – 104 paturi
Departament Pneumoftiziologie și Chirurgie Toracică – 80 paturi
Departament Transplant de Cord și Chirurgie Toracică – 40 paturi
Departament Gastroenterologie și Transplant Hepatic – 40 paturi
Anestezie – Terapie intensivă – 45 paturi
Spitalizare de zi – 16 paturi (din care Spitalizare de Zi – 10 paturi și Dializa – 6 paturi)
Nucleul clădirii va fi reprezentat de blocul operator- cel mai complex ca și structură – care grupeacă 12 săli de operație, în circuit închis. De asemenea va fi prevăzut cu heliport care să deservească atât centrul cât și toată zona medicală de urgență din municipiul Cluj-Napoca. Desfășurarea spațială a clădirii se va realiza pe 4 subsoluri, parter și 5 etaje supraterane.
Durata de execuție este de 36 de luni, iar durata de realizare este de 60 de luni, din care 15 luni perioada de proiectare și 36 perioada de achiziție.
Citește și: Dorel lovește din nou în Cluj, de data aceasta în Mănăștur