Consiliul Județean Cluj a emis un aviz favorabil pentru exploatarea de sare din localitatea clujeană Nires. Este al doilea aviz primit de afacerea SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN – S.R.L. Licențele de exploatare sunt numele a două societăți comerciale conectate la oameni de afaceri din Cluj Napoca: imobiliarul Beniamin Timari, patronul CFR, Nelu Varga, și președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă.
În cea mai recentă ședință a Comisiei de urbanism a CJ Cluj, firma SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN – S.R.L care se pregătește să înceapă exploatarea de sare dintr-o mină din localitatea clujeană Nires a primit al doilea aviz favorabil.
În ședința administrației județene, care a avut loc la începutul acestei luni, proiectantul complexului de exploatare a transmis că pentru drumul de transport a fost aleasă varianta care nu trece peste proprietăți private și îndeplinește toate cerințele de mediu..
„Lungimea traseului este de 17,5 km. În data de 21 aprilie am avut o prezentare cu toți specialiștii proiectului în fața Consiliului Local al comunei Mica. În urma dezbaterii, a fost dată o hotărâre favorabilă pentru această variantă de drum. Am depus deja toate diligențele pentru intabulare. Toate costurile de construcții, mentenanță sau costuri excepționale vizavi de acest drum vor fi suportate integral de către beneficiar”, a explicat el.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a dispus emiterea avizului favorabil. „Având în vedere că primăria Mica nu se opune și a votat pentru acest proiect, putem merge mai departe și propun un aviz favorabil pentru astăzi”, a transmis Tișe.
Arhitectul județului, Claudiu Salanță, a spus în ședință că în Cluj nu s-a mai deschis o mină de sare de dinainte de 1989.
Cine sunt beneficiarii afacerii
SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN este o societate din București care are ca acționări patru alte firme și este administrată de Nita Bogdan Ionut, care deține și pachetul majoritar, de 39%, din SALZBERGWERK RESSOURCEN UND INVESTITIONEN. De asemenea, el este unul dintre verii lui Andrei Hrebenciuc, fiul fostului lider PSD Viorel Hrebenciuc.
Ceilalți acționari sunt DKM DEVELOPMENT SRL (10%), societate conectată tot la Niță, RADU RESOURCES SA (26%), afacerea care îi aparține lui Radu Octavian Claudiu, patronul lanțului de librării Diverta, WINNERS RESOURCES SRL (26%) firmă care îi aparține lui Horia Ciorcilă, președintele CA al Băncii Transilvania, iar restul acțiunilor îi revin firmei CONCRETE DLX, care îi aparține omului de afaceri din domeniul imobiliarelor, Beniamin Timari.
Omul de afaceri clujean mai controlează firmele Doralex Construct SRL (având-o ca şi asociat pe Saveta Timari), DLX Developmment SRL (firmă în care Doralex Construct este asociat juridic), Concrete DLX SRL şi DLX Ferotim SRL. În cele două firme din urmă, asociatul lui Timari este Marina Asineta Cenan. Toate aceste societăţi au sediul în Cluj-Napoca.
Timari are 25% din acțiunile firmei Ipsum Group SRL, care se ocupă de ”extracţia altor minereuri metalifere neferoase”. În ultimii ani, firma nu a avut nicio cifră de afaceri, niciun angajat, a mers constant în pierdere, însă societatea are un atuu puternic: Albulescu Vasile Sebastian, care deține 45% din acțiuni, și este prietenul din copilărie al lui Sorin Grindeanu, fostul premier PSD și actualul ministru al Transporturilor.
Asociatul juridic al Ipsum Group SRL este o altă firmă de-a lui Timari, SC DLX Ferotim, prin care controlează un pachet de 25 % din acțiuni.
Concrete DLX SRL, o altă societate controlată de Timari, este împreună cu DKM Development SRL asociat juridic al firmei care se ocupă de extracţia depozitului de sare.
Redevența pentru concesiunea zăcământului este de peste 2 miliarde lei
Agenția Națională pentru Resurse Minerale a făcut un raport potrivit căruia valoarea de exploatare depășește 2 miliarde de lei, sumă care reprezintă totalul producției valorificate pe durata contractuală a celor 20 de ani, perioada licenței de exploatare.
39% + 10% + 26% + 26% =101!!!