Clujul se laudă cu unele dintre cele mai bune spitale și servicii medicale din România, sondajele aplicate pacienților și totodată studiile realizate la nivel național arată o situație diametral opusă. Clujul nu se încadrează nici măcar în top 5 orașe cu cele mai bune spitale din România.

Conform unui studiu realizat de către Ministerul Sănătății, în județul Cluj identificăm spitale cu un nivel foarte înalt al serviciilor oferite. Clasificarea a fost făcută în baza unor criterii importante precum numărul de specializări acoperite, dotările existente, existența activităților de cercetare desfășurate și ponderea în total a numărului de pacienți pe care spitalul i-a atras din alte județe. Pe baza acestor date, clasamentul poziționează în topul spitalelor din Cluj următoarele: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „N.Stancioiu” Cluj-Napoca, Institutul Oncologic „Prof Dr I Chiricuta” Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastro-Entero-Hepatologie. La polul opus, se află spitalele cu cel mai mic nivel de dezvoltare al serviciilor medicale. În această categorie au fost incluse Spitalul Municipal Câmpia Turzii, Spitalul Municipal Turda, Spitalul Orășenesc Huedin și Spitalul Municipal Gherla.

Acest clasament nu ar fi fost greu de realizat doar aruncând o mică privire peste lista fondurilor acordate de către Ministerul Sănătății, spitalelor din Cluj-Napoca în anul 2019. Pentru județul Cluj au fost alocați din partea ministerului sănătății fonduri în valoare de 51.742.000 lei și au fost repartizate astfel: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a primit 16.850.000 lei. Institutul Inimii Cluj N. Stancioiu a primit 13.251.000 lei. Institutul Oncologic I. Chiricuta Cluj a primit 9.856.000 lei.  Institutul Regional de Gastro-Entero-Hepatologie a primit 6.516.000 lei. Spitalul Municipal Dej a primit 3.282.000 lei. Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca a primit 1.189.000 lei. Spitalul Municipal Gherla a primit 631.000 lei. Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca a primit 83.000 lei. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca a primit 57.000 lei. Spitalul Municipal Câmpia Turzii a primit 9.000 lei. Spitalul Municipal Turda a primit 9.000 lei. Spitalul Orășenesc Huedin a primit 9.000 lei. Iar ultimele două spitale, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello nu au primit niciun ban de la Ministerul Sănătății.

Situația este foarte evidentă, spitalele care se află în topul celor mai dezvoltate din Cluj sunt și cele care au primit cele mai multe fonduri de la Ministerul Sănătății. Cum ar putea o instituție medicală care a primit aproape ZERO LEI pe anul 2019, să investească în aparaturi de ultima generație, activități de cercetare sau în crearea unor noi specializări. Cu toate acestea, autoritățile cunosc foarte bine situația aceasta dezastroasă a unor spitale din județul Cluj deoarece dezbaterile publice de pe urma fotografiilor publicate de către deputatul USR-ist Emanuel Ungureanu, sunt tot mai dese și ample.Ceea ce a surprins el prin fotografiile sale au fost mizeria din interiorul instituțiilor medicale, lipsa de aparatură, lipsa de personal ba chiar mai mult decât atât cu o infrastructură dezastroasă care pune viața pacienților în pericol.

”Unele spitale arată așa cum am filmat de nenumărate ori, adică sunt în pericol de prăbușire la propriu. Spre exemplu, la Medicală II exteriorul clădirii este complet distrus. La ultimul etaj tavanul de la Chirurgie II este complet putrezit și stă să cadă în capul pacienților. O situație mai bună o putem găsi la Spitalul Municipal Clujeana unde de-a lungul anilor s-au făcut foarte multe investiții. O altă situație foarte bună este la spitalul de Boli Infecțioase sau la Spitalul de Recuperare. O situație catastrofală este la secția de Ortopedie a Spitalului Județean, secția de pneumologie-copii. Pereții sunt efectiv putreziți asta în condițiile în care în interior sunt copii cu boli grave de plămâni. Situația spitalelor este amestecată. Sunt spitale care sunt efectiv la pământ și spitale unde datorită unor manageri mai conștiincioși s-au făcut lucrări importante și situația este suportabilă”, spune Emanuel Ungureanu despre sistemul medical din județul Cluj.

Prin urmare autoritățile cunosc situația. Pacienții și ei la fel. Potrivit unui studiu realizat la nivel național despre instituțiile medicale din România apreciate de pacienți, Clujul nu se situează extrem de bine. Elementele precum transparența, serviciile medicale și curățenia, au fost bifate doar în trei din spitalele Clujene în care pacienții chestionați au fost: Institutul Inimii, Spitalul Clinic de Recuperare și Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie. Și mai mult decât atât, la secțiunea dedicată spitalelor „RUȘINE”, este inclus și Spitalul Clinic CF Cluj-Napoca.

Supraviețuirea unora dintre instituțiile medicale de stat din acest județ „prestigios” este astfel dificilă. Autoritățile cunosc situația dezastroasă și procesul de degradare continuă a spitalelor mai puțin ajutorate dar cu toate acestea, sunt ani buni de când lucrurile rămân neschimbate. Prin urmare, mai există o singură șansă pentru spitalele Clujene, la capitolul fonduri: Uniunea Europeană. Anul acesta, UE a oferit Consiliului Județean Cluj fonduri în valoare de 10.000 de euro pentru modernizarea spitalelor județene.

Vasile Mureșan, directorul unuia dintre spitalele din Cluj care nu au primit niciun ban din partea Ministerului Sănătății a afirmat următoarele: „Noi de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello„ am cerut aproximativ 1.000.000 de lei, nu s-a aprobat. Însă suntem mulțumiți în ceea ce privește situația financiară actuală deoarece am primit fonduri de la Uniunea Europeană și de la Consiliul Județean. Avem mai mult decât am avut în ultimii 20 de ani.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.