În ceea ce priveşte creşterea economică, Ungaria a ajuns în zece ani de pe ultimul loc pe primul în Uniunea Europeană, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, luni, la Hongkong, în discursul pe care l-a susţinut în cadrul Forumului Financiar al Asieitransmite agenția maghiară de știri MTI.

În urmă cu zece ani, în topul ritmului de creştere economică a statelor membre UE, Ungaria s-a clasat pe locul 28 – adică ultimul. Însă până la sfârşitul anului trecut, a reuşit să ajungă pe primul loc, a explicat şeful diplomaţiei ungare, într-o secţiune a forumului intitulată “Reinterpretarea dezvoltării”.

Atunci când, în 2010, guvernul şi-a început munca, Ungaria s-a aflat la un pas de un faliment economic, a subliniat ministrul. Acesta a adăugat că guvernul s-a aflat, atunci, în faţa unei
alegeri: putea alege să lucreze pentru supravieţuire cu ajutorul metodelor care aspirau spre securitate, sau putea alege varianta unei politici economice mai îndrăzneţe, numite “neortodoxă”, prin intermediul căreia să vizeze o performanţă economică mai bună
pentru perioada de după criză.

Politicile economice îndrăzneţe, care au mers mână în mână cu schimbările tehnologice rapide, au necesitat o atitudine complet diferită din partea statului, a punctat oficialul ungar.

Ungaria a introdus sistemul cotei unice de impozitare, cu cele mai mici impozite din Europa, lucruri care au fost esenţiale pentru ca Ungaria să poată să se laude, acum, cu cea mai mare rată de creştere economică în Uniunea Europeană, a spus Szijjártó.

Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că guvernul maghiar a luat o decizie strategică, aceea de reducere continuă a impozitelor pe forţa de muncă – concomitent cu creşterea salariilor, întrucât odată cu intrarea în era digitală, angajatorii recrutează oameni din ce în ce mai calificaţi, ceea ce atrage după sine creşteri ale salariilor.

În plus faţă de importanţa politicii fiscale, ministrul a subliniat importanţa introducerii formării duale, prin intermediul căreia companiile primesc un rol şi în dezvoltarea curriculumului
liceelor, iar absolvenţii dobândesc cunoştinţe competitive atunci când termină şcoala.

Ungaria doreşte să devină unul dintre centrele europene ale sistemului de telecomunicaţii de generaţia a cincea (5G). Un pas important în acest sens a fost lansarea, în urmă cu câteva luni, a serviciului 5G în centrul oraşului Budapesta, în timp ce britanicii de la Vodafone şi chinezii de la Huawei cooperează pentru construirea unei infrastructuri 5G complete în Ungaria, a spus
Szijjártó. Ministrul a mai menţionat că Ungaria nu face discriminări între companii în funcţie de ţara din care provin, astfel că a primit cu braţele deschise şi investiţia uriaşă a gigantului chinez Huawei.

Ministrul ungar de externe a vorbit şi despre politica de deschidere spre Est, arătând că guvernul maghiar a realizat că Orientul are cel puţin la fel de multă influenţă asupra schimbărilor economice globale, precum Occidentul.

Péter Szijjártó a enumerat rezultatele politicii guvernamentale şi a menţionat că, anul trecut, în Ungaria, 38% dintre noile locuri de muncă au fost create în urma unor investiţii chineze, coreene şi japoneze; Bank of China a ales Budapesta ca centru regional, iar Ungaria a fost primul dintre statele membre ale UE care s-a alăturat proiectului global economic şi de infrastructură “O centură, un drum” al chinezilor, totodată s-a alăturat şi Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură.

Cu toate acestea, a mai adăugat Szijjártó, deşi Guvernul Ungariei este conştient de procesul globalizării, continuă să ţină cont de interesul naţional, astfel că, în afară de cotele de
impozitare favorabile, pune accentul pe menţinerea unor relaţii bune cu regiunile care dictează ritmul schimbărilor economice globale.

sursă: flux24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here