Decizia lui Viktor Orban este contestată de opoziţie, care consideră că face o favoare Beijingului. De altfel, votul a venit chiar a doua zi după summitul NATO, la care şefii de stat şi de guvern au evidenţiat, între altele, „provocările“ generate de China la adresa ordinii mondiale. Oponenţii lui Orban se tem că viitorul campus ar putea submina calitatea învăţământului superior şi ar putea fi un adevărat „cal troian” al Chinei în Europa, Beijingul urmărind să-şi crească influenţa în Ungaria şi implicit în Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Referendum pentru universitate Până la finalul anului viitor, guvernul maghiar trebuie să prezinte Parlamentului un plan final al proiectului, inclusiv costurile acestuia. Din cauza disputelor stârnite în urma acestui vot, Viktor Orban a spus că proiectul va fi supus unui referendum. De pe urma acestui vot poate profita chiar rivalul politic al lui Orban, actualul primar al Budapestei, Gergely Karacsony. Acesta susţine că 96% dintre locuitorii Budapestei nu îşi doresc o universitate comunistă chineză pe locul unde ar fi trebuit să fie un cămin pentru studenţi. În aprilie 2022, în Ungaria vor avea loc alegeri legislative, iar Karacsony îşi doreşte ca referedumul promis de premier să aibă loc înaintea alegerilor.

Universitatea Fudan este una dintre cele mai cunoscute instituţii de învăţămând din China, însă este şi una controversată. O investigaţie a centrului de jurnalism de investigaţie Direkt36 a arătat că Fudann are legături strânse cu serviciile de informaţii chineze, mai ales că în 2011 şi-a deschis propria sa şcoală de spioni. Universitatea este considerată şi o şcoală de elită a Partidului Comunist, cel puţin un sfert dintre studenţii săi fiind membri de partid.

Sursa: adev.ro/qur7o8

Citește și: Patriotismul este bun, dar și frigiderul gol nu arată bine! Discuție cu Marin Gherman

2 COMENTARII

  1. Ma, voi de la gazeta asta debitati prostii, vorbiti in fara cunostiinta de cauza. Universitatea Fudan este locul 33 in Univesity Ranking si are relatii atat in SUA cat si in Europa de Vest. Debitati aiurelile din presa ultra-neo liberal stangista. mai comentati atunci si faptul ca al patrulea Institut Confucius din România s-a deschis pe 25 noiembrie 2013 la Bucureşti. El a fost înfiinţat pe 21 noiembrie ca organizaţie non-profit, un parteneriat între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Studii Politice şi Juridice din Beijing, în urma Acordului de cooperare semnat în luna martie a acestui an între Universitatea din Bucureşti şi Hanban…. sau din Beijing nu vune „cal troian”?

  2. A si inca ceva, Fudantul nu este construit de stat maghiar … si statul nu împrumută banipentru asta.
    Comunicarea dv. este doar proastă și nimeni din redactie nu s-a gândit să explice în detaliu contractele și condițiile în care va fi construit, universitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.