După ce deputatul clujean Emanuel Ungureanu a pus o recopensă de 500 de euro pentru lucrarea de doctorat al lui Emil Boc care, se pare, este greu de găsit, în apărarea primarului clujean sare un filosof feminist, Mihaela Miroiu. Ea a fost în comisia în fața căreia Boc și-a susținut teza și rememorează clipele din urmă cu 20 de ani.

„Suspiciunile, insinuările și prezumția de vinovăție vor distruge încrederea în orice și oricine. Văd că se rostogolesc pariuri pe Facebook cu insinuarea că, negăsindu-i cineva teza de doctorat, aceasta fie nu este, fie e un fake.” a scris Mihaela Miroiu. 

Mihaela Miroiu a fost în comisia de susținere a tezei de doctorat a lui Emil Boc: ”Se întâmpla în anul 2000. L-am cunoscut pe Emil Boc ca asistent universitar, apoi lector în nou înființata facultate de Științe politice de la UBB, Cluj. Un tânăr atât de dedicat creării unui domeniu foarte nou rar am întâlnit. Era mâna dreaptă a profesorului Boari. ”

Profesoara și-l amintește pe Emil Boc drept un tânăr devotat: „Între 1994-2000 a făcut ceea ce am făcut mulți dintre noi: ne-am împărțit viața între două mari scopuri: 1. să studiem noi înșine în vest (mai ales SUA); 2. să aducem acea știință în domeniile pe care le introduceam în învățământul superior românesc. Era un regim de muncă de de 16-18 ore pe zi. Desigur, fără week-end și vacanțe. Mai tânărul meu coleg de la Cluj făcea exact la fel. Politică nu făcea. Deloc. Era devotat proiectului universitar”.

Teza edilului avea ca subiect constituții comparate, cu accent pe analiza regimurilor prezidențiale, semiprezidențiale și parlamentare.

Susținerea tezei a fost la fel de dificilă precum scrierea ei: „La susținere, în partea finală a trebuit să răspundă (să își apere teza, potrivit tradiției oricărui doctorat care se respectă). Timp de aproape o oră și jumătate a răspuns criticilor și întrebărilor mele și ale altor colegi din comisie.  A făcut-o exemplar, științific vorbind, extrem de pasionant, uman vorbind. A fost unul dintre cele mai vii și mai bune evenimente de acest tip.”, spune profesoara. 

Văzând capacitățile și vocația sa, profesoara l-a îndumat pe tânărul de la acea vreme să-și transfere ideile la nivel politic. Iar la scurt timp a devenit parlamentar.

„Nu îl iau în brațe politic. A avut și imensul ghinion al uni prim-ministeriat în plină criză financiară mondială. Un lucru vreau să îl rețineți: nu îl mai confundați cu făcăturile cunoscute. Nu are nicio legătură. Omul acesta a studiat și a muncit enorm pentru doctorat”, a concluzionat profesoara, Mihaela Miroiu. 

Intervenția ei a venit ca urmare a unor suspiciuni ridicate de mai mulți membri USR în privința tezei de doctorat semnate de Boc.

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, susține că a încercat să caute lucrarea de doctorat a primarului Clujului, Emil Boc, dar aceasta este de negăsit. În aceste condiții, Ungureanu a spus că oferă recompensă 500 de euro celui care o va găsi și o va pune la dispoziția publicului.

”Lucrarea mea de doctorat e însă la BCU, a fost vizitată și de prieteni dar mai ales de dușmani. Când au văzut că trece de 1000 de pagini și că este unicat, au tăcut. O fi ceva foarte prețios în lucrarea de doctorat a domnului Boc, ceva invenție, secret de stat. Eu cred că e plagiată, de aceea o ascunde, dar eu sunt un om rău, de aia zic asta”, a spus Ungureanu pentru cluj24.ro

.

2 COMENTARII

  1. Ministeriatul „in plina criza mondiala” a dus la reducerea cu 25% a salariilor si pensiilor doar in Romania. In rest, cum spuneti, stim ca d-l Boc se califica intotdeauna ca „mana dreapta”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here