Unicul proiect legislativ al lui Uioreanu in patru ani de deputatie
Deputatul Horea Uioreanu(PNL) candideaza la sefia Consiliului Judetean(CJ) Cluj dupa un mandat foarte prolific la Camera Deputatilor. In patru ani de mandat, Uioreanu a reusit sa treaca prin parlament doar o singura completare la o lege care totalizeaza un numar de aproximativ 1.500 de semne. Avand in vedere faptul ca un mandate de deputat dureaza undeva la aproximativ 1.500 de zile, ar putea reiesi ca liberalul a reusit sa scrie un singur caracter in fiecare zi.
Daca colegul sau de partid si candidatul la Primarie municipiului Cluj-Napoca, Marius Nicoara, a reusit sa propuna un „merituos” numar de cinci legi care s-au adoptat, Uioreanu a reusit doar o singura lege. Nu ca cinci legi ar fi mult pentru un intreg mandat de senator, dar fata de unica lege a lui Uioreanu pare o suma colosala.
Atentia acordata lacurilor si distractiilor
Uioreanu nu a acordat nicio atentie judetului care l-a votat ca deputat, mutandu-si intentiile legislative mai inspre litoral, unde urmeaza o vara torida. Astfel, singura lege pe care Uioreanu a reusit sa o treaca de parlament a fost legata de lacurile din zona litoralului Marii Negre.
Astfel, initiativa este legata de pescuitul in zona complexului lagunar Razelm-Sinoe, ghiolurile Belciuc-Erenciuc si lacurile litorale.
Uioreanu, intermediarul interpelarilor altora
Nici la capitolul interpelari personale Uioreanu nu sta atat de bine. Din cele 41 de interpelari pe care le-a adresat un numar de 9 sunt de fapt ale oamenilor care l-au rugat sa mearga pana la Bucuresti sa le depuna in locul lor. In rest, interpelarile personale sunt mai mult legate de mediul politic, el atacand orice este legat sau construit de PDL.
Unica interpelare in 2009
Uioreanu are un simt profund de apreciere a unicitatii. Unica lege de pe parcursul intregului mandat seamana cu singura interpelare depusa pe intreg decursul anului 2009. La patru ani distanta de o posibila campanie electorala, deputatul si-a permis pe intreg parcursul anului 2009 sa depuna doar o singura interpelare personala. Restul a fost opera altor oameni pe banii carora s-a plimbat de la Bucuresti la Cluj-Napoca si retur. Singura interpelare a fost depusa in 2009 si a fost intitulata „Starea deplorabila a noii centuri de ocolire a Gherlei”.
2010, anul interpelarilor
Cheful lui Uioreanu de a lucra cu adevarat in cadrul parlamentului unde a fost ales s-a ridicat exponential in cursul anului 2010. 23 de interpelari au fost depuse de Horea Uioreanu in cadrul celui de-al doilea an de mandat de deputat. Dintre ele amintim urmatoarele interpelari: „
Comercializarea plantelor etnobotanice”, „Controlul la domiciliu in cazul persoanelor aflate in concediu medical”, „Criza declansata de norodul de cenusa vulcanica”, „Situatia subventiilor destinate agriculturii”, „Controlul la domiciliu in cazul persoanelor aflate in concediu medical”, „Starea imobilului de pe strada G.Cosbuc nr.5 din Cluj-Napoca”, „Situatia fondurilor pentru bolnavii de cancer si diabet”, „Situatia finantarii lucrarilor la Autostrada Transilvania”, „Alocarea de fonduri pentru executarea unor lucrari de reparatii la DJ 107M din jud.Cluj”, „Situatia fondurilor pentru medicamentele compensate si gratuite in jud.Cluj”, „Asigurarea ordinii si linistii publice”, „Programul de "rationalizare" a scolilor”, „Sporul de merit aprobat pentru sefii CNADR”, „Angajari la Prefectura si Consiliul Judetean Cluj”, „Situatia angajatilor Regiei Autonome Multiproduct Bucuresti, sucursala Fabrica de mobila Gherla”, „Situatia Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Biostimulatori "Bios" din Cluj-Napoca”, „Petitia domnului Mircea Virgil Giuvelea”, „Cheltuielile pentru cazarea in Bucuresti a membrilor Guvernului”, „Numarul si atributiile inspectorilor guvernamentali”, „Criza de personal auxiliar in gradinite”, „Cheltuielile generate de vizita premierului la New York”, „Desfiintarea unitatii APP de la Cluj-Napoca” si „Recalcularea pensiilor militare.”
Cheltuielile premierului il macina
Vizita primului ministru la New York l-a macinat atat de tare pe Horea Uioreanu incat a depus doua interpelari pe aceasta tema, una la sfarsitul anului 2010 si una in luna a doua a anului 2011: „Cheltuielile generate de vizita premierului la New York.” Alte interpelari depuse de liberal sunt: „Memoriul adresat de locuitorii cartierului Candia din Gherla”, „Situatia financiara a Institutului Inimii "Niculaie Stancioiu" din Cluj-Napoca”, „Aprobarea de catre Inspectoratul Scolar Cluj a clasei a IX-a liceu tehnologic, specializarea "Tehnician in activitati de comert" in cadrul Grupului Scolar Stefan Pascu" din Apahida, jud.Cluj”, „Situatia Centrului de Sanatate de la Mociu”, „Situatia finantarii lucrarilor de construire a Autostrazii Transilvania”, „Aprobarea unei clase a IX-a liceu tehnologic in cadrul Grupului Scolar "Stefan Pascu" din comuna Apahida, Cluj”, „Adoptarea normelor metodologice privind modul de realizare a obligatiilor ce revin autoritatilor, institutiilor si persoanelor implicate in prevenirea si solutionarea cazurilor de copii abandonati in unitati sanitare”, „Distribuire sume din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.”
2012: doua interpelari
In 2012 Uioreanu a depus doar doua interpelari personale: „Transportul cu curse charter a unor parlamentari PD-L de la Constanta la Bucuresti”, „Memoriul domnului Bria Dumitru Alexandru.”
Legea lui Uioreanu ar putea intra in istorie pentru cea mai lamentabila activitate de deputat.
Articol unic. – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.23/2008
privind pescuitul si acvacultura, publicata in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr.180 din 10 martie 2008, aprobata cu modificari si
completari prin Legea nr.317/2009, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 60, litera b) se modifica si va avea urmatorul
cuprins:
„b) utilizarea uneltelor de pescuit fixe sau in deriva in cadrul
complexului lagunar Razelm-Sinoe, in ghiolurile Belciuc-Erenciuc si in
lacurile litorale;”
2
2. La articolul 64, literele a), c) si d) se modifica si vor avea
urmatorul cuprins:
„a) nedetinerea licentei de pescuit/autorizatiei de pescuit
comercial, pescuit recreativ/sportiv, dupa caz;
c) pescuitul sturionilor in alt scop decat pentru capturarea
reproducatorilor de sturioni vii pentru programele de
populare/repopulare cu puiet de sturioni, pentru reproducerea artificiala
in vederea obtinerii de puiet pentru acvacultura sau pescuitul in scop
stiintific, precum si pescuitul neautorizat al sturionilor in unul din aceste
scopuri;
d) detinerea, transportul, comercializarea sturionilor capturati pe
teritoriul Romaniei din mediul salbatic, precum si al produselor si
subproduselor obtinute din acestia, cu exceptia celor proveniti din
acvacultura pentru care se face dovada originii prin documente si/sau
marcaje justificative legale;”
3. La articolul 67, alineatul (3) se modifica si va avea
urmatorul cuprins:
„(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor
prevazute la art.58-63 se fac de catre personalul prevazut la alin.(1), de
catre ofiterii si agentii din cadrul Politiei Romane si Politiei de Frontiera
Romane, precum si de catre ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei
Romane.”
3
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei,
cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
Tiberiu Hrihorciuc