Gazeta de Cluj vă prezenta în numerele anterioare modul în care o societate protejată de liderul PSD Ioan Rus a construit un imobil în centrul Clujului. O parte dintre vecinii noii construcţii au depus împotriva persoanelor din cadrul firmei constructoare cinci plângeri penale, însă la două dintre ele s-a emis verdictul de neîncepere a urmăririi penale. Contestatarii proiectului imobiliar edificat de cei din anturajul fostului ministru clujean de interne spun că poliţiştii chemaţi la faţa locului pentru a consemna plângerile respective au abuzat de “uniformă” pentru a îi intimida pe vecinii nemulţumiţi.

Gazeta de Cluj a prezentat o serie de nereguli care gravitează în jurul unui proiect imobiliar deţinut de liderul politic PSD Ioan Rus, fost ministru al Internelor.
Blocul respectiv a fost construit la baza străzii Republicii în curtea interioară a unui imobil, iar vecinii nemulţumiţi de faptul că, în opinia lor, nu au fost respectate o serie de prevederi ale legilor care reglementează construcţiile, au făcut la poliţie mai multe plângeri penale. conform persoanelor nemulţumite, cei care au construit au dărâmat o parte din pivniţele imobilului, un zid interior şi ar fi afectat şi structura de rezistenţă a casei.
Însă, de fiecare dată când oamenii au chemat poliţia pentru a face sesizările respective, cei veniţi la faţa locului au încercat să îi intimideze pe nemulţumiţi pentru a nu mai depune plângeri. În momentul de faţă, există cinci plângeri penale, iar la două dintre ele a fost emisă rezoluţia de neîncepere a urmării penale, oamenii suspectând că acest lucru a fost posibil datorită influenţei lui Rus.
Unul dintre contestatarii proiectului, este Adela Andercou, sora Simonei Ursa, proprietara unui apartament în clădirea respectivă. Ea a reclamat că nu şi-a dat acordul, în calitate de vecină, societatea de construcţii (SC Structure Nord Edil Tech) i-a restricţionat accesul la apartament şi a dărâmat un zid care despărţea două apartamente. De asemenea, femeia spune că muncitorii au spart geamurile unei verande şi din pricina unor lucrări s-au produs crăpături la baza soclului apartamentului, la treptele de acces în locuinţă, iar colţul unui zid al casei a fost demolat.

NUP cu dedicaţie
Cu toate aceste nereguli, poliţiştii şi procurorii au dat neînceperea urmăririi penale. Însă, femeia este nemulţumită şi a contestat decizia procurorilor.
“Deşi zidul a fost demolat de lucrările de construcţie efectuate în imediata lui vecinătate, Inspectoratul de Stat în Construcţii a preferat să declare că zidul nu a fost demolat astfel a comis un fals intelectual cu scopul de a masca nulitatea autorizaţiei de construcţie, nulitate iscată cu ocazia  întocmirii procesului verbal de constatare – dispoziţie de şantier nr 1-05/11/2012.
Această dispoziţie de şantier prevede că lucrările de construcţie vor afecta integritatea zidului despărţitor dintre Republicii 12 şi Republicii 14 deci implicit zidul necesită măsuri de intervenţie pentru protejarea acestuia ceea ce este în contradicţie cu autorizaţia de construcţie 1097-15/09/2011 care prevede în eroare că lucrările de construcţie nu vor afecta imobilele vecine.  Adresa Republicii 14 este situată în ansamblul centrului istoric al oraşului deci construcţiile de la această adresă au valoare de patrimoniu care trebuiesc protejate  şi demolarea lor se face doar în condiţii excepţionale cu acordul Ministerului Culturii. Solicitatea zidului exclude necesitatea unei demolări de urgenţă deoarece nu prezenta pericolul prăbuşirii iminente de la sine.  Demolarea neautorizată a imobilelor de patrimoniu se pedepseşte aspru şi în niciun caz nu poate fi justificată prin necesitatea construirii unui imobil nou în zonă. Adela Andercou a înmânat agentului şef Ciont  Radu răspunsul celor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi l-a atenţionat pe agentul şef Ciont Radu, verbal, că aceşti specialişti au dovedit că sunt capabili de fals intelectual, deci orice evaluare pe care aceştia au făcut-o nu poate fi credibilă, în speţă „lucrările efectuate se încadrau în prevederile proiectului vizat spre neschimbare ce a stat la baza emiterii autorizaţiei de construire” şi „lucrările de construire se execută conform autorizaţiei şi nu s-a încălcat nicio prevedere legală”, arată femeia.
Mai mult, ea mai spune că a fost pusă să semneze plângerile în alb de către poliţistul Emilian sucea de la Secţia 6.

Cine este în spatele lui Norocel
Iulian Roșian, administratorul firmei beneficiare a imobilului, Covidan Impex, spune că are cunoștință de o serie de probleme, dar că acestea au fost rezolvate. ”Știu că au fost ceva probleme, dar ele au fost rezolvate. Nu cunosc amănunte, dar acum ce vor să facem, să le construim lor?!”, declara administratorul firmei. Societatea Covidan Impex este deținută în totalitate de Ana Cristina Norocel, de profesie avocat.
Legătura între Norocel și familia PSD-istului clujean Ioan Rus poate fi făcută și prin faptul că Ana Cristina Norocel, împreună cu Ileana Pușcaș (mama lui Vasile Pușcaș, ginerele lui Ioan Rus), Ioan Vasile Todea şi directorul Iulius Mall, Sorin Guttman au construit o clădire de birouri de 5 etaje pe strada Lalelor nr 11 în Cluj Napoca. În această clădire se află și sediul social al societății Covidan Impex, patronată de Norocel.
Printr-o ironie a sorții, ginerele lui Ioan Rus poartă același nume cu cel al unui alt cunoscut lider PSD clujean, însă cei doi Vasile Pușcaș sunt doar tizi, neavând nici o legătură unul cu altul. ginerele lui Ioan Rus  este sătmărean și deţine monopolul pe serviciile de salubritate în municipiile Satu Mare şi Baia Mare. În urmă cu câțiva ani a intrat şi pe piaţa clujeană a construcţiilor.

Averea lui Ioan Rus
În momentul de față, Ioan Rus, este vicepreședinte la PSD. El a intrat în afaceri la începutul anilor ‘90, iar una dintre cele mai bune parteneriate pe care a reuşit să le facă a fost cu Ion Ţiriac. În 1993, fostul ministru de Interne a devenit director la RMB Inter Auto SRL (reprezentanţa Mercedes Benz) care era controlată, printr-un off-shore, de omul de afaceri Ion Ţiriac. Rus s-a implicat şi în firmele Napoca Constructii SA (1991) și a avut acţiuni la Autosincron SRL (1991), Elixir Medco SRL (1992), IT Transilvania Invest (1998), Ardtrans Auto SRL(1994), Oil Distribution SRL sau Media Pro Transilvania SA.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.