Primul clasat ia mandatul. Aceasta este pe scurt modificarea adusa sistemului electoral de introducerea votului uninominal si renuntarea la pragul electoral: candidatul care ia cele mai multe voturi intr-un colegiu castiga mandatul in Parlament, indiferent de scorul obtinut la nivel national de partidul din care fac parte. Acest sistem favorizeaza in mod clar USL, care va obtine mai multe mandate in Parlament decat le-ar fi conferit numarul total de voturi obtinute la alegerile parlamentare.

Senatul Romaniei a adoptat, in 8 mai, legea votului uninominal pur, care prevede ca mandatele de parlamentari vor fi castigate de candidatii care primesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, intr-un singur tur. Propunerea legislativa pentru acest act normativ a fost inaintata de Crin Antonescu si Victor Ponta, copresedintii USL si a fost adoptata cu 77 de voturi pentru, 17 abtineri si noua voturi impotriva. PDL anuntase ca se abtine la vot, iar UDMR a fost impotriva. Senatul este primul for sesizat in privinta acestei legi, forma finala a proiectului urmand a fi aprobata de Camera Deputatilor.

Fara prag electoral

In varianta care a fost adoptata de Senat, textul legislativ prevede ca, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidatilor care apartin unui competitor electoral ce a intrunit pragul electoral si care au obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in colegiul uninominal in care au candidat. In caz de balotaj, se organizeaza un nou tur de scrutin, la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa numai candidatii aflati in situatie de balotaj. Va fi declarat ales candidatul care a obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate.
Ulterior, Ponta a adus un amendament legii care va fi votata in Camera Deputatilor. Acesta a anuntat ca pragul electoral va fi scos din Legea alegerilor parlamentare. Presedintele PSD a catalogat criticile privind mentinerea pragului electoral ca intemeiate si a precizat ca nu poate fi privat candidatul care obtine majoritatea intr-un colegiu de accederea in Parlament.
Premierul a subliniat ca alegerile in sistem uninominal pur vor duce la o limpezire a scenei politice si la o intarire a legaturii directe dintre cel care castiga colegiul si cei care l-au votat. El a apreciat ca o formula de vot uninominal pur va permite accesul in Parlament al „fortelor politice responsabile”, iar alegatorii „vor simti cu adevarat o legatura directa cu cel care candideaza si iese pe primul loc, in conformitate cu dorinta celor care au votat”.
Liderul PNL Crin Antonescu a aratat ca alte sisteme electorale au inconvenientul ca genereaza „realitatea sau macar impresia” unor parlamentari de grade diferite, de legitimitati diferite. „Formula din 2008 s-a dovedit poate cea mai proasta, nu multumeste pe nimeni, face o dreptate, in fond, tot proportionalitatii, dar transforma intr-o loterie inacceptabila, generatoare de frustrari pentru alegatori si pentru candidatii castigatori care nu primesc mandate”, a spus liberalul.
USL a anuntat ca va sustine amendamentele facute de grupul minoritatilor nationale, privind alegerea celor 18 reprezentanti in Parlament ai minoritatilor.

PDL pierde teren

Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Radulescu, a explicat, in cadrul dezbaterilor in plen pe acest proiect de lege, ca exista posibilitatea ca un partid care castiga 45 de procente la alegeri sa acceada in Parlament cu 80% din mandate, ceea ce este neconstitutional, indiferent de partidul in cauza. „Este o idee nefavorabila, care va intampina mari probleme de constitutionalitate, astfel ca PDL se va abtine de la vot”, a precizat Radulescu. Acest proiect de lege este una din primele masuri luate de Guvernul Ponta imediat dupa investire. USL este in mod sigur partidul cel mai avantajat de un astfel de sistem electoral, in actualul climat politic.
In prezent, in Romania este in vigoare un proiect de lege mixt care prevede alegeri uninominale plus redistribuire. Sistemul actual a fost criticat pentru ca procesul de redistribuire a mandatelor permite intrarea in Parlament a unor candidati care au iesit pe locul doi sau trei in colegiile lor. Experienta tarilor care au sistem uninominal pur, cum ar fi Anglia sau Franta, arata ca forta politica aflata in fruntea sondajelor este avantajata de acest sistem. Aceasta pentru ca 80% din alegatori voteaza politic si nu in functie de candidat, astfel incat, o formatiune aflata pe primul loc este favorita la castigarea tuturor colegiilor. La alegerile parlamentare din Marea Britanie din 2010, Partidul Conservator a obtinut 36% din voturi dar a castigat 47% din mandatele parlamentare.
Unul din motivele Uniunii pentru adoptarea acestei noi variante a legii este si ascendenta spectaculoasa a partidelor noi, cum este Partidul Poporului „Dan Diaconescu”, cotat in sondaje cu 12 pana la 18% din optiunile populatiei cu drept de vot. In noul sistem electoral, aceste partide sunt puternic dezavantajate. Drept exemplu sta Partidul Liberal Democrat din Marea Brianie, care la aceleasi alegeri mentionate mai sus a obtinut 23% din voturi, dar a obtinut numai 8,7% din mandate. Iar PDL nu pare departe de a fi supus aceluiasi risc.
In paralel cu proiectul USL, comisia pentru codul electoral, condusa de Sulfina Barbu (PDL) a avansat un proiect potrivit caruia jumatate din parlamentari sunt alesi in colegii, iar jumatate sunt alesi pe o lista la nivel national. O astfel de lege ar fi permis PDL, partid cotat cu 17% in sondajele de opinie, sa obtina un numar de mandate direct proportional cu numarul de voturi.
In schimb, pe baza noului proiect de lege, din care dispare redistribuirea mandatelor, USL, care are in jur de 50% in sondajele de opinie, va obtine mai mult de jumatate de mandate.

Cat poate castiga USL

Sociologul Barbu Mateescu arata pe blogul sau ca, drept urmare a introducerii votului uninominal pur – „first past the post” (FPTP), „batalia nationala se „dizolva” in sute de batalii locale. Compozitia parlamentului nu mai este determinata de scorul national al fiecarui partid, ci de rezultatul fiecareia dintre „bataliile” electorale locale. Acest lucru avantajeaza competitorii cu scoruri mari la nivel national – in speta, USL.”
Acesta propune o analiza a alegerilor din 2008 si a rezultatelor acestora, in cazul in care ar fi fost desfasurate tot in sistemul uninominal pur, iar PSD si PNL ar fi format USL. „Procentele obtinute din totalul de voturi au fost PDL 32%, PSD+PNL 51%. (…) Am analizat rezultatele din fiecare colegiu: impotriva unor candidaturi unite PSD+PNL, PDL ar fi castigat in 77 de colegii, adica ar fi obtinut 16,3% din locurile din parlament. UDMR ar fi castigat in 32 de colegii, un scor apropiat de cel real (40 de mandate). Daca scoatem din calcul mandatele acordate minoritatilor altele-decat-cea-maghiara, celelalte 344 de mandate (73% din parlament) ar fi mers la USL”, arata Mateescu. La Cluj PDL ar fi castigat cele mai multe mandate, dintre toate celelalte judete ale tarii, si anume 9, potrivit aceleiasi analize.
Concluzia sociologului este oarecum surprinzatoare: „Calculul de mai sus arata ca, in contextul formarii USL, nu masurile economice din 2010 sunt de vina pentru rezultatul slab pe care PDL l-ar obtine in urma alegerilor parlamentare. In ciuda faptului ca 2008 a fost un moment de varf pentru PDL, acest partid n-a fost niciodata atat de popular incat sa invinga intr-o lupta electorala o combinatie PNL+PSD, criza-sau-nu”.
Lucian Lumezeanu, jurnalist ziare.com, este de parere ca „la prima vedere, PDL nu e dezavantajat atat de mult de votul uninominal pur. Ba chiar are sansa sa ia ceva mai multe locuri in Parlament decat pe actualul sistem proportional. Pe vot politic, USL ia mult mai mult. Daca e vorba de personalitati, e mai greu. Oricand PDL poate gasi un numar suficient de oameni care sa depaseasca scorul partidului. Doar ca, PDL ramanand tot a doua formatiune ca marime a tarii, la distanta mare de USL, e dezavantajat”.
Sansa PDL pentru a depasi acest handicap ar fi o alianta cu PPDD, care sa creasca astfel numarul de mandate pe care le poate obtine in Parlament, daca mai spera sa faca in urmatorul mandat parte dintr-o majoritate in forul legislativ. Lumezeanu considera ca marele perdant al acestui sistem electoral este UDMR, care ar putea lua toate voturile din secuime, dar ar putea ramane nereprezentat in Parlament in alte regiuni in care minoritatea maghiara este totusi semnificativa, cum este cazul si la Cluj.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.