Premierii din Ungaria și Polonia au susținut, la finalul summitului de la Bruxelles, că au reușit să stopeze orice încercare de a condiționa acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept, transmite Politico.

„Cifrele sunt importante, bineînțeles, dar noi suntem națiuni mândre. Mândria este la fel de importantă, sau chiar mai importantă”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei. Orban a declarat că „nu este acceptabil ca cineva, în special cei care au moștenit statul de drept, să ne critice pe noi, luptătorii pentru libertate, care am venit din comunism”.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a mai adăugat că țările au cerut încheierea procedurii disciplinare prevăzute de Articolul 7, care a fost activat în cazul Poloniei și Ungariei.

Liderii Uniunii Europene nu au făcut comentarii privitoare la aceste declarații până în acest moment.

Nici în Declarația finală a Consiliului European nu este făcută nici o referire la un asemenea mecanism de condiționare, statul de drept fiind doar enunțat ca un principiu fundamental al UE.

Condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept a fost o inițiativă din 2017 a Germaniei și altor state membre UE, ca reație la derapajele antidemocratice din Ungaria, Polonia și România (la acel moment), în contextul în care Uniunea Europeană nu are un mecanism eficient de sancționare a acestor comportamente. Ulterior, Comisia Europeană a preluat inițiativa și a implementat un mecanism de verificare a modului în care statele respectă principiile statului de drept, dar acest mecanism nu are prevăzut nici un instrument pentru sancționarea țărilor care încalcă principiile europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.