Academicianul Ioan Aurel Pop a fost reales pentru funcţia de rector al Universităţii Babeş Bolay Cluj-Napoca pentru încă patru ani. Faţă de alegerile din 2012 când Aurel Pop îl avea pe Marga ca şi contracandidat, de această dată scorul a fost unul detaşat în raport cu procentele obţinute de ceilalţi doi ce s-au înscris în cursa electorală din anul acesta.
Ioan-Aurel Pop a fost reales, marţi, 1 martie 2016, în funcţia de rector al UBB, cu 851 de voturi (71,69%) din numărul total de 1187 de voturi valabil exprimate. Ceilalţi candidaţi la funcţia de rector, prof. univ. dr. Ciprian Marcel Pop şi conf. univ. dr. Gheorghe Fătăcean au obţinut 244 de voturi (20,55%) , respectiv, 92 de voturi (7,76%).
Prezenţa la vot a reprezentat un record. nu mai puţin de 1247 cadre didactice, din totalul de 1559 de persoane înscrise pe listele de vot, şi-au ales rectorul. În procente acest lucru înseamnă o prezenţă de peste 79,98 %.
Obţinând cele mai multe voturi Ioan-Aurel Pop a fost declarat câştigător din primul tur deoarece a întrunit majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate(minim 595 de voturi).
30 de zile sunt prea multe pentru o astfel de campanie
Profesorul Ioan Aurel Pop a explicat post campanie câteva detalii despre cursa electorală . În opinia acestuia, o lună de campanie este un timp prea lung şi face ca acest demers să împrumute aspecte politice.
„Aceasta cursă electorală a fost obişnuită dacă ne raportăm la tonul universităţii noastre. Destul de agitată, spun asta după patru ani în care am ocupat funcţia de rector. Însă a fost totodată mai destinsă, deoarece concurenţa nu a fost pe măsura exigenţei acestei universităţi. Consider că o campanie electorală de o lună de zile pentru alegerea rectorului este prea lungă şi copiază politicul dar, pot spune că a fost o campanie corecta” declară Ioan Aurel Pop.
În altă ordine de idei, întrebat de cursa electorală pe care a câştigat-o în 2012, rectorul a făcut o paralelă între cele două competiţii şi a vorbit despre calităţile pe care un conducător al UBB trebuie să le îndeplinească.
„Faţă de acum patru ani au apărut de condiţii noi de dezvoltare, provocări noi ce au apărut între timp. Universitatea Babeş Bolay produce minţi luminate şi nu lucruri sau obiecte. Am pledat pentru un rector ce e un model pentru profesori şi cercetători şi de asemenea care trebuie să fie un bun manager. Dacă nu reuseşte să fie toate acestea neapărat să aibă o echipa care îndeplinească toate aceste criterii” Mai adaugă Ioan Aurel Pop
Contra candidaţi neconvingători
Cu o seară înainte de ziua votului, cei trei candidaţi au participat la o dezbatere electorală prin care şi-au expus în faţa cadrelor didactice planul de management.
Profil de rector
Academician profesor universitar doctor, Ioan Aurel Pop (57 de ani) este profesor la Departamentul de istorie medie, premoderna si istoria artei din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a UBB si detine functia de director al Centrului de Studii Transilvane Cluj. Este doctor in istorie din 1989, in 1991-1992 a fost visiting professor (bursier Fulbright) la Universitatea din Pittsburgh, SUA, intre 1994-1995 a fost directorul Centrului Cultural Roman din New York, intre 2003-2007 a fost directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si profesor asociat al Universitatii „Ca’ Foscari” din Venetia.
Este director al publicatiei „Transylvanian Review” (periodic cotat ISI, EBSCO) si membru in colegiile de redactie ale mai multor reviste, printre care „Medaevalia Transilvanica” si „Magazin istoric”. Este membru titular al Academiei Romane din 2010 si membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris) din 1999.
Proiect management 2016-2020
Potrivit proiectului de management depus pentru candidatura la functia de rector al UBB, printre obiectivele candidaturii lui Ioan Aurel Pop se numără menţinerea proiectelor Erasmus şi Erasmus Plus, divergenţele create de politica egalităţii, aniversarea secolului trecut de la înfiinţarea UBB şi focalizarea pe departamentele de cercetare avansată.
În opinia acestuia politica UBB trebuie schimbată din cantitatea de studenţi absolvenţi în calitatea acestora. Astfel că, se va prefera în următorii ani o rată de promovare mai calitativă, indiferent de cifre.
La politica egalităţii, Aurel Pop a vorbit despre salariile profesorilor şi a lăsat de înţeles că are în plan diferenţierea remuneraţiei în funcţie de activitatea şi realizările cadrelor didactice universitare.
În urmă cu paru ani
Profesorul universitar Ioan Aurel Pop (57 de ani) a castigat alegerile pentru rectoratul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca şi în 2012. Ioan Aurel Pop, profesor la Departamentul de istorie medie, premoderna si istoria artei din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a UBB, a castigat atunci în turul al doilea al alegerilor care s-a desfasurat pe 8 martie,2012, cu 659 de voturi (52,55%), în timp ce oponenta sa, Cristina Ciumas, profesor la Departamentul de Finante al Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB, prorector responsabil cu finanţarea UBB şi despre care se spunea că ar fi fost susţinuta de Marga, a obţinut 595 de voturi (47,45%),.
“Calitate, excelenţă, mobilitate transnaţională în cercetarea doctorală”
Unul dintre cele mai recente proiecte implemnetate de UBB s-a realizat pe fonduri europene. Astfel că, Universitatea Babeş-Bolyai, prin Centrul pentru Managementul Cercetării Ştiinţifice, a implementat în perioada 01 iulie 2015 – 30 decembrie 2015 proiectul cu titlul “Calitate, excelenţă, mobilitate transnaţională în cercetarea doctorală” (POSDRU/187/1.5/S/155383). Valoarea aprobată a asistenţei financiare nerambursabile a fost de 5.852.285,00 lei din Fondul Social European şi din alocări de la bugetul de stat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Proiectul a fost implementat de către Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) în parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (UAIC).
Rezultatul concret principal al proiectului este sprijinul financiar nemijlocit acordat de către Universitatea Babeş – Bolyai pentru un număr total de 150 studenţi doctoranzi înmatriculaţi la Universitatea Babeş-Bolyai la 1 octombrie 2014, aflaţi în prezent la începutul celui de-al doilea an de studiu.
Dintre activităţile cele mai însemnate ce s-au derulat în cadrul proiectului amintim următoarele evenimente ştiinţifice organizate de către UBB şi Partenerul proiectului UAIC: