Universitatea din București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca sunt singurele instituții de învățământ superior din România prezente în clasamentul QS 2020. Ambele se situează în intervalul 801-1.000 al clasamentului, care ține cont, între altele, de reputația academică, cea de angajator, numărul de studenți, inclusiv internaționali.

„Conform clasamentului Quacuarelly Symonds World University Rankings (QS) 2020, aferent anului 2021, cel mai cunoscut ranking global al universităților în funcție de domeniile de studiu și cercetare, Universitatea din București are, alături de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cele mai bune performanțe la nivelul sistemului de învățământ superior românesc”, se arată într-un comunicat de presă transmis de UB.

Clasamentul analizează performanțele a peste 1.000 de universități din întreaga lume, având în vedere șase dimensiuni: reputația academică, reputația de angajator, numărul de studenți, numărul de citări pentru facultăți, facultăți internaționale și studenți internaționali.

„Un lucru extrem de relevant este faptul că Universitatea din București este și singura universitate din România prezentă în topul QS – Employability 2020, cu opoziționare în marja 301-500, dovedindu-și astfel reputația pe care o are în rândul angajatorilor. Topul vizează atât reputația de angajator, cât și rezultatele alumnilor, parteneriatele cu angajatorii, conexiunile dintre angajatori și studenți sau rata angajabilității absolvenților”, menționează reprezentanții universității.

În ceea ce privește clasamentul QS World University Rankings by Subject, realizat pe domenii fundamentale, Universitatea din București figurează în 10 domenii și subdomenii din cele 53 analizate. În plus, în domeniul „științe ale naturii” (marja 401-450) și subdomeniul „limba și literatura engleză” (marja 251-300), Universitatea din București este singura universitate din România prezentă în clasamentul QS. Nu în ultimul rând, UB este singura universitate din țară clasată în seria 201-250 în QS–University Ranking by Subject 2020 în subdomeniul „lingvistică”. De asemenea, rezultatele Universității din București poziționează instituția drept prima universitate din România în domeniul „arte și științe umaniste”, dar și în subdomeniile „chimie” și „fizică și astronomie”.

La rândul lor, reprezentanții UBB Cluj au arătat că acest clasament utilizează atât indicatori educaționali, cât și indicatori de cercetare și de internaționalizare.

„Prezența și poziționarea universităților românești în rankingurile internaționale depind de eforturile și realizările proprii, însă sunt condiționate major în mod categoric și de politicile naționale în domeniu, iar aici mă refer mai ales la susținerea adecvată a finanțării și la existența unei legislații competitive care să ne permită să ne dezvoltăm în ritmul universităților internaționale. UBB și-a asumat ca obiectiv strategic statutul de universitate de tip world-class, iar eforturile noastre sunt direcționate puternic spre atingerea acestui obiectiv, însă toate aceste eforturi pot fi amplificate sau distruse de politicile naționale în domeniul educației și cercetării. Până acum nu prea ne-au ajutat, dimpotrivă, dar să vedem de acum încolo”, a afirmat rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se află în intervalul 800-1000 al universităților incluse în clasamentul QS, alături de Universitatea din București.

În plus, în sistemul QS STAR UBB este distinsă cu 4 stele, fapt care corespunde statutului de universitate internațională de excelență.

„UBB se prezintă astfel astăzi ca o universitate cu profil internațional, demonstrând excelență în predare și cercetare, cu un mediu academic stimulativ care asigură oportunități excelente de studiu și de integrare a absolvenților pe piața muncii, contribuind prin inovare avansată la o societate bazată pe cunoaștere, care asigură o calitate crescută a vieții oamenilor”, au menționat reprezentanții universității clujene.

Clasamentul anterior QS al universităților (QS World University Ranking 2019) includea patru instituții de învățământ superior din România, numărul lor reducându-se în 2020/2021 la 2. În condițiile în care, la nivel internațional, există aproximativ 26.000 de universități, rezultatul din acest an poziționează UBB în primele 3% universități ale lumii, au mai spus reprezentanții UBB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.