analiză coronavirus

Cele două săptămâni de când cursurile au fost transferate în mediul online au trecut, însă starea de criză încă persistă și pare să nu treacă așa de repede. Astfel că Universitățile clujene s-au mobilizat pentru a le permite studenților continuarea activității didactice dar totodată au inițiat activități „de luptă” împotriva Coronavirusului. 

Mesajul comunicat de către Conducerea UBB

Recotrul Universității Babes-Bolyai, Daniel David, a comunicat public următoarele:  „Colaborând strâns cu studenții și reprezentanții acestora, am implementat derularea online a activităților academice, pentru a nu afecta parcursul de viață al studenților și activitățile academice esențiale. În cadrul permis de autonomia universitară am început, în baza discuțiilor din ședința Rectoratului din 23 martie 2020, derularea procedurilor interne pentru susținerea online a licenței și a tezelor de licență/masterat/doctorat. 
Sperăm să nu ajungem la acest lucru – și să le putem susține în regim clasic -, dar, dacă va fi cazul, vom fi pregătiți și le vom oferi absolvenților noștri această posibilitate, pentru a nu le afecta parcursul de viață. Așadar, vom fi pregătiți pentru oricare variantă. Totodată UBB se implică activ în sprijinirea societății în fața epidemiei, prin aparatură, materiale, specialiști și consultanță puse la dispoziția autorităților/instituțiilor de profil, prin servicii directe către comunitate (ex. psihologice, voluntariat pentru ajutorul seniorilor izolați, donarea de sânge etc.) și prin cercetări cu efecte imediate sau postcriză benefice”. 

UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Și la UMF situația este similară, studenții continuând să își desfășoare activitatea în mediul online.  Ba mai mult decât atât, UMF „Iuliu Hațieganu” contribuie la eforturile autorităților de a ține sub control pandemia, folosindu-și toate resursele în beneficiul sănătăţii publice. Astfel, cadrele didactice din cadrul Facultății de Farmacie prepară la nivelul laboratoarelor proprii soluții dezinfectante. Acestea sunt puse la dispoziția personalului medical din Spitalul Clinic Județean de Urgență, care luptă în prima linie împotriva răspândirii noului virus.

USAMV oferă aparatură performantă

Conducerea USAMV a transmis public următorul mesaj care denotă implicarea absolută în această luptă: „Universitatea noastră contribuie, în continuare, la eforturile spitalelor din oraș în lupta cu răspândirea pandemiei SARS-CoV-2, cu aparatură performantă și specialiști din cadrul Facultatea de Medicină Veterinară, USAMV Cluj-Napoca. Astfel, de astăzi, 27 martie 2020, 12 aparate performante sunt direcționate către Secția ATI din cadrul Spitalul Clinic De Recuperare Cluj Napoca, la cererea instituției medicale, după cum urmează: monitoare funcții vitale cu defibrilator, monitoare funcții vitale cu accesorii, ventilator performant, injectomate și infuzomate. Toate aparatele sunt destinate și pentru uz uman și, conform solicitării Spitalului Clinic de Recuperare, sunt necesare ”pentru asigurarea condițiilor de derulare a actului medical cât mai eficient, adaptat la spitalizarea pacienților infecțioși Covid-19”. 
Punerea în funcțiune a aparaturii a fost făcută de către Șef lucrări Andrei Razvan Codea, coordonatorul Clinicii de Urgențe din cadrul Facultății de Medicină Veterinară, el colaborând cu personalul din cadrul spitalului.USAMV Cluj-Napoca își manifestă solidaritatea cu toate cadrele medicale aflate în lupta cu pandemia SARS-CoV-2 și își exprimă speranța că prin sprijinul său, care a început cu punerea la dispoziție a trei aparate de tip Touch Real-Time PCR Detection System PCR (RT-PCR) în boli parazitare și infecțioase, sprijină toate eforturile comunității.”

Ce declară Ministrul Educației 

„Mai avem puțin de așteptat, pentru că toate deciziile pe care le vom lua în cadrul Ministerului Educației vor fi corelate cu ceea ce se întâmplă în situația evoluției epidemiei COVID-19. Ceea ce vreau să înțeleagă toată lumea este faptul că îmi doresc ca niciun elev sau cadru didactic să nu fie infectat și vom reveni la cursuri atunci când siguranța lor este posibilă. Am publicat împreună cu Centrul Național de Evaluare și Examinare o serie de teste de antrenament tocmai pentru a-i menține pe elevii din clasele terminale în contact cu pregătirea pentru examene.

Am luat în considerare propunerile Consiliului Național al Elevilor și îi asigur că vom lua toate măsurile în așa fel încât elevii să nu aibă de suferit. Sfatul meu către elevi este să rezolve aceste teste de antrenament. Pe data de 3 aprilie vom publica baremul, iar elevii se pot autoevalua. Dar în același timp îi rog și pe colegii mei profesori să îi ajute pe elevi în rezolvarea acestor teste de antrenament. Profesorii, elevii și părinții au la dispoziție 2 numere de telefon la care pot apela, prin proiectul Ambasador, pentru susținerea emoțională în această perioadă grea (0771.141.767 și 0771.141.750)”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.