Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), organizaţie profesională condusă de judecătoarea Dana Gîrbovan, îl acuză pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că face un „joc” manipulativ unde „prezintă jumătăţi de adevăruri”, cu scopul de a induce în eroare opinia publică cu privire la acţiunile pe care le face cu privire la arhiva SIPA.

 

UNJR susţine că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a dezinformat publicul prin postarea pe Facebook a unui mesaj în care scrie că instanţa de judecată a respins cererea judecătorilor de anulare a hotărârii de guvern privind comisia SIPA, judecătorii spunând că ar fi vorba de doar de respingerea unei cereri de suspendare a executării acestei hotărâri.

Ministrul justiţiei Tudorel Toader a anunţat pe Facebook, pe data de 15 iulie 2017, că “instanţa de judecată a respins acţiunea formulată de către UNJR/Uniunea Naţională a Judecătorilor din România/, având ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA

În replică, UNJR arată că „ceea ce prima instanţă a respins este o cerere de suspendare a executării HG 410/2017, şi nicidecum “anularea HG”, care este cu totul alt tip de acţiune. Ne îndoim că, la calibrul de profesor universitar, ministrul justiţiei Tudorel Toader nu ştie diferenţa dintre suspendarea executării unui act şi anularea unui act”.

După ce prima instanţă îşi va motiva hotărârea, UNJR o va ataca cu recurs. În paralel, UNJR va iniţia şi acţiunea de anulare a HG 410/2017.

Tudorel Toader

Jocurile manipulative ale ministrului Justiţiei

Judecătorii mai spun că „o altă manipulare” a ministrului din acelaşi mesaj este şi afirmaţia acestuia conform căreia a aşteptat din 19 iunie de la CSM şi de la asociaţiile profesionale propuneri pentru desemnarea unui magistrat în Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA. UNJR susţine că hotărârea de guvern nu prevedea în componenţa comisiei de reinventariere a arhivei niciun magistrat, ci doar reprezentanţi ai guvernului.

”Aceasta este o altă manipulare a ministrului Justiţiei Tudorel Toader, deoarece ceea ce acesta “aşteaptă” nu are cadru legal, dat fiind că HG-ul pe care l-a iniţiat nu prevede în componenţa comisiei de reinventariere a arhivei SIPA nici un magistrat, ci doar reprezentanţi din cadrul puterii executive (art.2 alin.1 din Hotărâre). Acesta este si unul din motivele pentru care UNJR a contestat în instanţă HG 410/2017”, subliniază UNJR.

Uniunea Judecătorilor spune că ministrul Justiţiei „nu este la primul joc manipulativ unde prezintă jumătăţi de adevăruri, cu scopul de a induce în eroare opinia publică cu privire la acţiunile pe care le face cu privire la arhiva SIPA” şi consideră că prin modul în care a fost realizată hotărârea, arhiva SIPA nu va fi desecretizată, ci doar va crea alte suspiciuni cu privire la gestionarea arhivei.

„Competenţa comisiei de reinventariere este ambiguă, nu se înţelege cine va distruge documentele (comisia doar propune), cine va sesiza organele de urmărire penală (comisia este organism consultativ, nu de control, conducere sau ordine şi siguranţă publică, aşa cum prevede art. 61 din Codul de procedură penală, invocat în HG), nu este prevăzută vreo cale ca persoane vizate să poată contesta veridicitatea informaţiilor existente în arhivă”, explică UNJR.

 

Dezinformarea din Guvern

Uniunea Judecătorilor a adăugat că ministrul a promis că va fi transparent, însă păstrează secrete lista cu membrii comisiei şi regulamentul acesteia şi nu a făcut publice rapoartele, ordinele, procesele verbale şi celelalte înscrisuri ale arhivei SIPA

”Evident că ne întrebăm cam cât de transparent poate fi un proces de “desecretizare” a unei arhive secrete făcută de o comisie care e “secretă”.

O altă dezinformare a ministrului Justiţiei Tudorel Toader a fost făcuta inclusiv în şedinţa de guvern când s-a adoptat HG 410/2017, acesta susţinând că are toate avizele pentru acest act, ulterior prezentând public un punct de vedere a unei comisii din cadrul CSM ca fiind un aviz dat de această autoritate, pentru ca ulterior, pe parcursul procesului, să susţină că avizul nu este necesar.

De asemenea, ministrul Justiţiei Tudorel Toader nu şi-a respectat propriile promisiuni, acesta nefăcând publice, aşa cum ne-a asigurat că o va face, toate rapoartele, ordinele, procesele verbale şi orice alte înscrisuri cu privire la arhiva SIPA.

Poziţia UNJR a fost că, înainte de a se intra din nou în această arhivă, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat în toţi aceşti ani cu această arhivă, în condiţiile în care, începând cu 2006, declaraţiile oficialilor ce au avut legătura cu această arhivă abundă în dezinformări.

Dacă această arhiva a fost cauza de şantaj pentru magistraţi, lucru arătat inclusiv de Comisia Europeană, înseamnă că prin soluţia oferită de ministrul Tudorel Toader ajungem tocmai că această arhiva să redevină potenţială armă în mână politicienilor care au control asupra persoanelor ce vor inventaria, din nou, această arhivă”, subliniază UNJR.

 

Arhiva SIPA o potenţială armă în mâna politicienilor

Reprezentanţii UNJR sunt de părere că ar trebui văzut ce s-a întâmplat în ultimii ani cu arhiva, ţinând cont de „dezinformările” făcute de oficiali prin declaraţiile lor şi spun că soluţia de desecretizare pe care a oferit-o ministrul face ca arhiva să „redevină potenţială armă în mâna politicienilor care au control asupra persoanelor ce vor inventaria, din nou, această arhivă”.

”Din 2007, de la înfiinţare, UNJR mereu a solicitat rezolvarea arhivei SIPA, astfel încât această pataă neagră a justiţiei să fie în sfârşit clarificată.

Modul de acţiune al ministrului Justiţiei Tudorel Toader nu doar că nu va rezolva transparent problema arhivei SIPA şi nu o va desecretiza, ci va adânci suspiciunile şi neîncrederea cu privire la conţinutul acestei arhive şi la modul în care acest conţinut este folosit de către politicieni”, susţine UNJR.

Mai mult, spun ei, din comisia de reinventariere fac parte doar persoane aflate sub control politic şi niciun magistrat, iar procedura este ”lipsită de transparenţă”.

 

”Comisia care activează acum în arhiva SIPA are o competenţă insuficient clarificată”

Pe data de 12 iunie 2017 UNJR a arătat într-un comunicat că, “la modul cum este concepută această Hotărâre de Guvern, iniţiată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi adoptată de Guvernul Grindeanu, magistraţii şi opinia publică nu doar că nu vor afla informatorii SIPA din rândul magistraţilor, dar se vor naşte noi suspiciuni că liderii actualei majorităţi parlamentare doresc folosirea arhivei SIPA în interese personale“.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, condusă de judecătoarea Dana Gîrbovan, mai arată că ”în spaţiul public s-au exprimat tot mai multe îngrijorări cu privire la faptul că reprezentaţi ai puterii actuale doresc să intre în posesia informaţiilor din arhiva SIPA în scopul arătat de UNJR. Relevanţa în acest sens este chiar declaraţia preşedintelui PSD Liviu Dragnea din data de 22 mai 2017, care a spus: “Dacă sunt unele informaţii care poate nu ar trebui să fie făcute publice, care ţin de viaţa privată, informaţii care ar putea să ne ajute să înţelegem dacă în anii trecuţi, poate acum nu mai e cazul, dar cine ştie, informaţiile de acolo au influenţat anumite decizii ale unor instanţe, trebuie să ajungem la aceste informaţii.

Modul în care ministrul Justiţiei Tudorel Toader a conceput HG 410/2017 a creat cadrul pentru ca reprezentanţi ai puterii executive să “ajungă la aceste informaţii” din arhiva SIPA.

Comisia care activează acum în arhiva SIPA are o competenţă insuficient clarificată şi lipsesc criteriile certe de selecţie a informaţiilor sau de distrugere a lor – când, cum, de către cine -, fapt ce lasă deschisă poarta abuzurilor şi a lipsei de responsabilitate.

UNJR a pledat pentru lămurirea arhivei SIPA încă din 2007. Faptul că în această perioadă sunt reprezentanţi ai puterii executive în arhiva SIPA şi a căror nume nici măcar nu-l ştim, ar trebui să preocupe în primul rând cetăţenii.

Dacă e un lucru admis public că există suspiciuni serioase ca informaţii din arhiva SIPA au fost folosite în scopuri personale, ce nu au legătură cu interesele justiţiei şi ale cetăţenilor, prin HG-ul iniţiat de ministrul justiţiei Tudorel Toader aceste suspiciuni vor continua, dat fiind ca întreaga procedură este lipsită de transparenţă, iar din comisia de reinventariere nu face parte nici un magistrat, ci doar persoane aflate sub control politic”.

 

Tudorel Toader răspunde acuzaţiilor UNJR

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, reacţionează la comunicatul Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, în care era acuzat de dezinformare şi manipulare în privinţa acţiunii în instanţă împotriva hotărârii de Guvern prin care s-a decis inventarierea şi desecretizarea arhivei SIPA.

„Acţiunea în instanţă arată preocuparea ‘sinceră’ a UNJR pentru aflarea adevărului. Ministerul Justiţiei a solicitat şi încă aşteaptă de la CSM şi asociaţiile profesionale detaşarea unui magistrat care să devină membru al Comisiei de inventariere a arhivei SIPA!”, a declarat Tudorel Toader.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.