Un studiu recent, efectuat de cercetătorii de la Universitatea California, arată că o treime dintre tinerii infectați cu virusul Covid-19 sunt predispusi la a dezvolta o formă severă a bolii.
În jur de 8.400 de adolescenți și tineri între 18 și 25 de ani au fost incluși în cercetarea derulată de echipa de oameni de știință de la University of California.
Specialiștii au trecut în revistă toți factorii care ar putea determina alterarea stării de sănătate, după contractarea noului coronavirus, până într-acolo încât tinerii să dezvolte o formă severă a bolii.
Printre cei mai importanți factori de risc s-au evidențiat bolile cronice de tipul afecțiunilor cardiace ori hepatice, cele autoimune, diabetul, astmul și obezitatea, dar și fumatul. Iar fumatul, notează cercetătorii, crește cel mai mult riscul de a face o formă severă de COVID-19.
Cu toți factorii de risc de mai sus luați împreună, studiul a concluzionat că unul din trei tineri infectați cu COVID-19 ar putea face o formă gravă a bolii. Dacă fumatul este exclus dintre factorii de risc, numai unul din șase tineri mai e predispus la a face o formă severă.
Dintre cei 8.400 de tineri din studiu, 25% au recunoscut că au fumat țigări clasice, electronice sau trabuc în ultima lună și doar 16% au declarat că au boli cronice – astmul fiind afecțiunea cel mai des menționată.
Studiul a fost publicat la numai câteva zile după ce Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că există o legătură între fumat și cazurile grave de COVID-19.