Lilian Zamfiroiu, fostul președinte al Institutului Cultural Român (ICR), și propunerea președintelui Iohannis pentru postul de Ambasador al României la Vatican, a recunoscut că a dat informații despre profesori pe vremea Securității.

În 2013, când a fost desemnat președintele al ICR, Lilian Zamfiroiu, acum propus ca ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, a explicat că și-a oferit serviciile poliției politice a lui Ceaușescu fără a semna un angajament formal. 

„Pe mine m-au întrebat întotdeauna de profesori. Mă simţeam jenat fiindcă nu aveam ce să le spun. Ce să le spun? Că italianul ne dădea să fumăm ţigări scumpe? Probabil că le-am spus şi asta, nu mai ţin minte. Discuţiile erau cordiale, că nu şi-ar fi permis ăia, în prezenţa decanului, să intre în amănunte.

Dar nu am semnat niciun angajament. (…) La un moment dat, ofiţerul de Securitate m-a invitat în oraş, singur. Acolo mi-a spus că dacă voi semna voi avea posibilitatea să …. nu-ştiu-ce. În momentul ăla i-am recitat “poezia”. Omul a înţeles”, declara Lilian Zamfiroiu, în 2013, într-un interviu pentru Adevărul

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) i-a dat adeverință de necolaborare cu Securitatea. 

„Nu orice persoană care a stat de vorbă cu un ofițer de securitate este colaborator, nu orice persoană care a semnat un angajament, adică a făcut o promisiune în scris și a luat eventual un conspirativ, este un colaborator. Toate aceste spețe nu sunt probe în sine, ele singure nu stau ca probe de colaborare”, explica în urmă cu opt ani Germina Nagâț, șef al Direcției de investigații CNSAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here