Primăria Cluj Napoca a decis să reactualizeze Planul Urbanistic General (PUG) în baza căruia sunt autorizate toate proiectele imobiliare din oraș. Contractul, semnat la jumătatea lunii, a fost câștigat de o societate din București, SC SYNERGETICS CORPORATION, care a licitat cu suma de 1.750.000 de lei, fără TVA. Inițial, administrația locală a descalificat oferta, dar în urma contestației făcute contractul a fost atribuit. În cadrul contestației, arhitectul șef al Municipiului Cluj Napoca, Daniel Pop, a fost acuzat de rea voință. Ca din întâmplare, una dintre firmele care vor lucra la reactualizarea PUG-ului este patronată de Adrian Vîlcan, angajat ca expert în cadrul asocierii care a câștigat contractul în valoare de peste 35 de milioane lei, fără TVA, pentru studiul de fezabilitate legat de proiectul metroului din Cluj Napoca.

PUG-ul municipiului Cluj Napoca a fost făcut pe genunchi și este contestat în sute de procese deschise de cei care vor să construiască în oraș. Din aceste motive, administrația clujeană, după 5 ani de la realizarea planului urbanistic general, a hotărât reactualizarea lui.

În acest sens a fost organizată licitația ”Reactualizare Plan Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca”, cu o valoare estimată la 2.500.000 lei, fără TVA, la care s-a primit o singură ofertă. Inițial, comisia de licitații a descalificat oferta venită din partea societății SYNERGETICS CORPORATION, de 1.700.000 lei, fără TVA. Însă firma a contestat modalitatea în care primăria a organizat licitația și a câștigat contractul.

Un aspect important al acestei licitații este faptul că nicio firmă de arhitectură din Cluj nu s-a înscris la licitație. Motivul constă în faptul că banii estimați de municipalitatea clujeană sunt insuficienți.

”Fondurile alocate de primărie pentru reactualizarea PUG-ului pentru Cluj Napoca au fost, din start, insuficiente. Am discutat cu alți colegi și am ajuns la concluzia că primăria a organizat licitația în acest fel pentru a nu exista nimeni interesat. Mai ales că, în cadrul acestui contract se urmărește și realizarea unui plan de mobilitate, care costă ! Sunt de acord că, în momentul de față, urbanismul clujean și emiterea autorizațiilor se fac mai mult prin derogări, însă există soluții pentru o dezvoltare urbanistică fiabilă ! Doar că nu se dorește adoptarea lor din cauza altor interese pe care nu sunt eu în măsură să le comentez în presă”, a declarat reprezentantul uneia dintre cele mai importante firme de arhitectură din Cluj Napoca.

Principala nemulțumire a membrilor comisie de licitație vizavi de oferta venită din partea firmei din București a fost legată de experiența similară care, în opinia urbaniștilor din administrația locală, nu ar exista.

Cu toate acestea,  societatea a realizat mai multe planuri urbanistice pentru localități și parcuri. 

Arhitectul șef al orașului acuzat de rea credință

În cadrul acestui proiect, firma Synergetics Corporation este leader de asociere în cadrul unui parteneriat realizat cu AV Transport Planning și Panteia B.V. Societatea AV Transport Planning îi aparține lui Adrian Vasile Vîlcan, expert în transporturi, care este cooptat și în cadrul studiului de fezabilitate pentru realizarea proiectului ”metroul clujenilor”. Panteia B.V e o firmă din Olanda specializată în consultanță și studii de piață.

În cadrul contestației depusă la CNSC, cei de la Synergetics l-au acuzat pe arhitectul șef al municipiului Cluj Napoca, Daniel Pop, de rea voință. Însă, la numirea în funcție, primarul Emil Boc a spus despre Pop că este ”un băiat tânăr pe care îl duce capul(!)”.

”Contractele care fac dovada experienței similare au ca obiect Planuri Urbanistice Zonale pentru zone Construite Protejate, iar conținutul cadru al acestui tip de documentații este reglementat, nu de ordinul 233/2016, cum în mod eronat citează autoritatea contractantă în comunicare, ci de ordinul 562/2003. Remarcăm faptul că această comunicare a fost semnată de către arhitectul șef al Municipiului Cluj Napoca, astfel încât ne este greu să acceptăm că arhitectul șef al Municipiului Cluj Napoca nu cunoaște legislația aplicabilă urbanismului, singura explicație fiind că, în mod intenționat și cu rea credință, se invocă norma neaplicabile în speță”, arată contestația firmei care a câștigat licitația.

”Referitor la susținerea autorității contractante ”dar, în situația de față, un studiu istoric general este o parte din PUZ, nu poate fi folosit independent pentru scopul pentru care a fost realizat, iar interesul autorității contractante este de a contracta serviciile de la un operator economic care a executat servicii de complexitate similară”, remarcăm din nou paradoxul că acest argument a fost însușit de arhitectul șef al municipiului Cluj Napoca, pentru care se prezumă că este în cunoștință cu privire la prevederile legale aplicabile”, se mai arată în document.

Actualul PUG ar fi trebuit să fie valabil până în 2022

Începând cu data de 22 iunie 2016, vechiul Plan Urbanistic General (PUG), elaborat în cursul anilor 90, a ieșit din uz, intrând în vigoare noul PUG făcut de Universitatea Tehnică Cluj Napoca și firma de arhitectură Planwerk. Potrivit noului PUG, Clujul a fost împărţit în trei zone de importanţă: zona de locuire, zona de urbanizare, unde au fost incluse şi zona Borhanci şi zona de restructurare de 593 de hectare, care se suprapune peste fosta zonă industrială şi un parcelar riveran de 250 de hectare.

Printre nemulțumirile referitoare la noul PUG pot fi enumerate situații în care realitatea din teren nu coincide cu cea din însemnările celor de la Urbanism. În cadrul ședințelor de consiliu local, proprietarii nemulțumiți au menționat că au parcele prea mici pentru a putea să construiască ceea ce permite noul PUG – vile și pensiuni – și că o eventuală înțelegere între proprietari pentru comasarea parcelor nu ar implica decât costuri în plus și obligația ca ei să se lanseze în afaceri în turism, risc pe care nu doresc să și-l asume. În consecință, în opinia lor, ar fi obligați să lase terenurile tot neîntreținute, dacă ar urma calea noului PUG.

Pe lângă arhitecții UTCN-ului s-au mai asociat birourile de arhitectură Planwerk și Bogart, subcontractorii USAMV și societățile IHS România și DASAT Invest. DASAT Invest este deținută de profesorul UTCN, Gavril Torsin, cealaltă societate, IHS Romania (Institute for Housing and Urban Development Studies Romania) este deținută de off-shore-ul Institute for  Housing and Urban Development Studies BV, de Nicolaie Țarălungă și de Sorina Racoviceanu.

Arhitectul lui Boc

Claudius-Daniel Pop a fost angajat în postul de arhitect șef al Municipiului Cluj Napoca în 2017 în urma susținerii unui concurs. Prima dată a picat examenul cu nota 5, dar la reorganizarea concursului a luat un punctaj de 8,24. El este fiul lui Titus Pop, unul dintre angajații cu state vechi în primăria clujeană la Direcția Tehnică în cadrul Serviciului de Investiții.

Cine s-a ocupat de licitația pentru reactualizarea PUG-ului

Persoanele cu funcție de decizie din cadrul autorității contractante sunt: primar – EMIL BOC, președinte comisie de evaluare DANIEL POP, membri comisiei de evaluare: LUCIA LUPEA, IOAN BOGDAN,ION BULIGA, LIANA HENT; președinte și membri de rezervă: VIRGIL PORUȚIU, RAMONA GABOR, ANDREEA MURESAN, LIGIA SUBTIRICA

2 COMENTARII

  1. No ni ma la el… Pai masochistii din Cluj preocupati doar sa aiba asfalt si trotinete au votat aceeasi echipa care ne face pe la spate de 12 ani. Ori viata e asa grea incat omul e preocuoat doar sa manance si sa doarma ( niste animale domle) sau nivelul educatiei a scazut sub orice critica sau amandoua, simultan. Viata e mai complexa decat credeti si la un moment dat ( o sa fie prea tarziu) o sa platiti pt ignoranta.. Voi, copii si nepotii dumneavoastra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.