UPDATE:

Ca urmare a informațiilor care au generat în spațiul public o nedorită confuzie în privința poziției Universității Babeș-Bolyai și a rectorului UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, în legătură cu desemnarea noului ministru al Educației, UBB Cluj face următoarele precizări:

  1. Rectorul Universității Babeș-Bolyai nu a întreprins, în ultimele zile, nicio acțiune oficială menită să implice instituția în vreo atitudine politică și nici nu a făcut vreo declarație publică pentru susținerea vreunui candidat la funcția de ministru. UBB nu are rolul de a valida sau invalida public propunerile partidelor politice în funcții publice. UBB poate doar să fie consultată pentru desemnări în funcții de conducere relevante academic, însă, în final, responsabilitatea publică se cuvine să aparțină, ca în orice stat democratic, partidelor politice, fără a fi delegată altor actori sociali.
  2. Pe de altă parte, comunitatea academică a UBB consideră că un ministru al Educației se impune a fi o personalitate cunoscută și respectată de către opinia publică, o persoană cu experiență în învățământ, cu o carieră didactică și cu o operă științifică de mare prestigiu.
  3. UBB va susține toate măsurile noului ministru care vor fi congruente cu setul de bune practici academice europene și, ca parte a sistemului educațional condus de Minister, va fi un colaborator pro-activ și/sau partener al ministrului (dacă va fi solicitată) în elaborarea unor astfel de măsuri.
  4. UBB va avea însă – ca până acum – atitudini critici constructive față de acele măsuri ale Ministerului care nu corespund cu aria europeană a educației și cercetării, arie din care universitățile românești fac parte.

Ca urmare, în acest moment, după învestirea în funcție, conducerea Universității Babeș-Bolyai îi urează succes noului titular al Ministerului Educației Naționale, reafirmându-și hotărârea fermă de a se înscrie, ca până acum, în efortul general de susținere a performanței în învățământul superior românesc.

_________________________________________________

Știrea inițială:

Ioan Aurel Pop nu a semnat vreodată pentru susținerea noului ministru al Educației. A solicitat textul adresei de susținere a noului ministru pentru a decide dacă sau nu susține “petiția”. Disponibilitatea sa de dialog a fost interpretată drept susținere, inclusiv după ce a cerut ca numele sau să fie scos de pe listă.

Ioan Aurel Pop nu a făcut vreodată declarațiile apărute în Adevărul. A declarat reporterului Adevărul doar că nu a semnat adresa de susținere și că astăzi va fi emis un comunicat oficial de presă din partea UBB.

Cu atât mai ciudată este provocarea jignitoare adresată – tot prin intermediul ziarului Adevărul – de către prefectul studenților din UBB, Cătălin Hădadea, doctorandul lui Călin Hințea, decanul Facultății de Științe Politice, președinte U. Cluj în “epoca Walter” și veșnic aspirant la funcția de rector al UBB. Dacă nu era sesiune, oare urma un nou Occupy J?

În mod oficial, întregul episod este considerat “parte a unui desant menit să acapareze universitatea”.

Rămâne de văzut cum va arăta comunicatul de presă al UBB, știut fiind ca departamentul media al UBB este coordonat de către Laura Irimieș, soția lui Călin Irimieș (tot U. Cluj, din “epoca Walter” și până astăzi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here