Urbanism cu inştiinţarea vecinilor

Cei care doresc sa construiasca in Cluj-Napoca se supun unor noi reglementari de urbanism, potrivit carora Primaria va notifica toţi vecinii in legatura cu proiectul de modificare a planurilor urbanistice zonale sau de detaliu. Primarul Emil Boc arata ca aceste masuri au fost luate pentru a evita pe viitor conflictele dintre cei care construiesc şi regiile instituţiei care se ocupa de aceste aspecte, dar şi pentru ca vecinii sa fie informaţi in legatura cu certificatele de urbanism care ii afecteaza in mod direct.

„Astfel dorim sa intarim transparenţa şi corectitudinea in procesul de autorizare a unei construcţii, pentru a evita situaţiile in care vecinii afla ultimii. Noile masuri vor fi implementare cu ajutorul direcţiei urbanism”, a declarat Emil Boc in cadrul unei conferinţe de presa. Alaturi de cei de la urbanism, primarul a stabilit o procedura in detaliu pentru elaborarea de Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD) şi Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Odata cu depunerea documentaţiei, va fi obligatoriu ca cel care doreşte sa construiasca sa identifice proprietarii parcelelor vecine. Apoi, Primaria va notifica proprietarii identificaţi de cei care doresc schimbarea de PUD sau PUZ, şi va acorda un termen de 15, respectiv 7 zile pentru ca aceştia sa faca observaţii, daca ei considera ca este nevoie. Dupa scurgerea acestei perioade, in termen de 5 zile se notifica cel care solicita aprobarea, iar documentaţia se promoveaza in Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU).

„Curmam raul de la radacina”

Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirica, a menţionat ca paşii de aplicare a regulamentului de consultare a publicului sunt gandiţi pentru a-i responsabiliza pe proiectanţi care trebuie sa propuna construcţii care respecta regulile de urbanism, chiar daca beneficiarii care i-au contactat doresc altceva. Mai mult, acesta a afirmat ca şi beneficiarii au obligaţia de a afişa la faţa locului un panou de informare privind proiectul pe care il au in vedere, tocmai pentru a-şi informa vecinii, modalitate foarte utila mai ales in cazul Planurilor Urbanistice Zonale dorite in noile extensii ale oraşului. Arhitectul-şef al oraşului a precizat ca in cazul noului regulament se va ţine cont de opinia majoritaţii in momentul in care exista nemulţumiri cu privire la o noua construcţie propusa in oraş. „Daca o singura persoana se va impotrivi nu inseamna ca proiectul respectiv nu se va face. Vor conta argumentaţia proiectantului şi a arhitectului, ce aduce in plus proiectul, dar şi argumentaţia celor nemulţumiţi, daca aceasta este solida”, a explicat Subţirica.
Aceasta procedura incearca „sa elimine fisurile in procesele urbanistice”. Edilul a subliniat ca incurajeaza şi cetaţenii „sa fie vigilenţi, cu cat curmam raul de la radacina, nu se multiplica. Vom insista asupra implementarii acestor masuri. Dorim sa corectam timpuriu potenţialele abuzuri”, a declarat Boc. Elaborarea noii proceduri a durat trei saptamani, iar in prezent in CTATU exista 20 de proiecte in studiu, dintre care majoritatea au fost restituite celor care le-au depus, pentru ca nu au fost identificaţi in mod corect toţi vecinii. Lista proiectelor supuse dezbaterii CTATU este actualizata in fiecare saptamana şi este disponibila pe site-ul primariei.

Diana Gabor
 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.