Arhitectul-șef al județului Cluj susține că, în lipsa unei strategii alternative, dezvoltarea urbană accelerată de pe dealurile din Baciu ar urma să blocheze traficul din localitate. Locuitorii din Baciu nu iși mai permit să aștepte încă 2-3 ani până la intrarea în vigoare a noului Planul Urbanistic General (PUG), deoarece traficul este deja sufocat, iar noul ansamblu rezidențial ce urmează să fie construit în zona străzii Privighetorii ar urma să înrăutățească lucrurile. În aceste condiții, este nevoie de o strategie care să preia și să gestioneze traficul nou generat.
Cu un studiu de trafic din 2022, arhitectul Radu Spânu, membru în comisia de urbanism a Consiliului Județean (CJ) Cluj, a cerut avizul pentru construirea unui ansamblu rezidențial cu blocuri și vile propus în comuna Baciu (faza Plan Urbanistic Zonal) pe un teren de aproximativ două hectare, delimitat de străzile Castanilor și Magnoliei, început în 2017, dar abandonat din motive financiare. Documentația a fost discutată la ședința Comisiei de Urbanism din 9 mai. Proiectul a fost dezbătut în comisie unde a primit foarte multe observații, însă a primit avizul de oportunitate în primăvara lui 2022, condiționat ca la faza următoare, cea a Planului Urbanistic Zonal, să fie rezolvate. Proiectantul a revenit cu o nouă variantă a proiectului imobiliar, pe o suprafață mai mică decât cea inițială. Pentru partea de trafic, nu s-a propus niciun fel de soluție alternativă, locuitorii urmând să intre și să iasă din ansamblu pe strada Privighetorii, spre drumul național DN 1 F.
De presiunea pe care o va pune noul ansamblu pe drumul național DN 1F și de trafic s-a plâns, la altă ședință de urbanism, chiar primarul din Baciu, Balázs János, care a cerut specialiștilor să se asigure că cei care se vor muta aici vor avea și o altă alternativă de ieșire spre artera principală de trafic, nu doar prin artera existentă, strada Privighetorii, foarte aglomerată în prezent.
Soluțiile prezentate la ședința din 9 mai l-au nemulțumit pe arhitectul-șef al județului care a arătat că datele din studiu de trafic din 2022 nu sunt actuale, iar oamenii au nevoie de o soluție alternativă pentru a se deplasa, mai precis de un drum de coamă, deja prevăzut în alte documentații de urbanism.
„Infrastructura a ajuns la nivelul în care nu mai suportă traficul suplimentar. Nu am o problemă cu indicatorii urbanistici care sunt peste cei din PUG, dar investitorii trebuie să își asume soluții de trafic pentru a nu se mai genera alte probleme. Fie fac o girație cu exproprierile necesare sau cumpărarea de construcții, fie se implică în realizarea drumului de coamă, prin Baciu, spre nodul de la centură. Studiul de trafic trebuie să fie realziat pe date reale. Noi le avem de la Primărie. La 7-8 dimineața e o problemă să ieși în drumul național. Acest lucru se poate face doar cu ajutorul polițiștilor locali”, a arătat Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului.
Sursă: actualdecluj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.