Consiliul Judeţean Cluj a fost somat de urmaşii unuia dintre cei doi fraţi ai Veturiei Goga să evacueze complexul muzeal de la Ciucea, după ce aceştia s-au înscris în Cartea Funciară ca proprietari, pe baza unui certificat de moştenitor suplimentar eliberat la finele anului trecut.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean susţin însă că au început deja demersurile legale pentru a anula această înscriere în CF şi spun că muzeul nu va fi evacut.
“Noi suntem proprietari ai acelui complex muzeal în baza testamentului. Instanţa într-adevăr a anulat actul de donaţie, dar nu a anulat testamentul, ceea ce înseamnă că Consiliul Judeţean Cluj este proprietar de drept al acestui complex.
Actul realizat de acel notar de la Sibiu este foarte dubios, pentru că era de notorietate că pe rol sunt cauze pentru acel castel. Consiliul Judeţean Cluj a început deja demersurile prevăzute de lege şi s-a trimis cererea de reexaminare a încheierii Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Huedin prin care cei doi nepoţi au fost înscrişi în CF.
Vom urma toate procedurile legale, probabil vor urma mai multe procese, dar nu se pune problema să dăm curs solicitării lor de evacuare a castelului”, a precizat pentru Transilvania Reporter purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Iuga, potrivit transilvaniareporter.ro
Potrivit ziarului Făclia, nepoţii după frate ai Veturiei Goga, Florin Mureşan şi Marius Pompiliu Mureşan, deşi au pierdut anul trecut procesul prin care cereau anularea testamentului prin care întreg domeniul de la Ciucea era lăsat statului român, au reuşit să obţină în 6 noiembrie la un notar din Sibiu un certificat de moştenitor suplimentar. Pe baza acestui act au solicitat la Cartea Funciară din Huedin înscrierea lor ca proprietari în Cartea Funciară, încheierea fiind deja realizată. Pe baza ei au solicitat Consiliului Judeţean Cluj evacuarea muzeului.
Muzeul memorial „Octavian Goga” se întinde pe domeniu de aproximativ 24 de hectare. Casa i-a aparţinut poetului maghiar Ady Endre. Octavian Goga a cumpărat domeniul de la Ciucea în 1920, de la Boncza Berta, văduva poetului maghiar. Domeniul include clădirea-castel şi mai multe anexe gospodăreşti. De asemenea, în grădină se află mausoleul poetului şi al soţiei sale, Veturia Goga, dar şi o bisericuţă din lemn din secolul al XVI-lea.
Octavian Goga a avut reşedinţa la Ciucea până la moartea sa, în 1938. Soţia sa, Veturia, a donat domeniul în 1966 statului român, cu condiţia să locuiască acolo până la moarte şi ca apoi domeniul să devină muzeu memorial.