Primăria Cluj-Napoca va cheltui 117,6 miliarde lei vechi pentru lucrări de intervenţie la imobilele clasate în categoria monumentelor istorice din centrul municipiului.. Licitaţia a fost câştigată de asocierea a cinci firme din România, una dintre ele fiind condusă de fratele deputatului PNL Mugur Cozmanciuc, omul lui Relu Fenechiu.
În august 2017, Primăria Cluj-Napoca a organizat o licitaţie privind ”Servicii de proiectare cu obţinerea autorizaţiei de construire, elaborare studii şi expertize tehnice, în scopul realizării lucrărilor de intervenţie la imobilele aflate în proprietatea Statului Roman şi date în folosinţă Municipiului Cluj-Napoca”.
Lucrările vor fi efectuate atât la imobilele situate în perimetrul cunoscut sub denumirea de ”Ansamblul Urban-Centrul istoric al oraşului Cluj-Napoca”, cât şi cele situate în afara perimetrului.
Licitaţia a fost câştigată de asocierea a cinci firme: SC RHEINBRUCKE SRL – SC RONO AQUA SRL – SC ARTEHNIS SRL – SC CIVIL SPEED SRL – SC SELLMSRL, costurile totale fiind de 117,6 miliarde lei vechi.
În 9 noiembrie 2017, primăria a formulat o decizie de anulare a procedurii de atribuire, însă la sfârşitul aceleiaşi luni, SC RHEINBRUCKE SRL a formulat contestaţie la CNSC împotriva acelei decizii a municipalităţii.
Gabriel Vlad Gurza, administratorul societăţii RHEINBRUCKE SRL şi lider al asocierii celor cinci firme enumerate mai sus a solicitat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor anularea deciziei de anulare a procedurii, obligarea autorităţii contractante la adoptarea măsurilor de remediere şi implementarea efectivă a acestora şi continuarea procedurii de atribuire şi declararea câştigătoare a ofertei depusă de Asocierea SC RHEINBRUCKE SRL – SC RONO AQUA SRL – SC ARTEHNIS SRL – SC CIVIL SPEED SRL – SC SELLM SRL.
În 5 ianuarie 2018, CNSC a admis contestaţia formulată de către SC RHEINBRUCKE SRL în contradictoriu cu Municipiul Cluj-Napoca, dispunând continuarea procedurii de atribuire cu întocmirea unui nou raport al procedurii.
Cine conduce firmele ce au câştigat licitaţia la Cluj
Una dintre firmele asociate care au câştigat licitaţia este SC RHEINBRUCKE SRL, înfiinţată în 1993. Societatea ce are sediul în Timişoara se ocupă de arhitectură şi este condusă de Vasile Gurza şi Vlad Gabriel Gurza.
O altă firmă din Timişoara este SC SELLM SRL ce are ca obiect de activitate ”activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică” şi este patronată de inginerul Mihai Florin Lute şi Eugenia Săbăreanu.
SC CIVIL SPEED SRL este înfiinţată în 2011 şi are sediul în Râmnicu Vâlcea. Firma ce se ocupă de lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor este administrată de Endi Ovidiu Purcarea şi Alin Mircea Amarăzeanu.
Afacerist racordat zdravăn la banii statului
O altă firmă ce a câştigat licitaţia este RONO AQUA SRL ce se ocupă de ”activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică”. Societatea din Oradea este condusă de Andrea Eva Soos Balogh, soţia lui Csabo Soos Balogh cunoscut în mediile de afaceri ca un protejat al UDMR Bihor. Acesta a fost şef al Companiei de Apă Oradea, iar de-a lungul anilor s-a bucurat de multe contracte cu statul prin firma Rono Aqua SRL unde era administrator. De asemenea, presa bihoreană scria că firma udemeristă avea monopolul pe fondurile UE, însă care a reuşit şi să trucheze licitaţii din Programul FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală). Acesta a fost şi un motiv pentru care Csabo Soos Balogh a fost revocat de la Compania de Apă Bihor după ce presa locală l-a dat în vileag.
Rono Aqua a făcut parte şi din parteneriatul încheiat între Primăria Cluj-Napoca şi Administraţia Bazinală a Apelor Someş-Tisa (ABAST). Proiectul prevedea instalarea primei bariere pentru reţinerea gunoaielor aruncate în râul Someşul Mic, unde proiectant era firma din Oradea. Presa locală scria anul trecut că barajul a fost montat doar de ochii presei, dar după aceea a fost demontat pentru că nu funcţiona.
Cozmanciuc, îşi bagă şi el coada
Până în 2010, SC ARTEHNIS SRL din Iaşi îi aparţinea deputatului PNL Mugurel Cozmanciuc, în prezent fiind condusă de Ilie Ciprian Cozmanciuc, fratele liberalului. Firma se ocupă de activităţi de consultanţă pentru afaceri si management, până în 2015 firma se numea Eastern Publishing.
Din cauza unui contract încheiat de Arthenis SRL cu Citadin SA pe vremea când Mugurel Cozmanciuc era consilier local, în 2006, el a fost nevoit să-şi dea demisia din Consiliu, pe motiv de conflict de interese. Ulterior, a ieşit din firmă, cesionând acţiunile mamei sale, administrarea trecând la fratele său, Ciprian Ilie. A rămas însă foarte aproape de activitatea societăţii.
Puternic umflată de suflul lui Relu Fenechiu, cariera politică a lui Mugur Cozmanciuc are un balast serios legat, paradoxal, tot de fostul şef PNL Iaşi. În cârca lui Cozmanciuc, via Fenechiu, stă una dintre cele mai păguboase achiziţii din istoria Iaşului: în 2008, pe vremea când era şef la Oficiul de Cadastru, instituţia a cumpărat o clădire veche, aproape distrusă – în apropiere de Baumax, pe strada Chişinăului – la un preţ exorbitant – 2,4 milioane euro. Oficial acolo urma să se mute Oficiul de Cadastru dar din cauza stării de degradare a clădirii nici la patru ani distanţă de tranzacţie mutarea nu a mai fost făcută. Vânzător a fost Michael Nseir, un partener de afaceri al fostului şeful PNL Iaşi, Relu Fenechiu. Pe lângă afaceri şi politică, soţii Cozmanciu sunt şi finii lui Relu Fenechiu.
El – doctorand SRI. Ea – doctorandă în creşterea vacilor
Soţia deputatului liberalul Roxana Teodora Cozmanciuc este consilier juridic la Inspecţia Judiciară din cadrul CSM. În prealabil, aceasta a lucrat în ministerul Transporturilor şi la Garda Financiară Iaşi. Ea este doctorandă în creşterea vacilor şi licenţiată în drept la o universitate privată. Spre deosebire de soţia sa, Mugurel Corneliu Cozmanciu excelează în slujba patriei fiind doctorand al Academiei SRI. Ceea ce vreau să exprim e că soţii Cozmanciuc se pricep la toate.
În încheiere, vă redăm un pasaj scris, în mai 2013,de publicaţia ieşeană www.ziardebuzunar.ro, în articolul intitulat „Uimitoarele aventuri la Putere ale deputatului Cozmanciuc Corneliu Mugurel”.
„Soţia lui Cozmanciuc: expertă în creşterea bovinelor şi peşti guppy a ajuns şefa Corpului de Control în ministerul condus de protectorul Relu Fenechiu. Cozmanciuc: două dintre cele patru întrebări/interpelări în calitate de parlamentar se referă la investiţii turistice dintr-o zonă în care fostă sa firmă, acum pe numele mamei sale, construieşte o pensiune. Acestea par cele mai importante realizări ale deputatului de Iaşi, Corneliu Cozmanciuc, în cele şase luni care au trecut de la alegerea sa în Parlament. De când a devenit deputat, Cozmanciuc pare mai preocupat de bunul mers al familiei şi afacerilor acesteia. Pe 10 ianuarie 2013, la o lună după ce a devenit parlamentar, soţia sa, Roxana, comisar şef la Garda Financiară Iaşi, s-a transferat în interesul serviciului la Ministerul Transporturilor (MT) condus de Relu Fenechiu. Aceasta este şeful lui Corneliu Cozmanciuc din filiala ieşeană a PNL, care l-a susţinut tot timpul în activitatea politică. Fenechiu fusese numit ministru cu 20 de zile înainte de sosirea Roxanei Cozmanciuc în minister (…). Între 2005, anul în care a prins prima sa funcţie publică de consilier local, şi 2012, când a ajuns parlamentar, la Cozmanciuc frapează diferenţele din declaraţiile de avere. Dacă în 2005 avea doar o Dacie Logan şi 1/3 dintr-un apartament de 35 mp în Rădăuţi, în 2012 deţinea terenuri în Rediu, Bârnova – Iaşi şi Pojorâta-Suceava, un apartament în Iaşi şi jumătate din altul, împreună cu soţia, bijuterii, tablouri şi icoane de 5.000 de euro, împrumutase circa 300.000 de lei firmei Eastern Publishing şi unor persoane fizice, având împreună cu Roxana datorii de 134.000 de euro şi aproape 50.000 de lei la bănci, precum şi 25.000 de lei la o persoană fizică”.