Îi așteaptă vremuri grele pe cei care au nevoie de concediu medical, după ce nu doar că s-a modificat și legea, ci nici bugetul nu mai este atât de permisiv.

Banii pentru plata concediilor medicale s-au terminat, spune șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care a cerut suplimentarea fondurilor la rectificarea bugetară.

Din estimările specialiștilor, sumele decontate în acest an vor fi asemănătoare cu cele de anul trecut, când s-a înregistrat un record istoric, nu mai puţin de 3,6 miliarde de lei.

S-a modificat și legea, astfel încât de concedii să aibă parte cei care sunt într-adevăr bolnavi, iar acolo unde sunt suspiciuni de fraudă vor fi făcute controale.

750 de concedii medicale au fost înregistrate la Primăria din Timișoara de la începutul anului și până acum, cu 30% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, când se declanșase pandemia.

De ele au beneficiat 594 de angajați, ceea ce înseamnă că unii și-au luat concediu medical de două sau mai multe ori. Au stat acasă, în total, aproape 4.000 de zile.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: “Concediul medical este făcut ca să protejeze bolnavii, nu ca să protejeze leneșii și sunt sigur că sunt și unii care au profitat de această posibilitate. Sunt unii care au încercat să fenteze regulile.”

După ce a fost prezentată noua organigramă de la Primărie, foștii șefi de direcții s-au imbolnăvit brusc, spune edilul. Cazurile vor fi analizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, care va realiza un control.

Pentru a evita astfel de situații, în luna august, legea concediilor medicale a fost schimbată. Acum, doctorul de familie poate acorda cel mult șapte zile, în două etape.

Sandra Alexiu, medic de familie″Maximum patru zile în prima etapă și dacă e nevoie de prelungire trebuie făcut un plan de îngrijiri, care i se comunică pacientului, care se listează și se atașează la fila care rămâne în cabinet. Pentru situațiile de urgență se pot acorda maximum cinci zile de concediu medical, dar aici așteptăm clarificări de la CNAS.″⁣

În cazul în care o persoana are nevoie de mai multe zile de recuperare va primi o trimitere de la medicul de familie cu care va merge la doctorul specialist. Dacă acesta consideră că este necesar, îi poate prelungi pacientului concediul medical, într-o primă etapă cu până la 15 zile, după care va fi rechemat la control’.

Autoritățile pregătesc și alte modificări în privința acordării concediilor medicale. Reglementările vin după un an de pandemie în care s-a înregistrat un record în decontarea zilelor libere pentru caz de boală și doar 10 la sută au fost concedii medicale pentru Covid.

Iar din datele de până acum și 2021 se anunță un an cu multe zile de concediu medical.

Adrian Gheorghe, președintele CNAS″La finalul lunii august s-au efectuat plăți pentru indemnizațiile aferente concediului medical în valoare de 2,8 miliarde de lei. În primele opt luni s-a epuizat bugetul alocat. Din estimări, plățile vor fi comparabile cu anul trecut ca volum. Anul trecut au fost trei miliarde 600.″⁣

De asemenea, acum cei nevaccinați care vin din țări aflate pe lista roșie și trebuie să intre în carantină nu mai beneficiază de 14 zile de concediu medical, ci doar de cinci.

Din datele de până acum, și 2021 se anunță un an cu multe zile de concediu medical.


sursa: stirileprotv.ro

Citește și: După ce judecătorii le-au anulat un proiect imobiliar, fiii fostului rector USAMV Cluj ridică un hotel lângă aeroport

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here