Fabrica de bere Ursus din Cluj se va închide # Pe reprezentantii Ursus îi “doare-n cot” de normele europene. Daca Ursus îsi va reloca fabrica în alt oras, o mare parte din bugetul municipiului Cluj-Napoca va avea foarte mult de suferit.
Unul din simbolurile Clujului este pe cale de a parasi urbea de pe Somes. În conformitate cu normele europene de mediu, toate fabricile din interiorul oraselor trebuie sa se reorienteze catre spatii din afara localitatilor. Totusi, în conditiile în care transferul productiei în afara orasului necesita fonduri imense, este foarte posibil ca Ursus sa îsi reorienteze productia catre celelate fabrici din România apartinând concernului sud-african.
Ursus, adio Cluj
În momentul de fata concernul SAB Miller este al doilea producator de bere din tara, având o cota de piata de 24 %. Principalul brand apartinând societatii sud-africane, Ursus, este produs în exclusivitate la fabrica din Cluj-Napoca. Conform normelor europene de mediu, toate fabricile din interiorul oraselor trebuie mutate în afara acestora. În aceasta situatie, erau mai multe fabrici din Cluj-Napoca precum fabrica de confectii Somes SA, Argos SA, Napolact sau Ursus. Pâna în momentul de fata toate fabricile s-au reorientat înspre periferia municipiului, mai putin fabrica de bere, aceasta pastrându-si vechiul amplasament. Totusi, în foarte scurt timp, Ursus va trebui sa-si mute activitatea, actualul amplasament necorespunzând normelor europene. Totusi, este foarte posibil ca patronii marcii sa nu mai doreasca sa investeasca într-o noua fabrica, preferând sa mute productia marcii Ursus si a celorlalte marci într-una din celelate patru fabrici de bere pe care le detin în tara.
Timisoara, da – Cluj, ba
În urma cu câteva luni, SAB Miller anunta ca va investi 50 de milioane euro în fabrica de la Timisoara, investitia vizând toate sectiile componente a fabricii. Mai mult decât atât, în 2006, Ursus Breweries a finalizat o investitie tot de 50 de milioane euro la fabrica omonima din Buzau. În aceste conditii este foarte greu de crezut ca în conditiile în care compania a investit în ultimii doi ani 100 milioane euro în dezvoltarea celorlalte fabrici din tara, va mai investi înca alte câteva sute în realizarea alteia noi la periferia municipiului Cluj-Napoca. Mutarea productiei din afara municipiului va afecta serios bugetul municipiului, dar si pe angajatii fabricii. Astfel, este foarte putin probabil ca actualii angajati de la Ursus Cluj-Napoca sa fie transferati la viitoarea fabrica unde se va produce marca Ursus. De asemenea, în conditiile în care fabrica de bere îsi va muta productia de la Cluj, se vor pierde milioane de euro, banii reprezentând impozitele pe care societatea le vireaza în conturile municipalitatii. Pe lânga acest lucru, se va pierde un brand serios, marca Ursus fiind asociata, în special, cu municipiul Cluj-Napoca. O alta miza a transferului productiei în alt oras o constituie si terenul pe care se situeaza în momentul de fata fabrica de bere. Astfel, o data cu demolarea fabricii terenul va putea fi folosit pentru constructii. În conditiile în care acea zona este extrem de scumpa, în conturile companiei sud-africane vor intra bani frumosi de pe urma vânzarii respectivului teren. Cazul acesta nu este singular, pe amplasamentul fostei fabrici de confectii Somes SA, mutata la periferia orasului, urmeaza sa se realizeze în foarte scurt timp un complex de cladiri de birouri si spatii comerciale.
Secretomanie la Ursus
Am încercat sa obtinem pozitia oficiala a reprezentantilor companiei Ursus în ceea ce priveste aceasta problema, însa ne-am lovit refuzul acestora de a ne oferi informatii clare, mai ales în conditiile în care aceasta problema afeacteaza serios un întreg oras. Astfel, singurul raspuns pe care ni l-au comunicat a fost ca: „Ursus Breweries, subsidiara SABMiller plc, nu intentioneaza realocarea Fabricii de Bere din Cluj-Napoca”. Contactata ulterior pentru a explica acest raspuns extrem de evaziv, Gabriela Stanciu, Public Affairs Coordinator a declarat ca, în momentul de fata, Ursus nu are intentia de a reloca fabrica din Cluj. De asemenea, Gabriela Stanciu a confirmat ca, momentan, normele europene nu se regasesc în strategia companiei. “În momentul de fata nu ne gândim sa mutam fabrica. Orice norma europeana are un termen. Nu avem înca în plan sa ne conformam acelei norme”, a declarat Gabriela Stanciu. Reprezentantul Ursus Breweries nu a dorit sa confirme daca în urmatoarea perioada se vor realiza investitii la fabrica din Cluj-Napoca, asta în conditiile în care la fabricile din Buzau si Timisoara s-au realizat investitii substantiale. “SABMiller este o companie listata la bursele din New York si Johannesburg. Va dati seama ca nu putem comunica aceste informatii decât cu acordul lor. În cazul în care am lansa aceste informatii am putea influenta pretul actiunilor”, a declarat Gabriela Stanciu. Raspunsul reprezentantului Ursus este cu atât mai neasteptat cu cât toate companiile din România care îsi au sediul de productie în cadrul oraselor si-au stabilit deja un plan de relocare a fabricilor la periferie. Astfel, asa-zisul refuz al companiei Ursus de a se conforma normelor europene nu poate însemna decât ca Ursus nu intentioneaza sa mai continue activitatea la Cluj-Napoca. La acest aspect contribuie si faptul ca, desi la fabricile din Timisoara si Buzau s-au facut investitii majore, în schimb când vine vorba de Cluj, inima Ursus, oficialii companiei dau “din colt în colt”, afirmând ca nu pot divulga acest gen de informatii, pentru binele actiunilor companiei. Acest raspuns poate fi considerat ca un pretext, oficialii Ursus încercând sa traga de timp pâna când inevitabilul se va petrece si fabrica de la Cluj-Napoca se va muta.
Companie de succes
Compania sud-africana SABMiller detine în România patru fabrici de bere, în Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov si peste 1.300 de angajati. În momentul de fata Ursus Breweries produce în fabricile de bere din România sase marci de bere, Ursus, Perroni, Nastro Azzurro, Timisoreana, Ciucas, Stejar si Pilsner Urquell. Marca Ursus, fondata în 1878 este una dintre cele mai apreciate marci de bere din tara. SABMiller si a raportat o crestere de 18% a vânzarilor din România, în ultimele trei luni ale anului trecut, ritm de trei ori mai mare fata de cel înregistrat de concernul sud-african în Polonia sau Rusia. În primele noua luni ale anului fiscal (aprilie-decembrie 2007), vânzarile producatorului berilor Ursus si Timisoreana s-au majorat cu 27%. Investitia de 100 milioane de euro în cele doua fabrici de la Timisoara si Buzau va avea ca efect în anul acesta majorarea productiei Ursus ar de la 6 milioane de hectolitri pe an, fata de doar 3 milioane hectolitri în 2004.
Augustin Stanciu
AS DORI DACA SE POATE UN CONTRACT DE PRESTARI SERVICIU SI COLABORARE IN JUD:BUZAU
TEL:0740692276
VA MULTUMESC
inca un exemplu de supercentralism in romanica- Ursus sediu in buCUResti fabrici la CJ,TM,BV si BZ.”Provinicia” cu munca si buCURestiu’ cu banii.Pentru mine URSUS=CLUJ, dar daca nu se mai produce la Cluj nu voi mai consuma vreodata aceasta marca de bere si nici o marca de bere din cadrul Ursus Breweries ,voi trece la concurenta ,dar tot la o bere facuta „inca” in Ardeal
Cu ce Gabriela Stanciu ati vorbit voi ? Gabriela Stanciu nu mai lucreaza la Ursus de 2 ani !
papatsiakkasgroup@yahoo.com
as dori sa colaborez cu firma dumneavoastra pentru export in cipru
as dori bere la sticla 330 mil astept raspunsul pe emailul de mai sus
va multumesc
am actiuni la ursus ce fac cu ele ?de 10ani nu am primit nimic de la ei.