Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj au creat o nouă linie de medicamente și de produse cosmetice bazate pe proprietățile curative ale mierii de albine. Unele dintre acestea sunt de uz veterinar, iar altele pentru uz uman. Ele ar putea fi produse în curând pentru marea masă a cumpărătorilor. La început, însă, cosmeticele cu pricina vor putea fi vândute în magazinele universității. Acest demers nu este o noutate.
În trecut, profesorul Carmen Socaciu a obținut o finanțare nerambursabilă oferită de NATO, cu ajutorul căreia a reușit să producă diferite creme de protecție bazate pe proprietățile curative ale uleiului de cătină, care au fost utilizate apoi de soldații Alianței Nord-Atlantice care au servit pe teatrele de operațiuni din zonele deșertice din Irak și din Afganistan.
Mierea, combinată cu uleiuri naturale
Studiile realizate de specialiștii Centrului de Cercetări Avansate în Domeniul Apiterapiei din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară au fost transpuse în practică. Cercetătorii universității clujene au combinat proprietățile tămăduitoare ale mierii și cele unor materii prime precum uleiul de măsline, cel de ricin sau untul de shea pentru a crea diferite produse precum gelurile antibacteriene, creme antiacneice sau săpunuri ori balsamuri cu un rol benefic în întreținerea tenului. Unele produse au fost adaptate pentru uz uman, iar altele pentru uz veterinar, spune profesorul Liviu Mărghitaș.
”Avem câteva produse tot din cadrul laboratorului nostru care vizează afecțiuni cutanate, infecții cutanate. Cu ajutorul acestor produse putem să prevenim sau să tratăm, după caz, aceste afecțiuni cutanate, care sunt foarte frecvente. Aș mai vrea să spun că unele dintre aceste produse obținute în universitatea noastră sunt foarte utile pentru tratarea arsurilor. Aceste proprietăți sunt remarcate atât în cazul produselor de uz uman, cât și în cazul celor de uz veterinar”, a spus profesorul Liviu Mărghitaș, citat de ClujToday.ro.