USL se pregateste de lupta

Campania electorala incepe de la Cluj

Miercuri, peste 1.000 de membri USL au luat Clujul cu asalt pentru a lansa angajamentul pentru Romania. In cursul diminetii, Victor Ponta a prezentat proiectul pentru justitie, iar dupa-amiaza, opozitia a lansat principiile pentru viitorul program de guvernare, discursurile fiind „stropite din belsug” cu acuze aduse politicii partidului de guvernamant.

Inca de saptamana trecuta, Gazeta de Cluj a anuntat ca marea intalnire USL de la Cluj este o actiune in forta de lansare in campania electorala a viziunilor aliantei din opozitie. Intalnirea la care au participat peste 1.000 de membri ai celor trei partide s-a desfasurat miercuri dupa-amiaza, la Hotel Napoca. In cursul diminetii, liderii USL au dezbatut si proiectul pentru justitie, inaintand documentul „O justitie independenta pentru o Romanie puternica”.

Strategia pentru justitie

„Am ales orasul Cluj-Napoca pentru aceasta dezbatere, in mod simbolic, pentru ca este inima Ardealului si vrem sa convingem si alegatorii din aceasta zona, care pana acum au avut alte optiuni politice. Dezbaterea de astazi a avut rolul de a genera idei noi, utile, pe care USL sa le preia in cadrul proiectului sau pentru Justitie. In perspectiva lansarii, in perioada urmatoare, a viziunii USL pe Justitie, am deschis un forum de dezbatere cu organizatiilor non-guvernamentale din domeniu, cu cei din sistem, asociatii profesionale ale magistratilor, cu specialistii in drept. USL considera ca o viziune pe Justitie trebuie sa inglobeze toate perspectivele si nu sa fie o simpla decizie politica”, a declarat social-democratul Dan Sova.
Unul dintre subiectele dezbaterii a fost raspunderea magistratilor, liderul PSD Victor Ponta declarand ca procurorii care pierd procese ar trebui trasi la raspundere, deoarece unele cercetari penale dureaza ani de zile, timp in care sunt irositi banii contribuabililor. De asemenea, Ponta considera ca justitia romaneasca ar trebui sa acorde mai multa atentie proceselor civile, celor intentate firmelor sau celor penale, si nu doar scandalurilor de coruptie, mult mai vizibile in presa. Liderul PSD ar pastra DNA si ANI, desi sunt structuri care nu mai exista in nici un stat european.
 In ceea ce priveste Curtea Constitutionala, „cei noua judecatori ar trebui desemnati doar dintre judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca acum avem situatia in care Curtea Constitutionala a devenit a treia Camera a Parlamentului, in care deciziile sunt luate invariabil cu cinci voturi contra patru”, considera Victor Ponta. O alta modificare in organizarea justitiei propusa de USL este reducerea numarului Curtilor de Apel si restrangerea activitatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astfel, Victor Ponta arata ca, in loc de 15 curti de apel care nu au nicio legatura cu organizarea teritoriala a Romaniei, ar trebui sa ramana 8, cate una pentru fiecare regiune de dezvoltare. In plus, deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar trebui sa fie mai putine si sa aiba valoare de indrumare.
„Viziunea USL pe Justitie nu a fost inca lansata. Aceasta va fi lansata in perioada urmatoare. Unul dintre obiectivele dezbaterii de astazi a fost tocmai generarea de noi idei care sa fie incorporate in viziunea USL. Personal, cred ca viziunea noastra trebuie sa cuprinda solutiile prin care sa scada influenta politicului asupra justitiei si prin care sa eficientizam actul de justitie pentru ca acesta sa devina mai util societatii. Lupta impotriva coruptiei, scaderea duratei proceselor, eliminarea unui nivel de jurisdictie si mentinerea MCV, pe niste baze mai eficiente – se numara printre prioritatile in care eu cred”, arata senatorul Dan Sova.

E numai vina lui Boc

In cadrul intalnirii de la Hotel Napoca, cei peste 1.000 de membri PSD, PNL si PC au fost familiarizati cu „Angajamentul USL pentru Romania”, o baza pentru un viitor program de guvernare. Primii care au luat cuvantul au fost membrii filialelor locale ale partidelor. Marius Nicoara a dat tonul discursurilor in care PDL-ul este facut cu ou si cu otet, iar realizarile opozitiei sunt ridicate in slavi. In acelasi spirit a fost si luarea de cuvant a liderului PSD Cluj Remus Lapusan, care a promis ca „o sa incercam sa spalam tot raul pe care l-a facut Boc. In ultima perioada tot mai multi spun ca nu se poate mai rau in Romania, noi spunem ca poate fi mult mai bine. Ne-am saturat sa tot pierdem la Cluj, va promit ca o sa ne luptam ca anul 2012 sa fie pentru romani, pentru clujeni”.
Acestora le-au urmat Andrei Marga, membru PNL, si Ioan Rus, de la PSD. Viziunile acestora asupra situatiei in care se afla Transilvania si Romania sunt chiar mai pesimiste decat ale colegilor care i-au precedat la pupitru. „Romania e in prima linie a riscului, traversam una dintre cele mai mari caderi economice din ultimele secole. 40% dintre firme au iesit de pe piata, datoria externa a ajuns la un record, iar salariile sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana. Basescu se flateaza cu stabilitate politica, dar aceasta e fortata, ca la nimeni. Statul a intrat in incapacitatea de a-si onora obligatiile fata de cetateni. Stabilitatea politica se bazeaza pe declin sau cel mult stagnare economica, institutiile statului se degradeaza, a dus la cea mai mare saracie a Romaniei in conditii de pace. Pe scena internationala, Romania se trezeste izolata. S-a instalat in Romania ceea ce se numeste o presedintie africana, preocupata sa demanteleze partidele politice, sa confectioneze majoritati aritmetice cu care sa incerce sa guverneze. Statul a devenit, in sfarsit, un stat clientelar. Basescu patroneaza cea mai mare coruptie din istoria Romaniei”, a declarat, transant, Andrei Marga.
Ioan Rus a continuat in aceeasi nota: „Niciodata Transilvania nu a stat mai rau decat acum. Am fost asupriti de unguri, am fost umiliti de centru, dar niciodata nu am umblat cu capul in pamant din cauza unora de-ai nostri. Ce se intampla in acest moment, cand unul dintre concitadinii nostri este presedinte de partid si prim-ministru, este ceva ce pe noi ne dezonoreaza. Niciodata in istoria Romaniei asa ceva nu s-a intamplat”.

Angajamentul USL

Dupa un instructaj pentru activistii USL desfasurat de Liviu Dragnea, a venit randul liderilor de partid sa ia cuvantul. Primul a fost seful PSD Victor Ponta, care a vorbit despre motivul organizarii acestei intalniri a Uniunii taman la Cluj. „Multa lume va intreba de ce il lansam aici la Cluj si de ce acum, cu o zi inainte de Ziua Nationala. Aici la Cluj, in inima Transilvaniei, pentru ca Transilvania e locul in care oamenii si-au pus cele mai mari sperante in Traian Basescu si in PDL si e locul in care au fost cel mai crunt dezamagiti de Traian Basescu si de PDL. Chiar si in 2009, cand bucurestenii, care fusesera si ei inselati, l-au respins pe Traian Basescu, oamenii din Ardeal, cu incredere si consecventa – care sunt calitati de apreciat – au crezut in Basescu si in PDL. Aici, la Cluj si in Ardeal, infectia PDL-ului a izbucnit in ultimele saptamani cu o violenta incredibila, socanta, pentru o parte a Romaniei mai putin obisnuita cu o mizerie atat de mare. Dar nu doar la Cluj, mai sunt Botis la Bistrita, Man la Maramures, Falca la Arad, Scripcaru la Brasov. Oamenii din Transilvania au fost mintiti si inselati de un individ fara scrupule, care isi uraste tara. Acest angajament este in primul rand pentru Transilvania, pentru ca, daca vom castiga Transilvania, vom castiga toata Romania”, a declarat Ponta.
Intalnirea a fost incheiata de discursul lui Crin Antonescu, presedintele PNL. Dupa obsesia liderilor locali sa „repare ce-a stricat Boc”, Antonescu o continua pe cea a lui Ponta, cu dezamagirea romanilor de catre Traian Basescu. „Niciodata si nicaieri statul nu a dispretuit mai mult cetateanul. Niciodata si nicaieri un sef de stat nu a afirmat ca statul nu are nici o responsabilitate fata de cetatenii sai. Dar avem o putere care, in vazul lumii, cu cinism nemaiintalnit, incaseaza bani de la toti, ca sa-i imparta apoi doar clientelei sale. Vreau sa spunem impreuna, de la Cluj, pentru toata tara si pentru vremea ce vine, ca Romania este si va ramane stat national si unitar. Dar nu e de-ajuns pentru asta sa pastram un articol in Constitutie, ci e nevoie sa dam continut acestei formule, sa dam acestei natiuni aspiratie, proiecte, solidaritate si lideri adevarati”.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.