Astăzi, 7 decembrie, Dacian Cioloș, copreședintele alianței USR-PLUS, a susținut că este gata să intre la guvernare alături de PNL și UDMR. Despre maghiari, politicianul declară că sunt indispensabili pentru formarea unei majorități parlamentare.
Potrivit lui Dacian Cioloș, rezultatele alegerilor de ieri nu sunt cele așteptate pentru România, însă responsabili nu ar fi cetățenii.
„Avem o responsabilitate mare față de guvernare. Noi, la USR-PLUS, ne-am formulat deja poziția de negociere cu PNL. Sunt măsurile cu care am mers în campanie, e o sinteză a celor 40 de angajamente din campanie. Este un document public începând de azi”, a declarat copreședintele USR-PLUS.
În ceea ce privește viitorul premier, Cioloș a specificat că este esențial să fie susținut un candidat credibil: „Este esențial să susținem un candidat credibil. Trebuie discutat la negocierile cu președintele și nu la televizor.”
„E nevoie de un nou început după aceste rezultate. (…) Suntem în ultima fază a fuziunii. Vom organiza un congres la care membrii vor decide cine conduse partidul USR-PLUS. USR-PLUS e gata să își asume guvernarea alături de PNL. UDMR devine indispensabil. Este important să venim cu un plan de reforme”, s-a mai exprimat politicianul Dacian Cioloș.
Copreședintele alianței USR-PLUS a transmis că formațiunea politică în cauză este deschisă la discuții, astfel încât să se găsească soluția cea mai optimă pentru formarea unui guvern. Potrivit spuselor politicianului, președintele României va avea o analiză foarte pragmatică legată de soluția de premier care să dea semnalul de nou început.
„Nu am văzut idei reformatoare în programul PSD. România are nevoie de reforme, noi am cerut astfel de reforme. E nevoie de reformă și depolitizare în administrație, educație, sănătate. Va trebui ca viitorul guvern să guverneze pentru toți românii, e nevoie de mai multă empatie, inclusiv la vârful statului. Asta presupune dialog, comunicare, pedagogie.
Fără penali în funcții publice – decizia trebuie luată imediat. Fără pensii speciale, fără imunitate parlamentară”, a evidențiat Dacian Cioloș.
El mai aminteste si de depolitizarea administrației publice – „i-am auzit și pe cei de la PNL că vor aceste lucruri”, a spus politicianul.
Reporter: Ce ministere vrea USR PLUS?
Dacian Cioloș: Negocierile nu se fac prin presă. Repartizarea portofoliilor trebuie să respecte programul de guvernare și structura guvernului. Noi suntem gata să avem propuneri pentru fiecare minister dacă e nevoie. Nu vrem să repetăm experiența CDR sau a altor alianța care au pus carul înaintea boilor, au început să dea mai întâi funcții. Noi venim cu această propunere de program de guvernare, asta așteaptă românii de la viitorul guvern – cum ieșim din criză, ce reforme facem. Eu mi-am propus serviciul, am intrat în campanie asumându-mi responsabilități.
Reporter: Vizați în mod special ministerul Justiției?
Dacian Cioloș: Sigur, ca și alte portofolii. Dar dacă intrăm în discuția asta nu mai vedem fondul discuției, adică programul de guvernare.
Dan Barna, liderul USR, susține la rândul său că nu se poate face o guvernare reformatoare fără USR-PLUS.
„Așteptările oamenilor sunt mai mari decât mesajele pe care le-am transmis. Vor fi decizii ferme pe care le vom cere în viitoarea coaliție de guvernare. Este posibilă crearea unei majorități decente din PNL, USR-PLUS și UDMR. (…) USR a obținut timp de 4 ani rezultate spectaculoase”, a declarat liderul USR, Dan Barna.
Politicianul a mai subliniat și faptul că eliminarea pensiilor speciale și eliminarea imunităților se află printre prioritățile alianței USR-PLUS.
Reporter: Ați pierdut 6,5 procente față de europarlamentare, cât vi se datoreaza?
Dan Barna: Evident că o parte din modul în care o parte din membri au făcut campanie atacând partidul a contat. USR și-a dublat parlamentarii față de 2016. În 2017 am stabilit ca obiectiv USR să ajungă la guvernare. Azi USR ajunge la guvernare. Drumul e foarte greu.
Citește și Cum explică Dan Barna rezultatul slab al USR-PLUS