USR și PLUS au primit sprijin de la comunitatea LGBT la alegerile europarlamentare, asta după ce cele două partide au boicotat referendumul pentru familie. La Cluj, doi lideri USR se lăudau cu toleranța lor față de comunitatea LGBT postând fotografii în care apar ținând steagul curcubeu. Se pare că pe parcurs lucrurile s-au schimbat pentru Cătălin Sălăgean, USR-istul care dorește să-i ia locul lui Alin Tișe la Consiliul Județean care în prezent nu-și mai asumă susținerea pentru LGBT. În schimb, senatorul USR Mihai Goțiu spune în continuare că susține drepturile minorităților.

Zilele trecute, Cătălin Sălăgean, președintele USR Cluj, și-a anunțat intenția  de a candida la alegerile locale pentru președinția Consiliului Județean Cluj, iar odată cu intențiile prezente ale acestuia s-a schimbat și percepția asupra comunității LGBT.

Întrebat de jurnaliștii de la Ziar de Cluj din postura de politician, ar aproba căsătoria între persoanele de același sex, Cătălin Sălăgean nu a mai fost atât de tolerant cu comunitatea LGBT.

”Este o fotografie publică, pe pagina mea, o puteți folosi și dacă dumneavoastră vedeți valența asta nu o să fiu eu acela care vă opresc, dar țin să vă spun că nicăieri acolo nu scrie chestia asta în mod explicit, adică e doar o analogie pe care o faceți și e dreptul dvs., eu nu pot să vă împiedic. E o analogie forțată, dar e alegerea dumneavoastră”, a declarat șeful USR Cluj, Cătălin Sălăgean pentru ziardecluj.ro.

USR Cluj se mândrea în luna iunie că unii membrii USR Cluj au participat la Marșul Cluj Pride și au cerut și parteneriat civil pentru membrii comunității LBGT. Atât pe Facebook, cât și pe site-ul USR Cluj apare o poză cu steagul  curcubeu ținut de câțiva membri USR, respectiv, George Trif, Cătălin Sălăgean (președintele USR Cluj), Cosmin Stoenoiu și Daniel Kloyberkatsky. Poza a fost realizată la marșul de solidaritate la Cluj cu minoritățile sexuale.

Senatorul USR Mihai Goțiu:  Susțin drepturile oricărei minorități!

În timp ce colegul de partid Cătălin Sălăgean se dezice de comunitatea LBGT, considerând, probabil că în campania electorală în localitățile clujene ortodoxe nu ar avea succes, senatorul Mihai Goțiu a declarat pentru Gazeta de Cluj că susține drepturilor tuturor minorităților.

”Susțin drepturile oricărei minorități  și tot ce înseamnă acest lucru, fie că e vorba de minorități etnice, minorități sociale, minorități religioase, minorități de conștiință. Drepturile sunt aceleași pentru toți cetățenii indiferent de grupul din care fac parte. Deci nu o minoritate anume, ci drepturile toate minorităților”, a declarat senatorul USR, Mihai Goțiu.

Întrebat și despre modificările aduse prin OUG prin care se oficializează folosirea limbii maghiare în teritoriile unde numărul minoritarilor depășește 20% din totalul personalului, Mihai Goțiu spune că acest lucru este unul normal și firesc.

”Mi se pare un lucru normal și firesc, asta nu restrânge cu ceva dreptul cetățenilor români. Aici am avut poziții și în Senat în care susțin utilizarea limbii materne de către minorități în instituțiile publice”, a mai declarat Goțiu.

Și deputatul USR Emanuel Ungureanu a fost contactat telefonic de către reporterul Gazeta de Cluj, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Limba maghiară, oficializată în România

Amintim că  luna trecută, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care reglementează Codul Administrativ. Printre noile prevederi se impune ca în comunicările oficiale în cadrul instituțiilor statului să se folosească și limba maghiară acolo unde numărul minoritarilor depășește 20% din totalul populației. Practic, este pentru prima dată când pe teritoriul României se oficializează folosirea unei limbi străine, lucru pe care reprezentanții maghiarilor din țara noastră și-l doreau de multe vreme.

43 COMENTARII

 1. drepturi egale – nu MAI egale !- pentru toti cetatenii tarii ar fi normal sa se subanteleaga ! Chestiunea limbii maghiare in administratie si acte oficiale este insa un abuz bolsevic, chiar nu ma intereseaza ce vorbesc etnicii maghiari, sau mult mai numerosii etnici tigani acasa la ei, dar in institutiile publice, in administratiile locale, chiar si cele din muresautonoma, sau cum isi zic astazi copiii tovarasilor ce i-au ajutat pe sovietici, nu ar trebui sa se permita alte inovatii lingvistice decat limba oficiala a statului roman, faptul ca ministrul culturii si al educatiei este agramat imi intareste aceasta convingere si subliniaza importanta acestui deziderat !

  • Ba, e foarte straina romanilor! Eu sunt din Oradea si nu stiu sa spun „buna ziua” in limba alora, pentru ca nu-mi pasa de ea! Iar romanii nu pot fi obligat sa stie o lomba straina!… Maghiarii fiind autohtoni in Ardeal, Ardealul fiind in Romania, logic maghiara este limba straina, desteptule!…. Daca intr-un loc din Romania, 20% din populatie stie limba franceza, franceza devine limba oficiala?!… Sau engleza?!

   • Ce te faci ca, in aceeasi logica, si tiganii de „etnie” rroma vor fi absolut indreptatiti sa-si impuna si ei, asemenea etnicilor maghiari,
    LIMBA ROMANES, ca fiind limba etnica, oficial recunoscuta ca si maghiara, de autoritatile romane, in localitatile unde acestia reprezinta cel putin 20% din populatie…???…

   • Da mircea da! Asa fac in tarile civilizate, dar ce civilizatie sanastepti de la romani. Aveti si voi tara de 100 de Ani si va bateti in piept ca asta e Romania!

  • Nici un European nu poate fi ”strain” intr-o tara Europeana ! Traim in UE si suntem Europeni, ar trebui ca Engleza sa fie Limba Oficiala in toate Statele Europene.

  • BAAAA BOULE,TOATE NATIONALITATILE CONLOCUITOARE,ALE ACESTUI STAT (ROMAN)A-U LIMBA LOR NATIONALA.OK!CE-AR FI,DESTEPTULE,CA FIECARE ZONA,A TARII,S-A AIBA LIMBA EI AUTOHTONA????BAAAAAAAA PANARAME-LOR,SI-N FRANTA,SI-N RUSIA,SI-N GERMANIA,ETC,AVE-TI,CONATIONALI,DE-AI TAI.AIA DE CE BA ZDREANTA,NU GUIȚA,CA VOR LIMBA LOR AUTOHTONA???CA NU A-U GASIT PULITICIENI,CORUPTI,PANA-N MADUVA OASELOR,CA HOTII ASTIA A-I NOSTRII???RAIUL MAMILOR LOR DE VAGABONZI SI CRIMINALI DE STAT.DAR,V-A VENII,SI VREMEA CAND,V-OR PLANGE,SI ȚAȚA CARE A-U SUPT-O.NIMIC PE LUME,NU RAMANE NEPEDEPSIT!!!!

  • Mai mare rusinea unde sa ajuns ,sa oficializeze limba maghiara a doua limba in Romania ,va intreb in Ungaria a fost oficializata limba romana .Lipseste putin si o sa comande ei .Sint nascuta in Ardeal ,de cind ma stiu au vorbit limba maghiara ,nu ia oprit nimeni

  • Draga Hans, vrei să ne spui că maghiarii au ,,sosit ,, și sunt în Ardeal inaintea dacilor?(citez,,fiind autohtoni,,) Sub ce conducător? Attila sau Arpad? Da pe ,,Goagăl,, și vezi în ce ani au ajuns aceștia pe la noi și apoi mai vorbim.

  • Maghiarii nu sunt etnici sunt Huni sau popor barbar, in schimb ei ne numesc ,,tigani,, characteristic lumii latine este treaba lor noi nu vom accepta in acte oficiale o limba necunoscuta de majoritatea populatiei .

  • Hans scuza-ma Ardealul e pe teritoriul Romaniei …citeste Constitutia ce limba trebuie sa vorbeasca .?..in Dobrogea sunt cele mai multe minoritati …ce limba trebuie vorbita ? De ce restul minoritatilor nu ridica glasul ,capul ?

  • Maghiarii sunt autohtoni in Asia , nu in Transilvania , ei nu sunt autohtoni nici macar in Panonia, care i s-a zis Ungaria după asezarea lor acolo !

 2. In particular poate vorbi oricine in ce limba doreste..obligatoriu trebuie vorbita limba OFICIALA care este limba romana…ca in orice stat dezvoltat , cum ne plece sa spunem, ca in USA ,,Franta , Germania , Marea Britanie etc, unde minoritarii vorbesc limba oficiala..

 3. Din punctul meu de vedere, în acele regiuni dominate de maghiari, cine vrea sa a-și deschidă o prăvălia sau altceva ar trebui sa dea înainte un test de limba romana, dacă nu o știe nu primește autorizatia

 4. oricine are carte de identitate de cetatean roman trebuie sa stie limba romana ?sau nu ?
  sau altfel, daca nu stie limba romana i se poate ridica cetatenia ? ar fi corect ?

 5. Atila venind calare,
  Intalni o apa mare.
  Oparit la c.r, la c…e,
  Se opri sa faca o baie.
  Cand iesi la mal,
  P..a haine, p..a cal.
  No cine a fost primul in Ardeal?

 6. In Italia sunt 1.500.00 de romani inregistrati in afara de cei fara razidenta, sunt 3.000.000 de chinezi, deci ar trebui sa oficializeze limba romana si limba chineza, nu ? In Germania sunt localitati cu 70% musulmani, deci ar trebui sa oficializeze limba araba?

 7. Desi articolul vrea sa ne sperie intr-un stil cancan, pe mine m-ati convins sa-l votez inca o data! Autorul e ramas in urma cu mentalitatea lui. Ceea ce e sperietoare pt el si incearca sa foloseasca pe post de baubau pentru cititorii lui ( si din pacate functioneaza la unii, ramasi in urma in epocile dictaturilor si a intolerantelor), in lumea civilizata inseamna normalitate.

 8. Ultimul aliniat e o manipulare grosolanã!
  Limba maghiarã se poate folosi în administratie începând cu anul 1991, când s-a adotat prima lege privind administratia publicã localã, si sitiatia nu s-a schimbat de atunci. Tot asa limba oficialã a fost si este numai limba românã, conform Constitutiei. Noul Cod administrativ nu a modificat nimic în acest sens, din simplul motiv cã o ordonantã de urgentã nu poate modfica Constitutia.

 9. Cu trădători ca acest slinos,se poate distruge țara.”Drepturile minorităților”?Le lipseşte vreun drept cetățenesc?Nicidecum.Ceea ce vor „minoritățile” sunt PRIVILEGII!Orice aşa-zis „drept” cerut de către minorități-de orice fel-sunt în realitate -PRIVILEGII!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here