Conducerea Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) şi Ministerul Educaţiei au fost date în judecată de profesorul Dorin Isoc, nemulţumit că a fost dat afară de la universitatea clujeană în urmă cu cinci ani. Motivele pentru care UTCN l-a concediat pe Isoc sunt calificate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) drept nefundamentate şi demne de Evul Mediu.

 

 

În urmă cu cinci ani, profesorul Dorin Isoc a fost concediat de la Universitatea Tehnică pe motiv de abateri disciplinare. Profesorul a contestat decizia Senatului universităţii în instanţă, iar Curtea Supremă, în motivarea recursului, desfiinţează punct cu punct argumentele date de Universitatea Tehnică din Cluj Napoca în cazul concedierii profesorului Isoc. “În Evul Mediu, orice îndrăzneală de a gândi diferit era considerată o erezie. În viaţa contemporană, în reforma învăţământului ideile inovatoare trebuie atent valorificate şi justificate”, arată ÎCCJ în motivare.

Tot scandalul a izbucnit la festivitatea de absolvire din anul 2008, când Dorin Isoc a fost acuzat de către colegii săi de la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare că ar fi denigrat universitatea. În plus, actul de desfacere a contractului de muncă, emis la scurtă vreme de la festivitate, argumentează că în perioada 2004- 2008 Isoc a notat studenţii cu note cu zecimale. Isoc a contestat la Ministerul Educaţiei Naţionale şi în instanţă concedierea sa. După doi ani de proces, Tribunalul Dâmboviţa l-a reîncadrat pe funcţia pe care o deţinuse la Facultatea de Automatizări, dar, la recurs, UTCN a obţinut câştig de cauză şi el fost îndepărtat din nou. Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a dispus “reintegrarea în funcţia de profesor universitar la catedra de Automatică” şi plata salariilor pentru toată această perioadă, cu indexările aferente.

 

Cu dreptatea în mână şi sancţiunea-n buzunar

 

De asemenea, Isoc a reuşit să obţină sancţionarea Ecaterinei Andronescu, pe atunci ministru al Educaţiei şi Cercetării, pentru că nu pusese în funcţiune un Colegiu Central de Onoare care să-i analizeze contestaţia la desfacerea contractului de muncă. Pentru întârzierea cu care a înfiinţat Colegiul Central de Onoare, Andronescu a fost sancţionată de Curtea de Apel Cluj cu amendă zilnică, dar Direcţia Generală de Finanţe Publice a iertat-o şi a rătăcit solicitarea de executare silită.

În decursul procesului profesorul Dorin Isoc a fost reîncadrat de două ori, dar i s-a desfăcut din nou contractul de muncă, fiind şi sancţionat disciplinar de universitate. Această măsură nu a fost contestată în instanţă, astfel că sancţiunile se aplică în continuare, arată o sursă Gazeta de Cluj, profesorul fiind penalizat cu 10% pe o perioadă de trei luni. Însă cel puţin instanţa a impus ca profesorului Isoc să-i fie achitat retroactiv salariul.

Purtătorul de cuvânt al universităţii a făcut publică reacţia oficială a universităţii, în urma criticilor aduse de magistraţii ÎCCJ în motivarea sentinţei. „Universitatea nu comentează ce a hotărât Înalta Curte. Sentinţa a fost pusă imediat în aplicare, iar profesorul universitar a fost reîncadrat la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul UTCN“, afirmă purtătorul de cuvânt al UTCN, Mirela Botan, citat de Adevărul.

Cum „sfădesc” magistraţii Universitatea Tehnică
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au avut numai cuvinte de „laudă” la adresa măsurii UTCN de a-l concedia, în urmă cu cinci ani, pe profesorul de la Automatizări şi Calculatoare. De asemenea, Ministerul Educaţiei, care a întrunit Consiliul de Onoare în mod special pentru Isoc, a fost urecheat pentru că acţiunile sale au fost disproporţionate.

Astfel, ÎCCJ arată că şi-a bazat decizia pe “prevederile legale permisive din Statutul personalului didactic şi Sistemul European de credite de studiu transferabile (ECTS) în toate universităţile, privind libertatea iniţiativei personale şi au considerat că sancţiunea de desfacere a contractului de muncă, fără a se avea în vedere şi argumentele aduse în apărare de reclamant, dorinţa de a ajuta studenţii să promoveze valoric este disproporţionată, aşa încât soluţia instanţei de fond, de înlocuire a desfacerii contractului de muncă, cu o sancţiune mai blândă este corectă”.

Magistraţii respins recursul înaintat de către reprezentanţii UTCN şi ai Ministerului Educaţiei că argumentul notării cu zecimale pică din moment ce în hotărârea Senatului şi rectorului Universităţii Tehnice de desfacere a contractului de muncă, din data de 7 iulie 2008, a fost inclus ordinul ministrului Educaţiei de atunci, Mihail Hărdău, dat trei luni mai târziu, referitor la notarea cu zecimale, deoarece este încălcat principiul neretroactivităţii.

 

„Urecherea” Educaţiei

 

“Se constată astfel că nu se pot analiza faptele care au fost reţinute ca abateri disciplinare, de către pârâţii recurenţi, decât în raport cu normele legale incidente la data săvârşirii lor, şi nicidecum nu se pot lua în considerare, prevederi legale mult ulterioare desfăşurării faptelor, având în vedere că intimatului i se reproşează fapte săvârşite din anul 2004 până în prezent”, se arată în motivarea magistraţilor.

De asemenea, Consiliul de Onoare al Ministerului Educaţiei care l-a dat afară pe Isoc nu ar fi fost legal întrunit, potrivit magistraţilor, pentru că documentele depuse la dosar fac referire doar la reprezentanţii Universităţii Tehnice din Cluj, un prorector, un decan şi un profesor. În plus, magistraţii observă că acuzaţia principală a denigrării universităţii lipseşte din contestaţia soluţionată de Consiliul de Onoare.

“În considerarea faptului că în hotărârea nr 1 din 2009, nu a fost reţinut ca abatere disciplinară discursul reclamantului la cursul festiv şi împrejurarea că nu s-a contestat de către UTCN acest lucru, instanţa de fond în mod corect a apreciat acest aspect, ca pe un motiv de nelegalitate al hotărârii nr 1 din 2009 al Consiliului, care trecând peste argumentele cu care a fost sesizată, nu a admis măcar în parte contestaţia reclamantului, pentru această latură, ci a aplicat sancţiunea cea mai gravă”, mai scrie în sentinţă.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.