V-A FACUT PREZENTA REGELUI SA AVETI MAI MULTA INCREDERE IN PARLAMENT?

    Dupa o prestatie aproape penibila a intregii clase politice romanesti actuale, pe subiectul “Daca poate veni Regele Mihai, la venerabila varsta de 90 de ani, in Parlamentul Romaniei pentru a tine un discurs (dupa 46 de ani de absenta sau intrerupere a prezentei sale) privind o reflectie asupra starii natiunii, a venit si momentul 25 octombrie 2011, cand, venind in Parlamentul Romaniei plin pana la refuz, a reusit ceea ce nimeni nu ar mai fi crezut ca fiind posibil – a inghetat intreaga asistenta prin modul elegant si de excelenta in care s-a adresat intregii natiuni.
Discursul Excelentei sale, pe langa vibratiile create, a lasat in urma lui o groaza de reflectii si invataminte.
O asemenea analiza am primit-o intr-o conversatie aprinsa cu unul din colaboratorii mei, “Daniel”, pe care, in putine cuvinte, as vrea sa v-o prezint si dumneavoastra, dragii mei cititori:

      Eu nu sunt un monarhist (nici varsta pe care o am 43 ani nu m-a "ajutat" cu ceva "experienta" de viata din acea perioada istorica), iar sistemul comunist, in a carui perioada am "consumat" prima parte a vietii mele, m-a invatat ca Regele Mihai este un tradator de tara si ca a plecat imediat dupa abdicare cu trenuri intregi de bunuri, bunuri ale poporului roman. Nimic mai fals, bineinteles ! Structura politica comunista a avut grija sa-si "cultive enoriasii” cu minciuni si multa intoxicare cu ideologii specifice sistemului, astfel incat nu am avut nicio posibilitate atunci de a discerne corect informatiile referitoare la acea perioada istorica tumultuoasa a tarii noastre. Mai mult de atat, dupa asa-zisa Revolutie, primul Presedinte liber ales de romani, a facut tot ce a putut pentru a interzice revenirea Regelui in tara si cu totii stim bine cum in anul 1990, Majestatea Sa a fost oprit pe Aeroportul Otopeni si obligat sa se intoarca in exil si, mai apoi, la a doua incercare de reintoarcere acasa, a fost oprit  din drumul spre Bucuresti si declarat neoficial ca fiind “persoana non-grata” pentru poporul pe care il slujise odata. Ieri (25 octombrie 2011, n.red.), urmarind transmisiunea televizata din Palatul Parlamentului, asistand “in direct” la mesajul Regelui Mihai catre poporul sau, am avut pentru prima data in viata mea sentimentul de mandrie ca sunt roman, am simtit pentru prima data ca OMUL care imi vorbeste “emana” respect, nu incearca sa ma pacaleasca folosind un “limbaj de lemn”, chiar am realizat necesitatea si rolul important al Parlamentului in mentinerea si siguranta democratiei in Romania. Discursul Regelui Mihai a fost ferm, a atins toate problemele grave ale societatii romanesti fara a acuza pe cineva anume, fara a leza  autoritatile statului, dar culpabilizandu-le intr-un mod delicat. Cuvintele folosite de Majestatea Sa vor ramane cu siguranta in manualele de istorie a Romaniei.
          In afara catorva politicieni ai opozitiei prezenti in Parlament, care au fost “la inaltimea” momentului aniversar (fostul Presedinte al Romaniei Ion Iliescu si fostul Presedinte Emil Constantinescu,  Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana, si alti cativa parlamentari si senatori), am asistat la o “adunatura politica” de tip “gasca de cartier”, fara prestanta, fara demnitate, care pareau sensibilizati profund de emotia evenimentului, dar de fapt erau interesati doar de propria imagine vizavi de Regele Mihai si familia Regala.
           Norocul lor ca prestanta si sobrietatea Regelui si a casei Regale au anihilat pentru mine sentimentul de scarba profunda vizavi de o clasa politica infecta si irecuperabila moral. Am mai scris si alta data ca revenirea monarhiei la noi ar insemna curatarea totala a clasei politice de oportunisti, lingusitori, avari, de oameni fara personalitate,  revenirea la o moralitate si o decenta  fireasca unui popor civilizat, ar insemna refacerea imaginii tarii noastre in “ochii” lumii civilizate si, nu in ultimul rand, asigurarea existentei tinerei democratii Romanesti.
          Consider deci ca reinstaurarea monarhiei in Romania va ridica acest popor oropsit din mocirla in care se zbate in cel mai scurt timp posibil, avand “etaloanele” necesare si ne vom recastiga integritatea moral-nationala si “imaginea “ de democratie consolidata in lume.

As incheia – eu – ca din pacate acest lucru nu se poate face cu vorbe si pareri atata timp cat ordinea Constitutionala consacra Romania ca fiind Republica Parlamentara.

ANALIST POLITIC
Prof.univ.dr. Florentin SCALETCHI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.