Dosarul Mafia Cărnii, declanşat la sfârşitul anului 2014 se îndreaptă spre final. Primele pedepse au fost acordate în cadrul disjungerii cauzei : Andrei Sileanu, Ştefan Păun, Mihaela Păun, Cezar Lincă, Eugenia Cristian-Mirel.
Astfel că dosarul cu ”Mafia Cărnii” a luat o întorsătură de situaţie! Majoritatea inculpaţilor şi-au recunoscut vina, inclusiv reprezentantul lanţurilor de magazine Michelangelo, ce se ocupa direct cu comercializarea cărnii.
Potrivit surselor, pentru Michelangelo s-a cerut procedura simplificată de judecată şi s-a recunoscut în faţa instanţei faptul că în carmangerii se vindea carne stricată!
Sileanu, ani de închisoare
Andrei Sileanu pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, participaţie improprie sub forma instigării, la săvârşirea infracţiunii de transmitere fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate, în scopul săvârşirii de infracţiuni.
„În baza art. 9 al. 1 lit. c şi al. 3 din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 35 al. 1 C.p. (263 acte materiale) cu reţinerea art. 396 al. 10 C.p.p. şi art. 18 din Legea nr.508/2004 condamnă pe inculpatul SILEANU ANDREI la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În baza art. 66 C.p. aplică inculpatului SILEANU ANDREI pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g C.p. (asociat, administrator al unei societăţi comerciale, director sau reprezentant legal), pe o durata de 5 ani. În baza art. 65 C.p., aplica inculpatului SILEANU ANDREI pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g C.p.” se arată în dosar.
Ceilalţi şase inculpaţi au primit pedepse cu suspendare ce ajung până la trei ani.
PĂUN MIHAELA a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, LINCĂ CEZAR a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare sau PETRIŢA EUGENIA tot închisoare cu suspendare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a şi b C.p., pe o durata de 3 ani.
În ciuda faptului că aceşti inculpaţi au contribuit la intoxicarea populaţiei cu carne expirată, instanţa a decis pedepse mult prea simple!
Sorin Seleşiu rămâne sub control judiciar
„Menţine măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii Sileanu Andrei, Seleşiu Sorin, Curticiu Bogdan Radu, Lincă Cezar, Păun Ştefan, Csete Levente şi Ciocoiu Cristian Mirel. Respinge ca neîntemeiate cererile de revocare a măsurii controlului judiciar şi de modificare a măsurii controlului judiciar formulate de către inculpaţii Seleşiu Sorin, Curticiu Bogdan-Radu, Csete Levente, Lincă Cezar şi Ciocoiu Cristian-Mirel” arată instanţa în luna februarie a acestu an.
Cum a scăpat şeful Protecţiei Consumatorilor Cluj de dosarul ”mafia cărnii”
Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor, Cristian Nicula, a scăpat de acţiunea penală din dosarul ”mafia cărnii”, care a ajuns la judecată la sfârşitul lui 2014, pe motiv că ”faptele nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege”
Numele lui Cristian Nicula fost implicat în mega-dosarul de spălare de bani şi evaziune în industria cărnii, izbucnit în luna martie a anului trecut. Cei aproape 30 de inculpaţi din dosar, între care patronii firmei de mezeluri Michelangelo, Sorin Seleşiu şi Bogdan Curticiu, au fost trimişi în judecată, în 29 decembrie, de procurorii DIICOT, la Curtea de Apel Bucureşti. Inculpaţii sunt acuzaţi că au prejudiciat statul român cu peste 24,6 milioane de lei, folosindu-se de evaziune fiscală, spălare de bani sau dare şi luare de mită, potrivit Clujust.ro.
Recent, comisarul şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Cluj, Cristian Nicula, a primit de la DIICOT rezultatul verificărilor.
”Astfel, prin adresa datata 23.12.2014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in posesia căreia am intrat, mi se comunică “soluţia clasării urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor constituire grup infracţional organizat […], spălare de bani […] deoarece s-a apreciat ca faptele nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege. De asemenea s-a dispus renunţarea la urmărirea penală pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă[…] deoarece s-a apreciat că […] nu există un interes public în urmărirea acesteia”, se arată într-un comunicat transmis chiar de CRPC, semnat de Cristian Nicula.
Din comunicat rezultă că procurorii au dispus clasarea şi renunţarea la urmărirea penală împotriva lui Nicula în baza literelor b. şi c. de la Articolul 16 aliniatul 1 din Codul de procedură penală: b. fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege şi c. nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea. La acelaşi articol, la litera a), mai există şi varianta ”fapta nu există”, care însă nu apare în cazul comisarului şef Nicula.
Iată ce spun procurorii în comunicatul din decembrie despre un inculpat în legătură cu Protecţia Consumatorilor: ”Cu privire la inculpatul Curticiu Bogdan-Radu s-a reţinut că în perioada 08-10.01.2014, a promis şi apoi a remis unei persoane, comisar şef în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor cantitatea de 8 kg carne de porc cu scopul de interveni pe lângă o altă persoană din cadrul OJPC Bistriţa spre a nu aplica o sancţiune contravenţională, amendă, societăţii comerciale SC Michelangelo SRL Cluj-Napoca, pentru încălcarea unor prevederile legale privind modul de desfacere a produselor.”
În comunicatul CRPC, Nicula mai spune că a luat întotdeauna măsuri pentru protecţia drepturilor consumatorilor. ”Aşa cum v-am anunţat şi în acel moment, nu am avut cunoştinţă despre existenţa vreunei grupări, cu atăt mai mult să o fi sprijinit in vreun fel. Mai mult, prin prisma funcţiei detinute. atat de-a lungul timpului, cat si in prezent, am luat de fiecare dată măsurile legale care s-au impus in situaţia constatării unei încălcări a legislaţiei in vigoare, in vederea protecţiei drepturilor consumatorilor.”, a precizat Nicula