„PD este un partid de orientare crestin democrata, membru al internationalei centrist-democrate, fosta internationala crestin democrata”.

# „Principalul lucru pe care va trebui sa-l facem la Bruxelles si la Strasbourg, prin europarlamentarii nostri, va fi sa începem sa construim structurile românesti atât de necesare în institutiile europene”.

# „Sunt de acord ca pentru a avea o mai mare legitimitate, presedintele unei regiuni sau a unui judet, va trebui sa fie ales printr-un vot direct”.

Gazeta: Având în vedere faptul ca sunteti cap de lista pentru alegerile europarlamentare din partea PD, cât de pregatita este formatiunea politica pe care o reprezentati pentru aceste alegeri? Veti face o separatie între temele de campanie europene si cele nationale?

Sorin Frunzaverde: PD doreste sa confirme estimarile din sondajele de opinie si sa câstige aceste alegeri ca sa demonstreze ca este cel mai important partid politic din România. Cred ca în toate tarile UE nu se fac departajari foarte clare în timpul campaniilor electorale între temele nationale si europene. De regula astfel de campanii se axeaza si pe teme nationale, dar au la baza si teme de interes european. Cred ca PD, prin inventarul pe care l-a facut pentru aceste alegeri, reuseste sa se raporteze la temele interne, dar si sa abordeze tema europeana, tema constructiei europene. Principalul lucru pe care va trebui sa-l facem la Bruxelles si la Strasbourg, prin europarlamentarii nostri, va fi sa începem sa construim structurile românesti atât de necesare în institutiile europene.

Gazeta: Pe cine vor reprezenta europarlamentarii nostri? Vor reprezenta România sau vor reprezenta niste partide politice care au o anumita viziune doctrinara – social-democrata, liberala, crestin democrata?

Sorin Frunzaverde: Noi suntem alesi acolo pe lista unui partid, este un vot politic. România este o circumscriptie electorala si se alege din listele, ofertele partidelor politice. PD are sansa ca reprezentantii lor sa faca parte din cel mai puternic grup parlamentar, al popularilor europeni. Sunt 278 de parlamentari populari europeni din totalul de 785, este cel mai mare grup politic din Parlamentul European. Acest lucru este important pentru noi, pentru tara si pentru cei care vor vota. Nu votezi un partid care nu are o reprezentare importanta la nivel european. Votezi europarlamentari care sa faca parte din cele mai puternice structuri politice, pentru ca acestea decid pe baza majoritatii. Este foarte important ca noi vom merge în cel mai important grup, al popularilor. Este important sa spunem oamenilor sa nu îsi iroseasca votul. Cred ca dupa ce am fost votati pe diverse liste de partid, acolo toti parlamentarii români trebuie sa reprezinte România. Cred ca va trebui sa construim împreuna cu ceilalti europarlamentari o structura de putere adecvata. Sigur ca vor fi momente când problemele vor fi divergente, dar cred ca va trebui sa conteze interesul românesc.

Gazeta: Care este doctrina PD? Stim ca Partidul Popularilor Europeni este format din partide cu viziuni crestin-democrate, conservatoare sau liberale.

Sorin Frunzaverde: PD este un partid de orientare crestin democrata, membru al internationalei centrist-democrate, fosta internationala crestin democrata.

Gazeta: Daca nu ma însel aici este afiliat si PNTCD-ul, dar din punct de vedere intern face parte din alta alianta, alaturi de PNL si AP.

Sorin Frunzaverde: Aici este si PNTCD-ul. A fost optiunea lor, nu vreau sa fac referiri. Eu niciodata când am fost la Bruxelles, când am dus aceasta campanie de afiliere a partidului în partidul popular, nu am încercat sa-i pun în dificultate pe conationali mei care sunt membri în PPE. Nu este frumos si nu arata bine atunci când reprezentanti ai mai multor partide din aceiasi tara se cearta între ei. Aceasta gâlceava specifica din nefericire zilelor noastre este pur si simplu descalificanta la Bruxelles. Trebuie sa ai suficienta maturitate sa-ti rezolvi problemele la tine în tara.

Gazeta: Va încerca PD-ul sa renogocieze un post mai important de comisar? Stim ca în viitor posturile de comisar se vor reduce, iar România este ca si marime a saptea tara din Uniunea Europeana.

Sorin Frunzaverde: Renegocierea este practic imposibila pâna la formarea noii Comisii Europene, dupa luna iunie 2009 când vor fi alegeri pentru Parlamentul European. Aceste alegeri vor da un nou parlament, cu alte majoritati care pe criterii politice va stabili componenta noii comisii.

Gazeta: Fiind o tara proaspat aderata, cât de mult credeti ca conteaza România în structurile Uniunii Europene?

Sorin Frunzaverde: Cât de mult va dori sa conteze si cât de mult va avea profesionalismul sa o faca. Daca România va avea voci care sa ridice probleme importante, sa gaseasca solutii pentru problemele Uniunii Europene, daca va reusi prin europarlamentarii ei sa ajunga la o majoritate de opinie care sa-i perimita o atitudine omogena, cred ca România va conta. Este o tara cu multi europarlamentari, a saptea tara. Toate acestea vor depinde de profesionalismul celor prezenti la Bruxelles, de functionarii pe care îl vom avea acolo si de vocea din tara, de modul în care guvernul îsi va spune punctul de vedere.

Gazeta: Actualii europarlamentari se plâng de faptul ca guvernul nu are o pozitie clara pe anumite teme europene. De multe ori alesii nostri de la Bruxelles spuneau ca executivul national le transmitea sa se ralieze majoritatii fara a manifesta o opinie proprie pe diferite teme.

Sorin Frunzaverde: Sigur, a fost sloganul primelor luni dupa aderare. Activitatea europarlamentarilor trebuie sustinuta de o structura guvernamentala cu expertiza foarte serioasa care sa spuna ce e bine pentru România pe diferite probleme. Vor fi momente când nu vom fi de acord cu anumite pozitii ale majoritatii de la Bruxelles. Uitati-va la Polonia. Ea a fost în stare sa duca o campanie de una singura pentru a-si apara propriile interese. Cred ca fiecare partid va trebui sa aiba propria structura specializata în probleme europene care sa puna la dispozitie europarlamentarilor o evaluare cu problemele care se discuta la un moment dat.

Gazeta: Care va fi pozitia europarlamentarilor PD fata de directiva Bolkenstein privind privatizarea serviciilor publice din spatiul UE? Socialistii sustineau ca nu este nevoie de o privatizare, liberalii doreau aceasta privatizare la o scala cât mai larga…

Sorin Frunzaverde: Popularii aveau o varianta intermediara, ca de obicei. Personal, am si eu experienta în domeniu, am fost de doua ori presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, cred ca varianta populara este cea corecta, pentru ca ofera alternative. Calea care poate sa gaseasca optimul pentru comunitatea respectiva.

Gazeta: Cum ar trebui sa fie organizata România ca si stat? Ma refer la descentralizare si la principiul subsidiaritatii.

Sorin Frunzaverde: Este clar ca România are nevoie de o abordare subsidiara a administratiei si a structurilor teritorial administrative. Conform tratatului de aderare noi nu vom avea regiuni decât din 2013. Regiunea ca unitate teritorial-administrativa nu va putea fi înfiintata decât în 2013. Exista în acest moment regiunile de dezvoltare economica care nu au personalitate juridica si nu sunt unitati administrativ teritoriale. Va trebui sa modificam Constitutia si în acest sens. Regiunea nu apare în Constitutie, care vorbeste doar de judete. Va trebui sa construim regiunea, va trebui sa fie o abordare în care sa ramâna judetele, cum este în Franta unde exista si regiuni si departamnente, pe acest principiu al descentralizarii si subsidiaritatii. Va trebui sa avem competente bine definite la nivel de regiune si de judet.

Gazeta: Vom avea consilii regionale si presedinti de consilii regionale pe modelul consiliilor judetene? Nu ar trebui ca presedinti de consilii regionale si presedintii de consilii judetene sa fie alesi prin vot direct ca si la primari?

Sorin Frunzaverde: Da. Ba da. Am afirmat acest lucru si acum câteva saptamâni. Din nefericire ne lovim din nou de un obstacol constitutional. În Constitutie nu este prevazut presedinte de consiliu judetean ca si personalitate juridica, exista doar consiliu judetean. Va trebui sa modificam Constitutia. Sunt de acord ca pentru a avea o mai mare legitimitate, presedintele unei regiuni sau a unui judet, va trebui sa fie ales printr-un vot direct. Trebuie sa se stabileasca foarte clar nivelul de competenta. Dezbaterea publica va trebui sa aiba loc.

Gazeta: Sunteti mason? Mass-media a comentat aceasta problema si cu ocazia alegerii noului patriarh al României.

Sorin Frunzaverde: Va raspund doar off the record.

Gazeta: Va provoca rezultatul alegerilor europarlamentare tensiuni în cadrul anumitor partide?

Sorin Frunzaverde: Exista tari în care un partid ce este aflat la guvernare si pierde alegerile europarlamentare, îsi depune demisia si se organizeaza alegeri anticipate. Nu cred ca va fi cazul la noi (râde). Social democratii care se afla în criza trebuie sa-si rezolve si ei problemele interne. Fie îsi cauta alte aliante, fie ramân în alianta cu actualul guvern. La investirea actualului guvern a votat întreg PSD-ul.

Interviu realizat de Daniel Meze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.