
În România nu mai e vorba doar de risipa banilor publici, ci și de o nouă specie: risipa banilor europeni. Sub flamura unui proiect Erasmus+ – teoretic dedicat învățării digitale pentru vârstnici – 18 pensionari clujeni au fost duși cu fast la Roma pentru a fi „învățați” să navigheze pe internet. Evident, cazare, masă, transport, cursuri, plimbări la Colosseum și selfie-uri incluse.
Asta nu este glumă, ci un proiect real finanțat din fonduri UE, promovat cu seninătate în presa locală (Radio Cluj), de parcă ar fi vârful educației digitale în România. Că doar în România nu avem internet, nu avem săli de clasă, nu avem formatori.
În loc de un program serios, de amploare, care să includă sute sau mii de seniori în propriile orașe, s-a pus la cale un „exchange” turistic cu iz de vacanță de lux. Formatorii sunt italieni, cursurile par a fi în italiană (după cum arată tabla din poză), iar diploma a fost, probabil, mai mult un suvenir decât o recunoaștere a vreunui progres digital.
Ne întrebăm: parchetul european, atât de vocal în cazuri minore, are vreo tresărire când vede această batjocură de proiect? E o sifonare mascată în hârtii și poze „educative”? Pentru că o excursie la Roma cu pretext de curs, plătită din bani europeni, ar trebui cel puțin să ridice sprâncene, dacă nu deja dosare.
Și da, nu spunem că pensionarii nu merită o excursie. Spunem doar că aceasta NU este educație digitală, ci o schemă cu iz de turism mascat pe bani europeni, pusă la cale cu grijă, în Italia, pentru „formarea” unor români care păreau mai obișnuiți cu excursiile decât cu tastele.
