Patronii nu au voie să folosească drept condiție de angajare vaccinul anti-COVID, deoarece în acest moment, în România, vaccinarea nu este obligatorie. Angajarea se face după evaluarea aptitudinilor profesionale ale individului, nu după viața personală a acestuia. Firmele care impun această condiție riscă să încalce atât prevederile constituționale, cât și pe cele ale Codului muncii, de asemenea pot fi acuzate de discriminare la locul de muncă.

Se consideră a fi discriminare

Spre exemplu, dacă vaccinarea ar fi un criteriu pentru angajare, o persoană care, din motive religioase, medicale sau legate de vârstă, nu se vaccinează, ar putea pierde postul pentru care candidează, în condițiile în care cel ales de firmă în defavoarea acesteia ar avea competențe similare sau chiar inferioare ceea ce s-ar putea traduce ca discriminare a acelei persoane.

„Legislația în vigoare nu prevede vaccinarea drept o condiție ce trebuie luată în considerare la recrutarea candidaților, ci, mai degrabă, subliniază că evaluarea candidaților se realizează cu precădere din punct de vedere profesional”, explică avocații Kinstellar.

Posibile implicații ce pot apărea pentru angajatorii care decid, totuși, impunerea vaccinării candidaților drept condiție de angajare sunt riscul de discriminare, de restricționare a dreptului la muncă și, nu în ultimă instanță, de încălcare a drepturilor omului.

Astfel, prin impunerea unei astfel de condiții la angajare, firmele riscă să încalce atât prevederile constituționale, cât și pe cele ale Codului muncii. Este vorba, mai exact, despre încălcarea dreptului la muncă și a libertății muncii.

În plus, condiționând angajarea unei persoane de vaccinare, se poate pune problema și a unei eventuale încălcări a drepturilor la integritate a persoanei sau la respectarea vieții private.

„Un alt risc poate fi dat de ipoteza în care un candidat și-a făcut vaccinul pentru a întruni condițiile de recrutare din cadrul unui angajator și are reacții adverse. În această ipoteză nu este exclus ca acel candidat să solicite prejudicii din partea angajatorului”, relatează avocatnet.ro

Angajatorul nu poate nici măcar să întrebe candidatul dacă s-a vaccinat

Chiar dacă angajatorul nu poate să condiționeze angajarea unui candidat de vaccinarea împotriva COVID-19, poate, totuși, să îl întrebe dacă a făcut-o deja?

Nu, deoarece, așa cum este prevăzut în Codul muncii, „informațiile cerute, sub orice formă, de către angajator persoanei care solicită angajarea cu ocazia verificării prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decât acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum și aptitudinile profesionale.”

Sursă: Patronii nu pot impune vaccinarea anti-COVID drept condiție de angajare

Citește și: Sub 200 de cazuri noi la Cluj, continuă explozia cazurilor la nivel național, peste 4000

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.