Ministerul Sănătății, a anunțat vineri că vaccinarea cu Johnson & Johnson ar putea începe în luna aprilie. Vaccinul se administrează într-o singură doză, ceea ce duce la o imunizare mai rapidă a populației. Totuși procentul eficacității este de 67%, comparativ cu Pfizer (95%) și Moderna (94.1%), care se administrează în două doze.
Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză, ceea ce, potrivit Ministerului Sănătăţii, constituie un avantaj atât logistic, cât şi din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt.
Datele preliminare din studiul clinic privind vaccinul Johnson & Johnson arată că acesta are o eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice, reducând semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate.
Astfel, din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19, în timp ce din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19.
De asemenea, la 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0%.
Studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfăşurat în mai multe ţări, inclusiv Africa de Sud şi Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv.
Vaccinul este dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson.
Vicepreşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV), Andrei Baciu, a declarat marţi, 23 martie, că primele doze de ser produs de Johnson&Johnson vor sosi în România cel mai probabil în luna aprilie, urmând să fie livrate în jur de 100.000.
Citește și: Pro-mască vs. Anti-mască. Care sunt argumentele din spatele fiecărei opinii
Sursă: cluj24.ro