Vaccinarea impotriva bolilor infectioase a reprezentat in ultimii ani un subiect dezbatut pe larg. Pe de o parte, sunt cei mai multi medici, care incurajeaza vaccinarea, iar pe de alta parte sunt oamenii sceptici, care se tem ca imunizarea poate produce alte probleme de sanatate.

Pentru a clarifica dilemele si miturile create in jurul vaccinarii impotriva bolilor infectioase, Dr Elisa Choi, specialist in medicina interna si boli infectioase de la Harvard Vanguard Medical Center, a oferit explicatii pretioase in noul numar al revistei Harvard Women’s Health Watch.

Mit: Vaccinul antigripal favorizeaza imbolnavirea de gripa

Dr Elisa Choi sustine ca vaccinul antigripal injectabil nu provoaca sub nicio forma imbolnavirea de gripa. Eventualele simptome ale bolii, care apar dupa imunizare, pot fi cauzate de alte virusuri, iar febra minora si durerile musculare resimtite pot fi un simplu simptom specific in perioada post-vaccinare.

Mit: Vaccinul contine mercur, care poate provoca afectiuni grave

Unele vaccinuri au in compozitie un conservant care contine mercur. Este vorba despre thimerosal, despre care unele persoane spun ca poate provoca afectiuni grave.

Dr Elisa Choi sustine ca Centers for Disease Control and Prevention nu a arata pana acum ca dozele infime de thimerosal pot fi nocive pentru organism. Cu toate acestea, daca sunt persoane care au indoieli, pot intreba medicul despre actiunea thimerosalului.

Mit: Vaccinarile multiple slabesc imunitatea

Exista mitul conform caruia vaccinarile impotriva mai multor boli infectioase pot slabi imunitatea, insa in realitate vaccinurile contin virusuri atenuate care nu sunt suficient de puternice incat sa dauneze imunitatii, spune Dr Elisa Choi. Avand in vedere faptul ca organismul este bombardat constant cu virusuri si bacterii, imunizarea organismului este esentiala si este ce mai sigura metoda de prevenire a imbolnavirii.

Mit: persoanele in varsta nu au nevoie de vaccinare

Si persoanele in varsta au nevoie de vaccinare, in special impotriva gripei si a pneumoniei. Motivul: odata cu inaintarea in varsta, imunitatea organismului scade, ceea ce face ca persoanele de varsta a 3-a sa fie vulnerabile in fata virusurilor si a bacteriilor.

sursa: sfatulmedicului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here