Au fost ridicate semne de întrebare în legătură cu efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca, care par a fi mai severe decât cele produse de Pfizer și Moderna. Exepert în sănătate publică, Răzvan Cherecheș spune că efectele secundare sunt relativ comune și nu sunt motive de îngrijorare.
Preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie a explicat care sunt diferențele între reacțiile adverse care pot apărea după vaccinul Pfizer sau după cel de la AstraZeneca. Acesta a subliniat că medicamentele antitermice nu trebuie luate preventiv, ci doar dacă apare febra.
Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie, a confirmat faptul că unele reacții adverse sunt diferite și mai des întâlnite de la un vaccin la altul.
„Dacă la Pfizer simptomatologia durează 12 ore, cel mult 72 de ore, la AstraZeneca aceste simptome sunt acuzate mai mult timp, dar nu mai mult de 72h. Atunci apare o oarecare reticență”
„Orice vaccin nou care e adus e privit la început cu oarecare reticență și asta e demonstrat, asta e firea umană, care preferă la un moment dat să ia o decizie în ce privește acceptarea unui vaccin doar după ce alții s-au vaccinat și au observat că nu s-a întâmplat nimic semnificativ de-a lungul timpului.
Există câteva diferențe între reacții adverse date de către AstraZeneca comparativ cu Pfizer. Reacții adverse sistemice, febră, parcă sunt mai frecvente la AstraZeneca decât la Pfizer, dar reacții de tip dureri musculare, oboseală sunt mai puțin frecvente comparativ cu Pfizer. Acestea sunt însă doar percepții subiective.
În momentul în care măsurăm aceste reacții adverse constatăm că intensitatea acestora la nivel global este aproximativ egală. Doar că sunt oarecum mai zgomotoase, tocmai datorită apariției febrei și pentru că durează mai mult decât la Pfizer. Dacă la Pfizer simptomatologia durează 12 ore, cel mult 72 de ore, la AstraZeneca aceste simptome sunt acuzate mai mult timp, dar nu mai mult de 72h. Atunci apare o oarecare reticență”, a declarat Dumitra pentru Digi24.
El a subliniat însă că și în cazul AstraZeneca, și în cazul Pfizer aceste simptome se remit de la sine și sunt pasagere.
Nu luați paracetamol preventiv, ci doar la febră
Gindrovel Dumitra a atras atenția că medicamentele antitermice, de tip paracetamol, nu sunt recomandate să fie luate profilactic, adică în absența unor reacții adverse, așa cum este febra.
„În momentul în care apare febra, e de preferat să folosim antiinflamatoare sau antitermice fără niciun fel de probleme. Fie că vorbim de Pfizer, AstraZeneca, Moderna, o persoane poate să ia paracetamol, dar nu trebuie să luăm în exces. Nu trebuie luate în cazul în care febra nu a apărut. Asta e recomandarea în acest moment”, a explicat medicul pentru publicația citată.
Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor universitare la UBB, a răspuns lă întrebarea „vaccinul AstraZeneca are efecte adverse mai severe decât Pfizer și Moderna?”.
El a dat un răspuns negativ și a explicat de ce crede acest lucru și că efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca sunt normale.
Care sunt efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca?
Efectele adverse comune la vaccinul AstraZeneca:
„Efectele adverse relativ comune sunt una din 10 persoane pot să dezvolte dureri la locul injectării, dureri musculare, dureri articulare, durere de cap, febră până la 38 de grade Celsius, diaree, greață sau vărsături. Aceste reacții adverse ale vaccinului AstraZeneca durează 24-48 de ore”, a explicat specialistul.
Efecte advserse mai serioase la vaccinul AstraZeneca:
„Una din 100 de persoane pot să dezvolte roșeață sau umflătură la locul injectării. Unul din 1.000 de persoane pot să dezvolte lipsa apetitului, amețeală, transpirație, ușoare umflături ale ganglionilor limfatici de la subsuoara mâinii în care ați fost injectat. Aici apare o diferență față de vaccinul Pfizer care poate să dea insomnie”, a mai spus Răzvan Cherecheș într-un video explicativ.
Cea mai periculoasă reacție adversă la vaccinul AstraZeneca:
„Una din 100.000 de persoane poate să dezvolte reacții alergice, acesta fiind cel mai serios efect advers al vaccinului AstraZeneca, identificat până în acest moment”, a precizat expertul din Cluj, conform MonitoruldeCluj.
Sursă: MonitoruldeCluj
Citește și: Guvernul ar putea lua în calcul prelungirea cu o oră a restricțiilor de noapte